کد خبر :348796
ساخت واکسن استنشاقی کوچک برای مبارزه با بیماری‌های ویروسی


محققان دریافتند این واکسن‌ها تحویل غیر تهاجمی و تک دوز برای ذخیره و حمل و نقل بسیار آسان‌تر از تزریق واکسن‌ها به صورت سنتی است و می‌تواند جذب را بهبود بخشد.

به گزارش جهانی پرس از دفتر همکاری فناوری سفارت ایران در پکن ؛ واکسن مبتنی بر آئروسل میکروسکوپی تولید شده توسط دانشمندان چینی ، می‌تواند در اعماق ریه‌ها استنشاق شود.
به گفته محققان چینی که این واکسن استنشاقی فوق العاده کوچک را ساخته اند ، این نوع واکسن جدید و استنشاق پودر می‌تواند محافظت بهتری در برابر عفونت‌های ویروسی تنفسی نسبت به واکسن‌های تزریقی سنتی فراهم کند.
نتایج این تحقیق در یکی از معتبرترین مجله های علمی چاپ و ذکر شده است هنگامی که این واکسن روی موش‌ها، همستر‌ها و میمون‌ها آزمایش می‌شود، پاسخ ایمنی طولانی و پایدار تولید می‌کند.
دانشمندان برای تولید واکسن آئروسل، از همان مسیری که توسط آلاینده‌های ریز شناخته شده به عنوان ذرات معلق تنفس استفاده می‌شود ، بهره بردند. ذرات موجود در هوا بیشتر به دلیل سوزاندن سوخت‌های چوب و فسیلی ایجاد می‌شود و می‌تواند تهدیدات جدی برای سلامت انسان ایجاد کند.
برای دستیابی به واکسن با توانایی مشابه این آلاینده‌های جوی، محققان آنتی ژن‌های ویروس کرونا را با اندازه گیری ۲۰ نانومتر در میکروکپسول‌های متخلخل بسته بندی کردند. این تیم، هنگام یخ خشک شدن میکروکپسول‌ها به حوزه‌های جامد که حدود ۲٫۸ میکرون اندازه گیری می‌کردند، کوچک کردند.
این واکسن خشک و پودر شده می‌تواند به طور مستقیم به آلوئول‌ها برسد و به طور مؤثر کارایی داشته باشد.
برخی از متخصصان بر این باورند که واکسیناسیون از طریق بینی این مزیت را دارد که واکسن به طور مستقیم مخاط را هدف قرار می‌دهد. مخاط یا غشای مخاطی، لایه داخلی و مرطوب حفره‌های بدن مانند بینی و دهان و همچنین برخی از اندام‌هاست.
مخاط بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن است. هنگامی که فرد نفس می‌کشد، مخاط کمک می‌کند تا باکتری‌ها و سایر ذرات بیماری‌زا وارد بدن نشوند. همچنین مخاط پاتوژن‌های خاصی را جذب می‌کند و از آنجایی که بینی به سیستم تنفسی بدن متصل است این کار اثربخشی واکسن را در بدن آسان می‌کند.
از مزیت‌های واکسن‌های استنشاقی این است که برای افرادی که از سوزن ترس دارند، واکسیناسیون از طریق بینی استرس کمتری را ایجاد می‌کند. کارشناسان تخمین زده‌اند که از هر چهار بزرگسال، یک نفر و از هر سه کودک، دو نفر از تزریق واکسن می‌ترسند. همچنین از هر ۱۰ نفر یک نفر ممکن است تزریق واکسن را به دلیل ترس از سوزن به تاخیر اندازد.
بر اساس این مقاله، واکسن‌های تحویل داده شده توسط تزریق “خط اول محافظت در دستگاه تنفسی را ارائه نمی‌دهند”، به دلیل کمبود تولید آنتی بادی‌هایی مثل ایمنوگلبولین آ (IGA) و ایمنوگلبولین جی (IgG) آن‌ها همچنین پاسخ ایمنی مخاطی را که واکسن‌های استنشاقی می‌توانند ، ارائه نمی‌دهند.
هر دو آنتی بادی در عملکرد ایمنی نقش دارند و به مبارزه با عفونت ویروسی کمک می‌کنند. ایمنوگلبولین آ (IGA) در دستگاه تنفسی یافت می‌شود و ایمنوگلبولین جی (IgG) در خون و سایر مایعات یافت می‌شود.
در فرایند این تحقیق دانشمندان همچنین از برچسب‌های فلورسنت برای ردیابی میکروکپسول‌های واکسن ضمن بررسی ریه‌های حیوانات در زیر میکروسکوپ‌ها استفاده کردند.
طبق این مقاله، سیگنال‌های فلورسانس ۴۲ روز پس از واکسیناسیون، در ریه‌های موش پس از واکسیناسیون وجود داشتند.
بر اساس نتایج این مقاله، دانشمندان بیان داشتند که داشتن میکروکپسول‌ها در اعماق ریه‌ها باعث آزاد شدن آهسته‌تر و پایدار واکسن برای حمایت از «تحریک مداوم آنتی ژن»می‌شود.
این واکسن همچنین در همستر‌ها آزمایش شد این تیم دریافت که همستر‌ها با توجه به واکسن آئروسل از مزایای ایمنی بیشتری در برابر نوع اومیکرون برخوردار هستند.به عنوان یک بستر چند جانبه امیدوار کننده برای مبارزه با  بیماری‌های عفونی تنفسی باشد.