به گزارش جهانی پرس، دکتر طوس کیانی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه بیماری نارسایی قلب یکی از بیماریهای مهم و شایع بهویژه در سن میانسال و پیری بهحساب میآید، اظهار کرد: در سالهای اخیر به علت تقویت شرایط بهداشتی و افزایش سن امید به زندگی بیماریهای مزمن غیرواگیر شیوع بیشتری پیدا کرده به طوریکه نارسایی قلبی یکی از شایعترین بیماریهای مزمن به شمار میرود که در چند سال اخیر روند ابتلا به آن سیر صعودی داشته است.
این پزشک متخصص بیان کرد: نارسایی قلب که نارسایی احتقانی قلب هم نامیده میشود، فرآیندی است که قلب به دلایل مختلفی میزان خون مورد نیاز بدن را نمیتواند بهدرستی تأمین کند و این امر میتواند موجب بزرگی قلب، نارسابب دریچه ها و عضله قلب شود.
وی اضافه کرد: هنگام بروز نارسایی قلبی، قلب مواد غذایی و اکسیژن لازم از طریق بافت سیال خون را به بافتها و اعضاء بدن نمیرساند و بافتهای و اعضای بدن دچار اختلال شده و نمیتوانند کارآیی لازم را داشته باشد.
کیانی مطرح کرد: بروز علائم بیماری نارسایی قلب زمینه را برای ناتوانی بیمار و پدیدار شدن علائم و نشانههای شایعی نظیر تنگی نفس، تپش، ضعف، خستگی زودرس و مشکلات جسمی، تنفسی فراهم میکند.
این متخصص داخلی اظهار کرد: به طور معمول قلب قسمتی از خون بطن چپ را به داخل شریان اصلی آئورت پمپ میکند که در نارسایی قلبی میزان برونده کم میشود.
وی با بیان اینکه اگر برونده و پمپاژ قلب اُفت کند نارسایی قلب ایجاد میشود، افزود: گاهی اوقات در نارسایی قلب برونده حفظ و در اکوکاردیوگرافی مشخص میشود که برونده قلب عملکرد خوبی دارد اما با حفظ برونده افزایش فشار در حفرههای قلب ایجاد و این امر بهمرور زمان منجر به بزرگی و گشادی ماهیچه قلب میشود.
کیانی با بیان اینکه نارسایی به علت اشکالات دریچهای قلب بهصورت مادرزادی، اکتسابی، فشارخون و بیماریهای شایع دیگر ایجاد میشود، خاطرنشان کرد: برخی از نوزادان از بدو تولد با مشکل دریچه قلب به دنیا میآیند.
وی با بیان اینکه برخی بیماریها مثل روماتیسم قلبی که به علت عفونت گلودرد استرپتوکوکی ایجاد میشود، بهمرور زمان باعث نارسایی دریچه و در نهایت نارسایی قلب میشود، اظهار کرد: در واقع در این بیماری شکل و ساختمان دریچه تغییر میکند و سفت و نارسا شده و این امر موجب نارسایی قلب شود.
کیانی گفت: در صورتیکه فرد مبتلا به فشارخون بالا باشد، قلب مجبور میشود، بیش از حدنرمال فعالیت کند تا خون به تمام بدن برسد، این فعالیت مازاد بهتدریج سبب میشود که ماهیچه قلب بزرگ شود و به مرور این بزرگ شدن باعث نارسایی قلب میشود و فشارخون بالا یکی از مهمترین عوامل نارسایی قلب است که در بیشتر موارد با تصلب شرایین نیز همراه است.
وی با بیان اینکه عضله قلب به دلایل زیادی ممکن است آسیب ببیند، یادآور شد: در این راستا میتوان به بیماریهای خاص، عفونتها، مصرف زیاد الکل و اثرات سمی بعضی داروها و مخدرها یا برخی از داروهای مورد استفاده برای شیمیدرمانی که به عضله قلب آسیب وارد کنند، اشاره کرد و این عوامل در نهایت منجر به نارسایی قلب شود.
کیانی با اشاره به علائمی که نشان از نارسایی قلب دارند، اذعان کرد: در این راستا میتوان به تنگی نفس ضعف، بیحالی و خستگی زودرس، افزایش ضربان قلب یا نامنظم شدن ضربان قلب، در مواردی سرفه، احساس درد در قفسه سینه ناشی از حمله قلبی و ... اشاره کرد.
وی با بیان اینکه براساس خستگی و تنگی نفس بیماری نارسایی قلبی به چهار کلاس مختلف تقسیم میشود، یادآور شد: در کلاس چهارم فرد حتی در حالت استراحت هم احساس خستگی، تنگی نفس و تپش قلب دارد، در کلاس سوم بیمار بهمحض آغاز فعالیت احساس تنگی نفس میکند، در کلاس دو بیمار با شرایط فعالیت بیشتر از معمول دچار تنگی نفس و خستگی زودرس میشود و در کلاس یک در مواردی که فعالیت خیلی سنگین داشته باشند، علائم نارسایی قلب بروز میکند.
این متخصص داخلی در پایان بیان کرد: سبک زندگی ناسالم، مصرف بیش از اندازه نیاز نمک، چاقی، عدم فعالیت و استرس بیش از اندازه، عدم کنترل بیماریهای مهم از جمله دیابت، فشارخون و عدم کنترل چربیهای مضرر احتمال ابتلا به نارسایی قلبی را به شدت افزایش میدهد.