ربیعی: دولت راهی جز استفاده از ظرفیتهای اجتماعی سمنها ندارد
دستیار اجتماعی رئیسجمهور گفت: دولت برای حل مشکلات کشور، راهی جز استفاده از ظرفیتهای اجتماعی سمنها ندارد.
به گزارش جهانی پرس از مرکز روابط عمومی و امور بینالملل وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی، «علی ربیعی» در اولین نشست از سلسله نشستهای «بایستههای سیاستی پیرامون سمنها، خیریهها و تشکلها با عنوان سیاست گذاری و برنامهریزی برای توانمندسازی سمنها بر نقش سازمانهای مردمنهاد (سمنها)» که در موسسه کار و تامین اجتماعی برگزار شد، بر توسعه اجتماعی تاکید کرد.
وی با بیان اینکه سازمانهای مردمنهاد، انجمنها و شوراهای اجتماعی میتوانند در سیاستگذاری و اجرای برنامههای توسعه نقش کلیدی داشته باشند، افزود: دولت منابع محدودی دارد و تجربه نشان داده که نمیتواند به تنهایی از پس حل تمامی مشکلات اجتماعی برآید بنابراین، یکی از مسیرهای مهم، استفاده از ظرفیتهای اجتماعی و توانمندسازی نهادهای مردمی است.
رئیس انجمن علمی مطالعات فرهنگی و ارتباطات ادامه داد: در بسیاری از سیاستهای اجتماعی، وقتی صحبت از مسائل اجتماعی میشود، بیشتر به آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد، طلاق، فقر و نابرابری پرداخته میشود اما کمتر به ظرفیتهای اجتماعی برای افزایش نشاط عمومی، انسجام اجتماعی و توسعه کشور توجه شده است.
ربیعی افزود: وقتی از جامعه صحبت میشود، معمولاً مردم به عنوان یک کلیت انتزاعی مطرح میشوند، اما آنچه در عمل معنا دارد، نهادهای میانی هستند که مردم در آنها سازماندهی میشوند. پیرامون دولت و بازار، بحثهای زیادی صورت میگیرد از کارآمدی دولت گرفته تا نقش بازار در اقتصاد اما وقتی به جامعه میرسیم، چارچوب مفهومی مشخصی وجود ندارد.
دستیار اجتماعی رئیسجمهور یکی از گامهای مهم را تدوین سیاستهای حمایتی و نهادسازی برای تقویت نقش سازمانهای مردمنهاد دانست و گفت: شوراهای اجتماعی که اخیراً در استانها تشکیل شدهاند، میتوانند بستری برای این تعامل باشند. دولت باید بسترهای قانونی و اجرایی لازم را فراهم کند تا این نهادها بتوانند بدون موانع غیرضروری فعالیت کنند و در سیاستگذاری و اجرای برنامههای اجتماعی نقش مؤثری ایفا کنند.
تحقق انسجام سیاستی در حوزه ماموریت های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
«ابراهیم صادقیفر» رئیس موسسه کار و تامین اجتماعی نیز در این نشست گفت: تحقق انسجام سیاستی در حوزه ماموریت های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از جمله آرمان های موسسه کار و تامین اجتماعی است.
وی تصریح کرد: این نهاد علمی با الهام از موسسه بین المللی مطالعات کار و بر اساس مصوبه مجلس و با هدف توانمندسازی، آموزش و پژوهش در حوزههای مرتبط با کار، تعاون و رفاه اجتماعی شکل گرفته است و نقش مهمی در سیاستگذاریهای اجتماعی ایفا میکند.
صادقیفر از موسسه کار وتامین اجتماعی به عنوان نهاد فکری و مشورتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یاد کرد و گفت: تلاش میکنیم با بهرهگیری از ظرفیتهای علمی و پژوهشی، دانش انباشته و تجارب بینالمللی، سیاستهای مؤثرتری را تدوین کنیم و در این راستا نشستهای علمی با حضور دستگاههای مسئول، اساتید دانشگاه و پژوهشگران برگزار و توصیههای سیاستی به دولت ارائه می شود.
وی به اهمیت موضوع «سیاستگذاری و برنامهریزی برای توانمندسازی سمنها» اشاره و تاکید کرد: اگر سیاستهای اجتماعی از بطن جامعه نباشد به انسجام اجتماعی منجر نخواهد شد.
توانمندسازی سمنها ضرورتی اجتنابناپذیر برای توسعه پایدار است
«علیاصغرخامنوی» رئیس هیئتمدیره شبکه ملی مؤسسات نیکوکاری و خیریه، توانمندسازی سمنها را ضرورتی اجتنابناپذیر برای توسعه پایدار دانست.
وی گفت: با گسترش چالشهای اجتماعی، نقش سمنها به عنوان بازوهای مکمل دولت و تصحیحکنندگان توسعه اجتماعی بیش از پیش اهمیت یافته است. با سیاستگذاریهای درست و همکاریهای همهجانبه میتوانیم این سازمانها را به بازیگران مؤثر در حل مسائل اجتماعی تبدیل کنیم.
خامنوی،توانمندسازی سمنها را در 3 سطح ساختاری، مالی و انسانی ضروری دانست و افزود: سمنها باید ضمن بهبود زیرساختهای سازمانی و حقوقی، ایجاد ساز وکارهای پایدار مالی و ارتقای دانش و مهارت اعضای خود، به فعالیتهای مؤثر و پایدارتر دست یابند.
سمنها، موثر در توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور
«علیرضا آتشک» مدیرعامل مؤسسه خیریه الغدیر و شبکه ملی مؤسسات نیکوکاری و خیریه نیز در این نشست گفت: سازمانهای مردمنهاد (سمنها) نقشی فراتر از کمکرسانی دارند و میتوانند در توسعه اجتماعی،اقتصادی و حتی اشتغالزایی، مانند نمونههای موفق جهانی، مؤثر باشند.
وی به نقش پررنگ سمنها در حوزههایی مانند مدرسهسازی و نگهداری از افراد دارای نیازهای خاص اشاره کرد و افزود: بدون شفافیت و اعتمادسازی، امکان تداوم این فعالیتها وجود نخواهد داشت.
آتشک،نقش اصلی سمنها را ایجاد اعتماد بین مردم و حاکمیت عنوان کرد و افزود: این مساله نیازمند بازنگری در ساختارهای تصمیمگیری و سیاستگذاری کلان کشور است.
لزوم برگزاری دورههای آموزشی برای سمنها
«ملیحه خلقی» مدیر خیریه سروش زندگی ضمن تاکید بر رفع چالشهای موجود سمنها بر نقشآفرینی بیش از پیش آنها در حوزههای اجتماعی و اقتصادی اشاره کرد.
وی برگزاری دورههای آموزشی برای سمنها را پیش از اعطای مجوزها ضروی دانست و گفت: این نهادها باید با چالشها و مسائل موجود آشنا شوند.
این تسهیلگر اجتماعی بر اهمیت شبکهسازی و همکاری بین سمنها تأکید کرد و گفت: اگر سمنها بیاموزند چگونه با یکدیگر شبکهسازی کنند، میتوانیم از بازتولید آسیبها جلوگیری کنیم.
جایگاه رسمی سازمانهای مردمنهاد در سیاستگذاریهای کلان مشخص شود
«رضا درمان» مدیرعامل مؤسسه خیریه ابتکار و توسعه نوید نیز گفت: بایدجایگاه رسمی سازمانهای مردمنهاد در سیاستگذاریهای کلان مشخص شود.
وی گفت: بدون تدوین قوانین حمایتی و بسترسازی مناسب، امکان بهرهگیری مؤثر از ظرفیت این نهادها وجود ندارد.
به گفته وی اگر حاکمیت به عنوان سیاستگذار بتواند چارچوبهای مشخصی را برای فعالیت این نهادها تعیین کند، خودِ سمنها قادر خواهند بود نظام داوطلبی، ساختارهای مدیریتی و پرداختهای مالی خود را اصلاح کرده و مدیران توانمندی را جذب کنند.