به گزارش جهانی پرس از مرکز روابط عمومی و امور بین الملل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی،" محمدرضا ظفرقندی" در محورهای سخنرانی ارسالی برای نشست علمی فقرزدایی و رفاه در آینه سلامت که توسط «ابراهیم صادقی فر» رییس موسسه کار و تامین اجتناعی قرائت شد، ضمن تاکید بر ارتباط بین سلامت و رفاه اجتماعی متذکر شد: گسترش مراقبتهای اولیه سلامت که در ایران سابقهای موفق دارد، میتواند نقطه شروعی برای دستیابی به این هدف باشد. وی افزود: هزینههای سلامت و رخداد فقر ناشی از آن در ایران» یک چالش اجتماعی، اقتصادی و حتی اخلاقی است، زیرا وقتی صحبت از سلامت میشود، بهطور مستقیم به کرامت انسانی، عدالت اجتماعی و حق همگانی برای دسترسی به خدمات ضروری اشاره داریم. ظفرقندی ادامه داد: فقر و محرومیت از گذشته بهعنوان ریشه بسیاری از نابسامانیها و مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهویژه سلامت شناخته شده و در دنیای امروز، فقر و بیماری همچنان در چرخهای معیوب یکدیگر را تقویت میکنند. وی توضیح داد: از یک سو، فقر منجر به کاهش دسترسی به آموزش، درآمد و امکانات بهداشتی میشود و از سوی دیگر، بیماریها هزینههای مالی سنگینی بر خانوادهها تحمیل کرده و آنها را به سمت فقر بیشتر سوق میدهند. این چرخه، نقطهای است که همه ما، بهویژه نظام سلامت، باید در آن دخالت کرده و از ادامه این روند جلوگیری کنیم در غیر این صورت، هزینههای سلامت بهجای آنکه رفاه ایجاد کند، خود به ابزاری برای گسترش فقر تبدیل میشود. وزیر بهداشت تاکید کرد: از این رو رسالت نظام سلامت، فراتر از درمان بیماریهاست. هدف اصلی ما، تضمین دسترسی عادلانه مردم به خدماتی است که نه تنها سلامتی را به آنها بازگرداند، بلکه کرامت انسانی را حفظ کند. وی تاکید کرد: پوشش همگانی سلامت، که در بسیاری از کشورها بهعنوان یک اولویت ملی دنبال میشود، در ایران نیز باید در مرکز توجه سیاستگذاران قرار گیرد و هر فرد، صرفنظر از وضعیت اقتصادی یا اجتماعی خود، بتواند به خدمات سلامت با کیفیت و بدون دغدغه مالی دسترسی داشته باشد. وی افزود: این مهم نه تنها یک نیاز اجتماعی بلکه یک ضرورت برای توسعه پایدار است. این رویکرد عدالت اجتماعی را تقویت میکند، به ریشهکنی فقر کمک میکند و زیرساختهای لازم برای توسعه اقتصادی را فراهم میآورد. ظفرقندی از روند افزایشی پرداخت از جیب برای سلامت در ایران ابراز نگرانی کرد و گفت: این فشار مالی بیشترین اثر را بر دهکهای پایین اقتصادی داشته است. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: علاوه بر این فقیرترین دهکها نه تنها توان مالی برای پوشش هزینههای سلامت را ندارند، بلکه در بسیاری از موارد به دلیل ترس از هزینههای درمان، از خدمات ضروری سلامت چشمپوشی میکنند. وی تصریح کرد: توزیع ناعادلانه هزینهها از دیگر دغدغه هاست به طوری که بالاترین درصد پرداخت از جیب در میان فقیرترین اقشار اتفاق میافتد. پرداخت از جیب به ویژه در سالهای اخیر، موجب فقر در برخی از خانواده ها شده است و این امر نشاندهنده نیاز فوری به اصلاح سیاستهای حمایتی و ارائه خدمات عادلانهتر است.
ظفرقندی به هم پیوستگی معنادار سلامت و رفاه و تحقق آن صرفا با همکاری، تعهد و برنامهریزی از طریق راهبردهای زیر تاکید کرد.
وی بر گسترش و تقویت شبکه بهداشت به ویژه در مناتطق محروم و با تأکید بر خدمات اولیه و مراقبتهای پیشگیرانه، ایجاد صندوقهای حمایتی و تخصیص یارانههای سلامت برای کاهش هزینههای کمرشکن به ویژه اقشار آسیبپذیر تاکید کرد.
وزیر بهداشت ارائه خدمات رایگان یا کمهزینه برای گروههای خاص از جمله بیماران صعبالعلاج، سالمندان و زنان باردار،تقویت نظام ارجاع،توسعه خدمات الکترونیکی سلامت و افزایش آگاهی عمومی با برنامههای آموزشی گسترده و استفاده از شبکههای اجتماعی را از جمله راهبردهای اساسی عنوان کرد.
ظفرقندی گسترش پوشش بیمه سلامت از طریق افزایش خدمات بیمه پایه و ارائه خدمات جدید و ارتقاء کیفیت و شناسایی و ثبت افراد فاقد بیمه از طریق ایجاد بانک اطلاعاتی جامع از افراد فاقد بیمه سلامت و تشویق بخش خصوصی و نهادهای خیریه را نیز مورد تاکید قرار داد.