همیشه باید نگران زلزله تهران باشیم/ مردم، آموزش مواجهه با زلزله را جدی بگیرند
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه گسلهای شمال و جنوب تهران توان لرزهخیزی بالایی دارد، گفت: از همین رو باید همیشه نگران زلزله در تهران باشیم و آمادگی خود را بیشتر و بیشتر کنیم.
به گزارش جهانی پرس از ایسنا، در ساعت ۷:۰۴ صبح روز سهشنبه، ۲۰ تیرماه بود که زلزلهای به بزرگی ۳.۶ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری از سطح زمین، مناطقی از جنوب، جنوبشرق، شرق و شمالشرق تهران را لرزاند، زلزلهای که کانون آن منطقهای در ۱۰ کیلومتری قیامدشت، ۱۱ کیلومتری ری و ۱۳ کیلومتری باقرشهر اعلام شد و بنا بر اعلام مسئولان مدیریت بحران، هلال احمر و اورژانس خسارتی درپی نداشت. وقوع این زلزله اما باز هم دغدغهای همیشگی را مطرح کرده است؛ اینکه چقدر در برابر زلزله آمادگی داریم.
علی نصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران که پیش از این در گفتوگویی با ایسنا، از افزایش آمادگی تهران در برابر حوادث خبر داد و گفته بود که تهران طی دو دهه حدود ۳۰ درصد ایمنتر شده است، درباره آسیبپذیری تهران در برابر زلزلهای با قدرت و شدت بالا گفت: «آمادگی ما در برابر زلزله نسبت به گذشته خیلی بهتر شده اما هنوز از وضعیت مطلوب فاصله داریم و لازم است که مانند هر بحران دیگری در دنیا عامه مردم و بدنه جامعه در این موضوع مشارکت و کمک کنند. در واقع میتوان گفت که میزان آمادگی کشور در برابر زلزله ابعاد مختلفی دارد، مثلا یک بعد آن افزایش آگاهی مردم درمورد حادثه است چون شهر تهران به عنوان پایتخت مانند بسیاری از شهرهای مهم دنیا شهر پر گسل و ضربهخیزی است.»
گسلهای تهران توان لرزهخیزی بالایی دارد
وی ادامه داد: دو گسل اصلی در شمال و جنوب تهران وجود دارد که متأسفانه توان لرزه خیزی به بزرگای هفت ریشتر را دارند ضمن اینکه هر ریشتر ۳۲ برابر قبلی است بنابراین بزرگی زلزلهای که ما در تهران منتظرش هستیم صدها برابر یک زلزله ۵. ۲ ریشتری است.
نصیری با بیان اینکه گسلهای دو قلو ری -کهریزک و گسل شمالی و خرده گسلهایی که در شهر تهران وجود دارد توان لرزه خیزی بالای هفت ریشتری را دارند اظهار کرد: هر ۱۵۸ سال یک بار زلزلهای به بزرگی شش تا هفت ریشتری به بالا در تهران رخ داده و الان هم از دوره بازگشت و موعد آن ۳۵ سال گذشته که تبعاً هرچه قدر بگذرد احتمالا این زلزله شدیدتر میشود. البته این به معنای وحشت نیز، بلکه باید آمادگی خود را افزایش دهیم.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با تاکید بر اینکه قرار نیست همه تهران در اثر زلزله آسیب ببیند؛ گفت: اینطور نیست که زلزلهای بیاید و همه تهران به یک شهر بلااستفاده تبدیل شود، اما مهم این است که ما آمادهتر و ایمنتر باشیم. این آمادگی شامل سامانههای هشدار، برنامهریزیهای عملیاتی، نصب تجهیزات و امکانات در خانهها و دپوی آن در پایگاههای مدیریت بحران محله و ناحیه و منطقه و آموزشها و تمرین است که ما در تکتک این موارد اقدامات زیادی انجام دادهایم و اقداماتی نیز در دستورکار است.
وی ادامه داد: بخشی نیز مربوط به مشارکت و همراهی شهروندان است، اینکه خود این عزیزان نیز در ارتقا این آمادگی مشارکت کنند، ما دورههای آموزشی رایگانی را برای مردم پیشبینی کردیم که هم از طریق مراجعه به سایت سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران قابل ارائه است و هم با مراجعه به سراهای محله و خانههای دوام و ... امکان شرکت حضوری در این کلاسها و عضویت در گروههای دوام وجود دارد.
همیشه باید نگران زلزله باشیم
نصیری آموزش به مردم مردم برای مواجهه با زلزله را از نان شب واجبتر توصیف کرد و گفت: همانطور که گفتم ما همیشه باید نگران زلزله در تهران باشیم، اما این نگرانی به جای وحشت و انفعال باید به ارتقای میزان آمادگی ما در برابر زلزله منجر شود. در این میان آموزش مهمترین موضوع در مدیریت بحران است.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه ما در هر منطقه شهرداری تهران، یک پایگاه مدیریت بحران ویژه داریم گفت: ما در دو سوم نواحی نیز پایگاههای پتشیبانی مدیریت بحران و سولهها را داریم و در هر محله نیز یک کانکس دوام پیش بینی شده تا اگر دسترسیها قطع شد مردم بتوانند از امکانات حدأقلی استفاده کنند. بسیاری از این پایگاهها در حال حاضر با حفظ کاربری اصلی خود، در خدمت ورزش بانوان نیز قرار گرفته اما شرایط آن به گونهای است که در هنگام بحران در عرض چند دقیقه امکان بازگشت به کاربری مدیریت بحران را داراست. ضمن اینکه در طبقه دوم این سولهها نیز امور عادی و روزانه مربوط به مدیریت بحران انجام میشود.