به گزارش جهانی پرس از روابط عمومی شبکه تهران، علیرضا فخاری، استاندار تهران با حضور در برنامه "مثبت تهران بیست" با اشاره به اینکه با یک جامعه مردمسالار مواجه هستیم، گفت: انقلاب اسلامی زمینهساز فضایی تحت عنوان دموکراسی یا مردمسالاری است.
مهمترین اصل در انتخابات مشارکت همگانی است
وی با تاکید بر مشارکت همگانی در انتخابات عنوان کرد: مردمسالاری موجب تولید سرمایه اجتماعی میشود و این سرمایه میتواند جایگاه دموکراسی یا مردم سالاری را تقویت کند؛ در واقع باید دموکراسی را در فراز و فرودهای متعدد جهت رشد انقلاب به کار گرفته و مورد تجریه و تحلیل قرار دهیم.
فخاری ادامه داد: طبیعتا مردمسالاری حاصل انقلاب اسلامی است، در نتیجه برای یک انتخابات باشکوه حضور مردم جزو اصول اولیه است.
وی به لزوم تبیین اهمیت حضور مردم در انتخابات تاکید کرد و گفت: حتی اگر اختلاف نظری در این میان وجود داشته باشد، مردم باید پای صندوقهای رای حاضر شوند، همان طوریکه مردم به جمهوریت با تمام ویژگیهای آن رای داده و پذیرفتهاند. تاکنون اگر مشارکت مردم در این زمینه وجود نداشت، جمهوریت نیز شکل نمیگرفت.
امنیت روانی و فیزیکی از الزامات انتخابات است
استاندار تهران، امنیت را یکی دیگر از خصوصیت الزامی برای انتخابات پیشرو معرفی کرد و گفت: امنیت فیزیکی، روحی و روانی در جامعه به هم گره خورده و حق اساسی مردم است. علیرغم تلاشهای دشمنان و مشکلات در سطح منطقه، جمهوری اسلامی ایران امنترین نقطه جهان است.
رقابت گروههای سیاسی در انتخابات
فخاری گفت: با توجه به فرمایش رهبر معظم انقلاب، فضای رقابتی موجب حضور حداکثری مردم میشود.
وی ادامه داد: فضای رقابتی یعنی به نقطه نظرات مردم و کاندیدهای نامزد انتخاباتی رجوع شود؛ این دو موضوع در کنار هم پوشاننده یکدیگر هستند تا بتوانند یک موضوع جدیدی را خلق کنند. به عبارتی «رقابت»، ابزار لازم برای آن چیزی است که مردم به عنوان دستاوردهای فردی از یک کاندیدا انتظار دارند. به گونهای که بتواند در این فضا در ساز و کاری قانونی برنامههای خود را عرضه کند. بنابراین فضای رقابتی موجب انتخاب اصلحترین کاندیدهای نامزدی میشود.
آیا انتخابات پیشرو الکترونیکی برگزار میشود؟
استاندار تهران اظهار کرد: ابزار و امکانات انتخابات فراهم شده است. با بعضی از شعب در خصوص برگزاری انتخابات به شیوه الکترونیکی به توافق رسیدهایم و در حال رایزنی برای برگزاری کلیات انتخابات به این شیوه هستیم. تمام تمهیدات لازم برای برگزاری انتخابات پرشور فراهم شده است.
مشارکت جوانان در کارگروههای مشورتی
فخاری، مشارکت جوانان در هیات انتخاب را یکی از موضوعات در دستور کار استانداری استان تهران عنوان کرد و گفت: از نسل جدید و قشر (دانش آموزان و دانشجوان) تقاضا داریم که برای انجام انتخابات به کمک بیایند. آنچه که در حال وقوع است، آینده آنان را ترسیم میکند و میتوانند ناظر این بخش باشند.
وی افزود: حضور جوانان در فعالیتهای جاری اخذ آرا، شمارش آرا و دیگر موارد به عنوان عضو ناظر بسیار مؤثر است، حضور جوانان یک اطمینان خاطری برای این عزیزان فراهم میکند تا بدانند، انتخابات بدون دغدغه و با صلابت برگزار میشود.
هیاتهای اجرایی از معتمدین مردم تشکیل میشوند
این مقام مسئول در خصوص سازوکار انتخاب هیات اجرایی، اظهار کرد: هیاتهای اجرایی از معتمدین مردم تشکیل میشوند، در واقع کسانی که مورد اطمینان مردم و مرجعیت عام در هر محل را دارند؛ بدون هیچ گونه نگاه جریانی، حزبی و گروهی در هیاتهای اجرایی حضور دارند.
وی تصریح کرد: هیات اجرایی و نیز نظارت عمدتاً از خود مردم تشکیل میشوند و پای صندوقها نیز خود مردم حضور دارند و کلیه عوامل اجرایی در استان تهران در خدمت کار انتخابات هستند، امسال یکی از ویژگیهایی که قانون اجازه داده است، امکان استفاده قانونی کاندیداها از امکانات دولتی برای تبلیغات است.
رکورد ثبت نام ادوار مجلس شکست
فخاری عنوان کرد: ما ۶ حوزه انتخابیه در استان تهران داریم، مشارکت داوطلبان در بخش پیش ثبتنام امسال فراتر از انتظار بوده است. این مشارکت، نشانه مسئولیت مدنی و اجتماعی افراد داوطلب است که فراتر از موضوعات حزبی و جریانی کاندید شدهاند. البته با توجه به جمعیت نزدیک به 10 میلیون نفری تهران این ارقام تعجبآور نیست.
وی درباره پویایی داوطلبین در انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، گفت:این حضور جزو موفقیتهای نظام است، سطح تکلیفپذیری برخی افراد با نگاههای مختلف سیاسی جالب توجه و یک رکورد است.
استاندار تهران ادامه داد: مشارکت بالای داوطلبان در بخش پیش ثبتنام انتخابات، نشان از آزادی یعنی انتخابشوندگی و انتخابکنندگی در ایران دارد. کسانی که داوطلب میشوند با یک نگاهی خود را در معرض قضاوت مردم میگذارند. به عبارتی نگاه به فضای آزاد انتخابات و آیندهسازی برای انقلاب بعضی از افراد را وادار به مشارکت برای کاندیداتوری مجلس میکند.
فخاری در مورد تأیید صلاحیتها، بیان کرد: استعلامات لازم از مراجع پنجگانه برای کاندیداها اخذ میشود و قانون مدت زمانی برای رفع تعارض بین نظر فرد داوطلب با تأیید صلاحیتها در نظر گرفته است.
وی ادامه داد: وجوب شرایطی که فرد را برای نشستن بر کرسی نمایندگی مجلس شورای اسلامی تعریف میکند، در قانون تعریف شده است، در بررسی صلاحیتها داشتن شرایط سنی، مدرک تحصیلی و… در نظر گرفته میشود، به عنوان مثال پنج سال سابقه اجرایی برای کاندیدا شدن لازم است و فرد نتوانسته مدرکی برای این امر ارائه کند و وضعیت وی در حالت عدم احراز قرار میگیرد، که فرد با ارائه مدرک میتواند تأیید بگیرد، این عدم احراز نشانه عدم شایستگی فرد نیست.
تقویم زمانبندی انتخابات
فخاری با بیان تقویم زمان بندی انتخابات گفت: ۲۵ آبان تا ۱۴ دی رسیدگی به صلاحیت داوطلبان توسط هیأت نظارت استان با کسب نظر از هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات انجام میشود و ۱۵ تا ۱۶ دی مراتب تأیید، عدم تأیید یا عدم احراز به داوطلبان توسط فرمانداران مرکز حوزه انتخابیه ابلاغ میشود.
وی ادامه داد: ۱۷ تا ۱۹ دی زمان دریافت شکایت از داوطلبین عدم تأیید یا عدم احراز به شورای نگهبان است و ۲۰ دی تا ۱۹ بهمن زمان بررسی شکایات و اعلام نظر قطعی شورای نگهبان توسط هیأت نظارت استان به ستاد انتخابات کشور یا فرماندار است. سوم بهمن فهرست و مشخصات کامل امکاناتی که عرفا میتوان از آنها برای تبلیغات استفاده کرد، اعلام میشود و ۱۹ بهمن اطلاعرسانی پیرامون فهرست امکانات، تسهیلات و زمانبندی، هزینه استفاده از آنها و نحوه مراجعه نامزدها توسط هیات بررسی تبلیغات استان است. ۲۰ بهمن زمان ابلاغ نتیجه بررسی شکایات داوطلبانی که صلاحیت آنها تأیید یا احراز نشده و اعلام نظر در خصوص داوطلبانی که در مراحل قبل مورد تأیید قرار گرفتهاند، خواهد بود.
استاندار تهران افزود: ۲۱ تا ۲۳ بهمن شکایت از داوطلبانی که در سیر مراحل قبلی تأیید شده لیکن شورای نگهبان نظر به عدم تأیید یا عدم احراز دارد، دریافت میشود و ۲۴ تا ۳۰ بهمن به شکایت داوطلبانی که در مراحل قبلی مورد تأیید قرار گرفتهاند ولی شورای نگهبان صلاحیت آنها را تأیید یا احراز نکرده رسیدگی میشود.
این مسئول تصریح کرد: در دورههای قبلی با لیست ارائه شده از سوی جریانات مواجه نبودیم، اما پس از آن به سوی تکامل رفتیم و اکنون مردم برای انتخاب گروهی همفکر، همراستا و همنظر یک لیست دارند و اکنون نوع انتخاب آسانسازی شده است، نمایندگان محترم در طول زمانی که بنده در استانداری بودم، در خدمت مردم بوده و پیگیر کار مردم بودند، اما تهران به قدری گسترده است که این حضور رسانهای و دیده نشد، اما به نظر میرسد، ایجاد دفاتر ارتباط با مردم توسط نمایندهها در نقاط مختلف تهران میتواند سبب ایجاد رابطه بهتری بین نمایندهها و مردم باشد.
وی گفت: در مناطقی مانند پردیس، اسلامشهر و ری شاهد حضور خوب نمایندهها بودیم، ری قبله تهران و اسلامشهر و پردیس گوشوارههای تهران است، نقش نمایندهها در گوشوارههای تهران بسیار پر رنگ و مطالبهگرانه بوده است، در جنوب و قبله تهران نیز شاهد بسیاری از پروژهها در حوزه آب، کشاورزی و صنعت با حضور نمایندهها بودیم. ما استان تهران را برخوردار در نظر میگیریم، در حالی که مشکلات فراوانی در این استان داریم.
استاندار تهران اظهار کرد: باید سقف جمعیتپذیری تهران تعریف مجدد شود، نظام حمل و نقل و آسایش و آرامش پذیری در تهران بازبینی دقیق شود.
فخاری در پایان با بیان اینکه انتخابات پیش رو بسیار مهم است، گفت: شهدا بدون منت و با همه مشکلات برای دفاع از انقلاب جانفشانی کردند، ما برای دادن رأی هزار شرط نگذاریم و در صحنه حاضر باشیم.
وی در ابتدای این برنامه نیز با ابراز همدردی مردم ایران و مسلمانان منطقه با مردم غزه گفت: با وحدت، انسجام و همگرایی امت اسلامی منطقه به زودی از وجود رژیم اشغالگر قدس رها خواهد شد و مقاومت مردم غزه سبب تسریع در این امر خواهد شد.