صفحه اصلی
جستجو پیشرفته
لطفا منتظر بمانید...
سازمانها و نهادها
گروه های خبری
اقتصادی
مدیریت شهری
فرهنگ و هنر
اجتماعی
محله خبر
اختصاصی جهانی پرس
تولید، اکران و پخش
ستایشی:

نگاه دستگاه قضا در انتخابات، نگاه پیشگیری است

سخنگوی قوه قضاییه با اشاره به این که نگاه دستگاه قضا در انتخابات نگاه پیشگیری است، گفت: یعنی پیشگیری از وقوع جرم و سالم‌سازی فضای رقابت براساس اصول رقابت حداکثری و پرهیز از ذهنیت‌سازی‌های کاذب در افکار عمومی است.

به گزارش جهانی پرس از روابط عمومی شبکه تهران، مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه با حضور در برنامه «مثبت تهران ۲۰» درباره وظایف و اختیارات قوه قضاییه در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از راهکار‌هایی که موجب خواهد شد خروجی تمام اقدامات دستگاه قضائی تجلی عدالت، احقاق حق و ابطال باطل باشد اجرای دقیق موازین قانونی است.
وی ادامه داد: ما باید ببینیم به موجب قانون، خصوصا در قانون اخیر التصویب انتخابات مجلس شورای اسلامی چه تکالیف و وظایفی بر عهده ما گذاشته شده است.
سخنگوی قوه قضاییه اظهار داشت: قانونگذار در ماده ۱۷ قانون اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، وظایف و تکالیفی را برای شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم، دبیرخانه شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم و همچنین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه احصاء و برقرار کرده است تا با استفاده از امکانات و ظرفیت‌های موجود، پژوهش‌های لازم را برای آسیب شناسی فرآیند‌های انتخاباتی، خاصه انتخابات مجلس شورای انجام دهد و راهکار‌های پیشگیرانه را در وقوع تخلفات و جرایم، شناسایی و احصاء و سپس گزارش مستند و مستدلی را به مجموعه شورای عالی پیشگیری از وقوع جرایم ارائه کند.
ستایشی افزود: همچنین ماده ۲۰ قانون اخیرالتصویب که در قانون قبل هم ذکر شده بود تصریح دارد قوه قضائیه به تعداد کافی شعب موجود در هر حوزه قضایی را به منظور رسیدگی فوری و خارج از نوبت به جرایم انتخاباتی اختصاص دهد. به این ترتیب فاصله وقوع تخلف یا ارتکاب بزه و اعمال مجازات در کمترین زمان ممکن که واجد بازدارندگی باشد مورد توجه قرار گرفته است.

وی ادامه داد: نکته دیگر تبصره ۲ ماده ۲۰ است که یک صلاحیت خاصی را به حوزه قضایی مرکز استان داده است که این امر موجب دقت و توجه در رسیدگی‌ها خواهد شد. همچنین رسیدگی به جرایم انتخاباتی اعضای هیئت‌های اجرایی بخش، شهرستان، هیات نظارت شهرستان، نمایندگان هیات نظارت در بخش و نامزد‌ها در صلاحیت مراجع حوزه قضایی مرکز استان است.

سخنگوی قوه قضاییه تصریح کرد: قاعدتا جرایم بایستی در محل وقوع تخلف یا بزه صورت بگیرد که در این جا قانونگذار، مرکز استان را برای رسیدگی به این قضیه احصا کرده تا با دقت، توجه و نظارت بیشتری این فرآیند صورت بپذیرد.

ستایشی گفت: یکی دیگر از نکاتی که قانونگذار مشخص کرده است در مورد تبلیغات و شیوه‌های تبلیغاتی است که شرایط تبلیغات مجاز هم در فضای حقیقی و هم در فضای مجازی دقیقا مورد توجه قرار گرفته است در این رابطه نیز قانون گذار تکالیفی را معین کرده است و در این موضوع به قانون انتخابات و قانون شفافیت و نظارت بر تامین مالی در جهت مخاطراتی که در این حوزه وجود دارد پرداخته است.

وی درباره ارسال گزارش تخلفات انتخاباتی به ستاد‌ها و ضابطین در روز‌های پیش از انتخابات گفت: ما به روزی نگاه می‌کنیم که به برکت همیاری و هم افزایی به مرحله‌ای برسیم که ورودی به عنوان تخلف یا جرم انتخاباتی نداشته باشیم. باید کار‌ها را با آگاهی و انظار دادن، اقناع کردن و توجه دادن به موازین قانونی به سمت پیشگیری ببریم تا تخلفات را کم کنیم.

سخنگوی قوه قضائیه افزود: در صورت بروز تخلف، تعبیه شعب ویژه رسیدگی به این جرایم در مراحل مختلف پیش بینی شده است؛ رسیدگی‌ها تخصصی، با فوریت، دقت و سرعت خواهد بود که این امر موجب می‌شود ما به نقطه تجلی عدالت برسیم. باید ورودی و آمار تخلفات کم و عملکرد ما موجبات سلامت، رقابت صحیح و همچنین مشارکت حداکثری در این عرصه باشد؛ ان شاالله آن روز در همین انتخابات باشد.

ستایشی درباره تخلفات در فضای مجازی و سازوکار‌ها برای رعایت عدالت حاکمیتی اظهار داشت: قانون گذار در قانون اخیرالتصویب نکات خوبی را در حوزه فضای مجازی و فضای واقعی مطرح کرده است؛ تارنما‌هایی را مشخص کرده تا کسانی که می‌خواهند به این حوزه ورود کنند و از این ظرفیت استفاده کنند بایستی دقیقا مسائل شان احصاء و ارتباطشان با فردی که تبلیغات می‌کند، مشخص باشد.

تشکیل کمیته پیشگیری از جرایم انتخاباتی در فضای مجازی
وی ادامه داد: اقدامات موثری در قانون جرایم رایانه‌ای انجام داده ایم؛ بحث مقابله با جرایم در فضای مجازی انجام شده و لوایحی تقدیم دولت شده است که متعاقبا به مجلس شورای اسلامی ارسال می‌شود. در ذیل ستاد مرکزی پیشگیری و رسیدگی به جرایم انتخاباتی کمیته‌ای تحت عنوان پیشگیری از جرایم انتخاباتی در فضای مجازی به صورت ویژه در نظر گرفته شده است که با ترکیب نمایندگان عالی دستگاه‌های ذی مدخل در این مورد هستند.

سخنگوی قوه قضاییه با تاکید بر این که این‌ها مقدمتا مبادرت به آگاه سازی، توجیه، ارشاد و اقناع نامزد‌ها می‌کنند و آن‌ها را نسبت به قوانین و مقررات انتخاباتی توجیه می‌کنند؛ البته جهل به قانون رافع مسئولیت نیست، گفت: در رابطه با این قضیه، مدیران پایگاه ها، کانال‌های خبری و تاثیرگذار در سراسر کشور نسبت به قوانین و مقررات تبیین و تفهیم شده اند. پیگیری اعمال قانون مطبوعات نسبت به نشریات الکترونیک هم اکنون صورت می‌گیرد و پیگیری می‌شود و همچنین پالایش مصادیق مجرمانه مرتبط با انتخابات در فضای مجازی نیز صورت می‌گیرد.

وی همچنین در رابطه با موضوع مقابله با پول‌های کثیف در جریان انتخابات و تشریح تخلفات در این زمینه گفت: در قانون شفافیت و نظارت بر تامین مالی، فعالیت‌های انتخاباتی در این عرصه از باب نظارت و تامین مالی مورد توجه قرار گرفته است و مصوبات ستاد مرکزی پیشگیری و رسیدگی به جرایم انتخاباتی هم افزون بر این قانون، این مهم را مورد توجه قرار داده و وزارت کشور بر اساس مصوبه اخیر، تکلیف پیدا کرده است که مبادرت به راه اندازی سامانه مالی انتخابات و اطلاع رسانی مؤثر به نامزد‌ها کند و با بهره گیری حداکثری از این سامانه، نسبت به سالم سازی، شفافیت فضای انتخاباتی، نظارت دقیق بر فرآیند انتخاباتی، منابع مالی و هزینه کرد این منابع در رابطه با نامزد‌ها اقدام کند.

ستایشی ادامه داد: یکی از جرایمی که در عرصه رقابت‌های انتخاباتی ممکن است اتفاق بیفتد استفاده از امکانات دولتی است؛ به عنوان نمونه استفاده از ظرفیت خودروی دولتی در بحث تبلیغات و یا استفاده از یک مکان دولتی است که در صورت احراز، وصف مجرمانه دارد یا در بحث خرید و فروش رأی، قانونگذار در ماده ۸۳، هرگونه خرید و فروش رأی را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در فضای مجازی و یا در فضای واقعی واجد وصف مجرمانه دانسته است و مرتکب به مجازات درجه ۶، موضوع ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی محکوم خواهد شد.

سخنگوی قوه قضاییه همچنین با اشاره به نگاه دستگاه قضا در انتخابات اظهار داشت: در مقوله انتخابات نگاه قوه قضائیه نگاه پیشگیری است؛ یعنی پیشگیری از وقوع جرم، سالم سازی فضای رقابت بر اساس اصول رقابت حداکثری و پرهیز از ذهنیت سازی‌های کاذب در افکار عمومی است. قوه قضائیه به دنبال این است که بین نامزد‌ها و هواداران آن‌ها از یک سو و مردم از سوی دیگر، اعتماد دو سویه و متقابل ایجاد کند.

وی افزود: همین اعتماد باعث ارتقای حس مشارکت مدنی خواهد شد. ارزش‌های بسیار بالایی در اعتماد سازی است. انتخابات مظهر اراده ملی و تجلی مردم سالاری دینی است که اگر مورد تاخت و تاز قرار بگیرد و فرآیند مخدوش شود به تبع در قبال این خدشه‌ای که صورت می‌گیرد به مشارکت عمومی مردم و سرنوشت کشور اثر می‌گذارد.

ستایشی تاکید کرد: قوه قضاییه با تمام امکان، ظرفیت و با اعتقاد و عزم راسخ در خدمت مردم است و تمام تلاشمان این است که به صورت مؤثر و قوی، پیشگیرانه در این موضوع وارد شویم و مانع تخلفات باشیم. قوه قضائیه تلاش می‌کند بستر‌های مشارکت ساز و اعتماد آفرین را به گونه‌ای مهیا کند که فضای عمومی کشور از حیث رقابت و سلامت به سمت فضای مطلوب و قابل دفاع پیش برود.

سخنگوی قوه قضایبه ادامه داد: اگر در این مسیر ببینیم کسانی می‌خواهند در این قضیه تخدیش کنند و یا می‌خواهند دقت اصلح مردم را مخدوش کنند با شدت و مطابق موازین قانونی برخورد قانونی خواهیم کرد.

وی خاطر نشان کرد: اقدامات ما در قوه قضاییه نسبت به ایجاد امنیت انتخابات و جلوگیری از فضای تعدی، تجاوز و اقدامات خرابکارانه که ممکن است از سوی دشمنان نظام طراحی شده باشد و بخواهد صورت بگیرد، اقدامات پیشگیرانه، پیشینی و پسینی خواهد بود.

شناسنامه


کدخبر: ۳۵۲۶۹۶
تاریخ: ۱۴۰۲/۱۱/۱     ساعت: ۱۰ : ۷
امتیاز به این خبر:
  • 0
سرویس:       زیرسرویس:
انتشار:
تماس با ما


نام :*
ایمیل:
متن پیام :*
ارسال
نظرات


استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
  • ۱۴۰۳ دوشنبه ۵ آذر
  • ٢٣ جمادي الاولي ١٤٤٦
  • Nov 25 2024