عبدالرسول جوادی بالاجاده
خطر در کمین اصالت و هویت کرانه سبز خزر است
کرانه سبز خزر یکی از جاذبه های طبیعی و برخوردار از مواهب الهی از دریا،جنگل، دشت است و همین مواهب الهی موجب برتری و مزیت زیستگاه برای انسانها شده است .
به گزارش جهانی پرس، نزدیکی دریا با جنگلهای سبز هیرکانی، خاک حاصلخیز و آب و هوای پاک و سالم بستری برای تراکم جمعیتی و رونق اقتصادی چون اقتصاد کشاورزی،دریا، دامپروری و....شده است.
این برتری از قرنهای گذشته موجب هویت و اصالتی ریشه دار در تمدن و فرهنگ مردم حاشیه خزر نشین در شمال کشور شده است که تقسیمات کشوری به استانهای گیلان،مازندران و گلستان را مشمول شده است .
این تاریخ کهن و هویت فرهنگی و اصالت اجتماعی ریشه های به عمق تاریخ این منطقه دارد .
حفظ و نگهداشت این هویت و اصالت برای ساکنین آن امری لازم و ضروری است.
زنگ خطری در کمین این هویت و اصالت تاریخی کرانه سبز خزر را تهدید میکند.
ورود ساکنین غیر بومی و فراوانی مهاجرت در دهه های اخیر به استانهای شمال کشور آسیب های بزرگی را وارد ساخته است که مهمترین آن تخریب طبیعت بکر دریا و جنگل،تغییر کاربری از زمینهای کشاورزی به شهرکها و واحدهای مسکونی،تغییر فرهنگ بومی و ورود فرهنگهای سایر اقوام از استانهای دیگر می باشد .
این آسیب ها ریشه هایی از فرهنگها و خرده فرهنگها را هم نشانه گرفته است و کرانه سبز شمال از انسجام قومی گیلک و مازنی و در نواحی شرقی آن ترکمن به فراوانی قومیتی گرایش پیدا کرد .
متاسفانه دست اندازی به طبیعت،دریا خوری،ساحل خوری،جنگل خوری،رودخانه خوری و بسیاری از این دست موجب تخریب بی رویه و تغییرات زیست محیطی شده است .
آیا سزاوار است برای دست یابی به منابع مالی بیشتر،هویت و اصالت کرانه خزر به خطر بیافتد؟
آیا دولتها در دهه های اخیر اقداماتی بازدارنده برای حفاظت از زیستگاه خزر در بخش های جنگلی،دریا،رودخانه و منابع طبیعی معمول داشته است؟
آیا با تغییر کاربری زمین های کشاورزی به شهرکهای مسکونی و....اقتصاد ماندگار و پویای کرانه خزر،دچار بحران اقتصادی در آینده نخواهد شد؟
آیا واردات فرهنگ سایر اقوام موجب آسیب های ریشه ای از تاریخ اقوام گیلک و مازنی در این کرانه نمی شود ؟
آیا ورود این همه مهاجر موجب تغییر فرهنگ و آسیب های اجتماعی چون فساد و......نمیشود؟
و دهه ها آیاها، اماها و اگرهایی که اگر مورد توجه قرار نگیرد،هویت و اصالت خزر و قومهای با ریشه های عمیق تاریخی گیلک و مازنی دچار نقصان و آسیب نمیشود.
و اینکه آیا سایر استانها هم چنین شرایطی برای مهاجرت غیر بومی ها در این حجم داشته و دارند؟
بهتر آن نیست که به جای فروش زمین و ملک به مهاجرین،صنعت بوم گردی و گردشگری در استانهای کرانه خزر توسعه پیدا میکرد تا هم مردم سایر استانهای کشور از مواهب الهی استفاده مقطعی و بر حسب نیاز میکردند و هم مردم استانهای کرانه خزر اقتصادی پویاتر و صنعتی ماندگارتر برخوردار می شدند.
حال که بخش هایی از استانهای کرانه خزر دستخوش تغییراتی اساسی در فرهنگ،اصالت و هویت شده است،حفظ ریشه های آن برای مسئولان فرهنگی استانهای حاشیه خزر نقطه ای مهم و قابل توجه باید باشد.
در مباحث تخصصی به آسیب های وارده بر اصالت و هویت ملی کرانه خزر پرداخته خواهد شد.