کد مطلب: ۳۴۸۲۸۱ | تاريخ: ۱۴۰۲/۹/۱۵ | ساعت: ۱۰ : ۲۴
به گزارش جهانی پرس از صدا و سیما برنامه صف اول شبکه خبر میزبان آقای عیسی زارع پور؛ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بود تا اتصال و ارائه خدمت صد درصدی دستگاهها به پنجره ملی خدمات هوشمند را بررسی کند.
سؤال: یکی از موضوعات روزی که به هر حال، چون تاریخ ضرب الاجلش هم به پایان رسیده؛ آخر آبان ماه؛ اتصال همه دستگاهها بوده برای ارائه خدمات الکترونیک و اتصالشان به پنجره ملی خدمات. وضعیت چطور است؟ واقعاً همه وصل شدند الآن؟
زارع پور: یکی از برنامههای جدی که دو سال است داریم پیگیری میکنیم در قانون بودجه که عملاً قانون برنامه یک ساله کشور؛ بودجه است. دارد میآید و در قانون برنامه هفتم توسعه هم تبدیل به یک تکلیف جدی شد برای دستگاهها در پنج سال آینده؛ دولت هوشمند است. دولت هوشمند معنی اش این است که من اگر خدمتی از دولت میخواهم بگیرم، برای گرفتن آن خدمت هیچ مراجعه حضوری نداشته باشم، هیچ مدرکی از من مطالبه نشود و در لحظه بدون مداخله انسانی بتوانم آن خدمت را دریافت کنم. این در قانون برنامه هفتم توسعه؛ تکلیف شد که تا پایان برنامه همه خدمات دولت هوشمند شود. با این تعریف.
سؤال: در برنامه ششم هم بود؟
زارع پور: خیر، ممکن است بفرمایید تکلیف کارمندان دولت اگر قرار باشد خدمت در خانه بگیرم و کسی آن پشت نباشد، سیستمها با همدیگر صحبت کنند و اطلاعات را رد و بدل کنند، چه میشود؟
سؤال: دورکاری میکنند.
زارع پور: اینها بحثهایی است که میشود به آن پرداخت ولی نظام اداری ما باید متحول شود. نظام اداری باید مبتنی بر فناوریهای جدید باشد؛ از هوش مصنوعی استفاده کنیم، از ابزارهای جدید استفاده کنیم که بتوانیم مردم را راحت بکنیم از این مراجعات و از این گرفتاری ها. این چشم اندازی است که در افق پایان برنامه هفتم باید محقق شود. ما برای این که به آن دست پیدا کنیم؛ قدم اول این است که اصلاً دولت الکترونیکی داشته باشیم؛ به این معنا که آن فرایندی که همین الآن وجود دارد الکترونیکی شود؛ مردم بتوانند از طریق یک درگاه درخواستشان را بدهند. ممکن است مراحل مراجعه حضوری هم در آن باشد، اما به هر حال ابتدای خدمت، گرفتن مراحل از طریق سامانه باشد. ما سال گذشته شروع کردیم در قانون برنامه بودجه سال ۱۴۰۱ آوردیم که دستگاهها بیایند هر چه خدمت دارند، با هر شکلی که تا الآن کار انجام دادند، هر دستگاه یک پنجره واحد راه بیندازد، یک سوم خدماتش را قرار شد تا شهریور پارسال ارائه دهد تا پایان سال ۵۰ درصد از این طریق. امسال در قانون سال ۱۴۰۲ آمد که صد درصد خدماتشان را تا آخر آبان به شکل الکترونیکی ارائه کنند. همچنان ممکن است مراجعه حضوری هم این وسط باشد. پارسال الحمدلله این پنجره واحد راه افتاد و باز جای تشکر دارد از همکارانتان، خود جناب عالی، دوستان دیگر در سازمان صدا و سیما، ریاست سازمان که انصافاً ویژه پای کار آمدند و اگر مطالبه گری صدا و سیما نبود و این پرونده ویژه را باز نمیکرد ما چیزی به نام پنجره واحد شاید با این کیفیتی که به مردم سرویس و خدمت میدهد نداشتیم. سال گذشته پنجره واحد راه افتاد و دستگاهها شروع کردند خدمات خودشان را آن جا ارائه کردند. الآن هم که خدمت شما هستم، تکلیف اولی که امسال دارند این است که تا آبان صد درصد خدمات، تا آخر آذر همه استعلامات بین دستگاهی به شکل برخط شود و ۲۰ درصد خدمات را هم امسال هوشمند کنند با آن تعریفی که ابتدای عرایضم خدمت شما توضیح دادم که الآن ما در موعد اول هستیم که آبان تمام شده، حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد خدمات دستگاهها الآن دارد از این طریق ارائه میشود که قرار بوده صد باشد. البته من اذعان میکنم که کار بسیار سختی است، یعنی به هر حال این که همه خدمات ارائه شود، بعد هم یک بار، شاید بشود گفت اولین بار است دارد تمام خدمات دستگاهها بازنگری میشود، بالاخره در یک دستگاهی؛ در شناسنامه خدماتی که در سازمان اداری و استخدامی برای آن طراحی شده، مثلاً صد خدمت پیش بینی شده، الآن میرویم میبینیم که ۲۰ تا از این خدمات اصلاً دیگر ارائه نمیشود یا اصلاً خدمات جدید ارائه میشود. دستگاه، چون داشته کارش را انجام میداده نرفته شناسنامه خدمتش را به روز کند در سازمان اداری و استخدامی.
سؤال: آدم هایش هم هستند میآیند و میروند...
زارع پور: بعضاً بله همین شکلی است، واقعاً داریم، برای همین یک کمیته نظارتی در قانون پیش بینی شده و در آیین نامه اجرایی اش مرکب از وزارت ارتباطات، سازمان اداری و استخدامی و همچنین سازمان برنامه و بودجه و شورای اجرایی فناوری اطلاعات، ما تقریباً دو هفته یک بار سه شنبهها جلسه داریم، رئیس آن دستگاه را صدا میکنیم، شناسنامه خدماتش را بررسی میکنیم، وضعیت دستگاهش را، اگر نیاز به کمک فنی باشد ما در خدمتشان هستیم، اگر شناسنامه خدماتشان باید تغییر کند، خدمت جدید یا خدمتی از رده خارج شده یا فرایندی که باید تغییر کند، دوستان در سازمان اداری و استخدامی اگر منابعی نیاز باشد سازمان برنامه و بودجه، در هر صورت دولت عزمش را جزم کرده که این اتفاق خوب را ان شاء الله رقم بزند. این موعد اول تا الآن هم قدم موفقیت آمیزی است. آقای رئیس جمهور دستور دادند که قانون به هر حال حتماً باید اجرا شود، فرمودند حتی اگر یک درصد خدمات ارائه نشود، چون آن که باید ارائه شود، کار ناقص است و به هر حال این همت را باید همه دستگاهها انجام دهند. الآن که محضر شما هستم، پنجره بازرس my.gov.ir نمیدانم خود جناب عالی استفاده کردید یا نه؟
سؤال: نه متأسفانه
زارع پور: من دعوت میکنم به جمع ۳۰ میلیون نفری که تا حالا احراز هویت شدند و استفاده کردند بپیوندید. من امروز آمار گرفتم، بیش از ۳۰ میلیون نفر؛ ۳۰ میلیون و خردهای از هموطنان عزیز ما بالای ۱۸ سال آمدند احراز هویت شدند. که جامعه آماری خیلی خوبی است، حداقل یک بار در طی ۱۸ ماه گذشته استفاده کردند و ماهانه بیش از ۶۰ میلیون مراجعه دارد، ممکن است یک نفر چند بار استفاده کند. در روز دو، سه میلیون مراجعه داریم، حتی در ایام پیکهایی مثل ایام ثبت نام مدارس هموطنانمان باید میرفتند اینجا ثبت نام میکردند، آدرس محله شان را میرفتند در سامانه املاک و اسکان، آن جا نهایی میکردند. بیش از ۲۰ میلیون مراجعه هم در روز داشتیم. الآن بحمدلله راه افتاده است؛ بیش از سه هزار خدمت دارد همان جا ارائه میشود به مردم. در همه کشورها تقریباً همین طور است.
پسوند آن کشور my.gov. مثلاً شنیدم؛ fr؛ مال فرانسه است، au؛ استرالیا است و کشورهای مختلف؛ این استانداردی که جهانی است. خیلی کار شیرینی شده است الآن، من خودم به عنوان شهروند مراجعه میکنم هر بار، من دو سه روز یک بار هر بار در راه و مسیر میروم فرصتی پیدا کنم دو کار انجام میدهم؛ یکی این پنجره واحد را چک میکنم و یکی پیام هایم را در شبکههای اجتماعی داخلی مخصوصاً شبکه اجتماعی ویراستی که شبکه اجتماعی متن محوری است که البته فیلم، تصویر و ... هم میشود گذاشت و شبیه نسخه خارجی توئیتر است. الآن هم خیلی مورد اقبال واقع شده است. خودم شاید روزی ۳۰ تا ۴۰ پیام را جواب میدهم.
سؤال: شما عضو شبکههای خارجی هیچ کدام نیستید؟
زارع پور: آنهایی که محدود شدند من هم مثل مردم فعلاً استفاده نمیکنم.
سؤال:، چون خیلی مسئولان آن جا هم هستند.
زارع پور: انتقادی است به دوستان.
سؤال: یک دوگانگی است.
زارع پور: دقیقاً، اگر فرصت شد صحبت میکنیم و انتقاد هم داریم. یک پروژهای افتتاح میشود، خبرش در سکوهای داخلی قابلیتش وجود دارد، قبلاً میگفتند نیست. الآن میلیونها نفر از هموطنان مان در سکوهای داخلی هستند و استفاده میکنند. خود من در همین شبکه اجتماعی ویراستی، چون خودم مینویسم، ادمین ندارم، پاسخ میدهم مطالب را خودم مینویسم، مطلبی میزنم؛ به فاصله نیم ساعت، یک ساعت در رسانههای داخلی و اگر جذابیت داشته باشد برای خارجیها نقل میکنند. همین هفته گذشته؛ ۱۰ روز پیش وزیر دفاع مطلبی آن جا زد، رسانههای خارجی به نقل از ویراستی مطلب ایشان را در شبکههای خارجی منتشر کردند. این اتفاق خیلی خوبی است. ما الآن، البته من تلاش کردم همه دوستان دولت تقریباً آمدند منتها بعضیها بیشتر و بعضی کمتر فعال هستند. میشود تبدیل شود به یک نقطه ارتباط مستقیم مردم با دولت. من گاهی شده یک مطلبی آن جا مردم به من گفتند، همکاران یک چیز دیگری نقل کردند، گفتند مثلاً مشکل در فلان روستا نیست، ولی آن قدر پیگیری آن جا انجام شده از طرف مردم، تیم فرستادیم دیدیم واقعاً مسئله وجود دارد. یعنی یک فضایی برای ارتباط بی واسطه مردم با مسئولین. میخواهم عرض کنم از بحث خارج نشویم این را بر میگردم دو سه نکته درباره شبکههای اجتماعی داخلی اگر فرصت شد و شما هم علاقهمند بودید در مورد آن صحبت میکنیم. الآن پنجره راه افتاده، خدمات خوبی در آن ارائه میشود. عرض کردم به عنوان یک شهروند وقتی میروم خدمات جدید میبینم واقعاً استفاده میکنم. الآن به هر حال در این مرحله انتظار این است که دستگاهها بیایند و این ۷۰ درصد را به صد برسانند و آن خدمات هوشمند خیلی مهم است بالأخره یک اتفاق جدید و شیرین است که شما بتوانید بدون این که مراجعه کنید در همان لحظه خدمتتان را بگیرید. به عنوان مثال؛ الآن این خدمات هوشمند شدند مثلاً فرض کنید مراجعه به مدارس، شما الآن میتوانید تشریف ببرید در پنجره یک سرویسی سازمان ثبت احوال راه اندازی کرده که چند وقت است جای تشکر دارد از آنها، سرویسی که شما کد ملی میدهی، در واقع کد ملی بچهها را بر میگرداند. در این سیستم شما وقتی وارد میشوید به آموزش و پرورش؛ اسامی بچه هایتان را اگر محصل باشند نشان میدهد. شما میتوانید وارد نام کاربری فرزندتان شوید بدون این که کار خاصی انجام دهید. میتوانید کارنامه اش را ببینید، وضعیت پیشرفت تحصیلی اش را ببینید بدون این که از جای خود تکان بخورید، مدرسه بروید، ترافیک، آلودگی؛ همه اینها تمام ارتباط و تعاملات با مدرسه را خیلی کار خوبی انجام دادند دوستان ما در آموزش و پرورش از این طریق قابل انجام است. این واقعاً یک خدمت هوشمند است، من نه مراجعه میکنم، نه مدرکی میفرستم، همین که احراز هویت میشوم آن هم یک بار در پنجره واحد، تمام اطلاعات در اختیار من است. نه کسی را میبینم بالاخره بروم آن جا، آن روز آن بزرگوار باشد در مدرسه، نباشد.
مجری: جواب بدهد، حالش خوب باشد.
زارع پور: احسنت؛ حالش خوب باشد، کاملاً این اتفاق دارد میافتد. یا مثلاً امسال اول سال بالاخره یک امکانی در قانون برای متولدین امسال پیش بینی شد که دولت یک پولی را به حسابشان واریز کند، برای آنها در بورس؛ سبد بورسی تعریف شود. تمام این مراحل ۱۵ تا ۱۶ مرحله بود که به شکل خودکار انجام شد. فقط پدر و مادر میآمدند انتخاب میکردند کدام بانک افتتاح حساب کنند، چه سبد بورسی میخواهند انتخاب کنند، تمام مراحل به شکل هوشمند انجام میشود. از این دست خدمات داریم. ما آرزویمان این است که تمام خدمات؛ آرزویی که تبدیل به تکلیف کردیم برای دستگاهها با همراهی خوب مجلس. نمایندگان مجلس، رئیس مجلس خیلی خوب همراهی کردند، این تبدیل به تکلیف شد که تا آخر برنامه ما هیچ خدمت غیرهوشمندی نداشته باشیم، یعنی مردم برای گرفتن خدمات دولتی در خانه شان بنشینند، هیچ نیازی به مراجعه نداشته باشند. مشکل این روزهای مخصوصاً پایتخت بحث آلودگی هوا، بخشی اش به خاطر این ترددهای غیر ضروری است که اتفاق میافتد و بعضاً برای یک کار چندین بار باید مراجعه صورت بگیرد. حتماً الآن مردم عزیزمان میگویند ما مراجعه کردیم بعضی خدمات اصلاً خوب نیست، ما میدانیم این را، کیفیت خدمات متفاوت است. ما در این کارگروه نظارتی سه شنبهها که عرض کردم؛ کیفیت خدمات را هم ارزیابی میکنیم که وضعیتش به چه شکل است. واقعاً میشود حال مردم را با این کارهای ساده خوب کرد و همه دست ما دولتی هاست، حداقل این بخشی که مربوط به خودمان است و ما این را به شکل جدی دنبال خواهیم کرد.
(پخش گزارش)
سؤال: در زمان پخش گزارش ما یک بار این سامانه را مرور کردیم و همان خدمتی که گفتند از سمت مدارس به ویژه در ارائه کارنامه ارائه میشود دیدیم بله حداقل برای فرزند آقای دکتر و مطمئناً برای همه کسانی که فرزندی دارند که تحصیل میکند این خدمت الآن قابل دسترس است، به اضافه بقیه خدماتی که در سامانه موجود است.
زارع پور: سه هزار خدمت شبیه به این در دسترس همه هموطنان عزیزمان است. هر مجوزی که بخواهند در قالب درگاههای موضوعی، هم این جا یکپارچه شده؛ یعنی درگاه ملی مجوزها، پنجره واحد زمین، با همین ورودی که شما به پنجره ملی پیدا میکنید به همه این خدمات دسترسی دارید.
سؤال: حالا این وسط مثلاً سازمانهایی مثل سازمان حج که مدعی است که رده ششم بوده در پیوستن به این سامانه و در رتبه بندی و آن جدول؛ بیست و یکم هستند و به هر حال عقب ماندگی دارند و بعد میگویند که یک بخشی از این به خاطر مشکلات سامانه سماح در اربعین امسال بوده، واقعاً همین طور است؟
زارع پور: در بعضی از دستگاهها خیلی خوب پای کار آمدند در پیوستن به پنجره یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انصافاً جزو دستگاههای اولی بود که متصل شد سال گذشته، منتها الآن دیگر فصل اتصال گذشته، الآن مهم این است که چه برای مردم آوردید و قانون گفته صد درصد خدماتتان باید متصل شود. الآن آماری که دوستان به من دادند به عنوان مثال؛ سازمان حج کمتر از ۲۰ درصد از خدماتش را ارائه میکند و لازم است که به هر حال همه خدماتش را بیاورد. بعضی از دستگاهها میگویند الآن این خدمت اصلاً دیگر جزو خدمات ما نیست نیاز به اصلاحش است؛ باید اقدام کنند یعنی باید بیایند مستندات خود را به سازمان امور استخدامی و اداری ارائه کنند، به ما ارائه کنند، با کمیته نظارتی و در آن قالب اگر تجدید نظری لازم است صورت بگیرد در تعداد خدماتشان؛ این اتفاق رقم بخورد. منتها این باید به سرعت انجام شود، چون بالأخره قانون صراحت دارد و غیر از پیگیری ما و پیگیری شما در صدا و سیما و این که بالاخره یک کار ویژه برای مردم است، نهادهای نظارتی هم به هر حال، چون قانون است حتماً پیگیری خواهند کرد. این رفت و برگشتها با نهادهایی که متولی خدمات هستند در کشور که عرض کردم سازمان امور استخدامی به شکل مشخص باید زودتر صورت بگیرد که ما هم تکلیفمان را بدانیم اگر واقعاً مثلاً فرض کنید همین ۱۳ تا ۱۴ خدمتی که دارند؛ هست، ما ارزیابی مان این است که مثلاً ۶۴ تا ۶۵ خدمت دارند. اگر همین است به ما بگویند همین است و ما هم در ارزیابیها و پیگیریها بگوییم بالاخره تکلیفشان را انجام دادند. ولی ارزیابی ما این است که بخشی اش هست و بخشی اش نیست. یعنی بخش کوچکش همین است که عرض کردم برای اولین بار است یک بار خدمات دولت را یک تکانی به آن میدهیم که بالاخره واقعاً خدمات از چه جنسی است؟ به عنوان مثال من خودم امروز سازمان پژوهشی فضایی مان را بررسی میکردم که دیدم ۸۰ و خردهای درصد است. دیدم یکی از خدماتی که آوردند؛ کارکرد اصلی خود پژوهشگاه است مثلاً توسعه محصولات فناورانه. این یک شناسنامه خدمت گرفته، ولی این خدمت، خدمتی نیست که ارائه به مردم شود. کارکرد اصلی خود سازمان است. اینها نیاز به بازنگری دارد بازنگری شود، ولی حتماً اینها زیر ۱۰ تا ۱۵ درصد است، یعنی ما هنوز یک ۱۵ تا ۲۰ درصد جا داریم که به هر حال خدمات جدیدی به مردم...
سؤال: یا مثلاً سازمان تبلیغات دوستان که پیگیری کردند گفتند که ما، چون زیرمجموعه مان خیلی گسترده است ما فقط باید متصل شویم یعنی صرف اتصال را تصورشان بر این است که دیگر تمام است.
زارع پور: خیر، قانون صراحت دارد که صد درصد خدماتشان را باید از این طریق ارائه دهند. بله اتصال قدم اول بود که با هر چه که داریم خَیرالمُجرییین برای سال گذشته بود، امسال که بحث اتصال را گذشتیم. ان شاء الله وارد فاز هوشمندسازی میشویم. در همین جلسات نظارتی، چون سال اول است، به خود دستگاه پیشنهاد کردیم گفتیم خودت بگو کدام خدمات را میخواهی هوشمند کنی؛ البته شاخص تعریف کردیم؛ گفتیم خدماتی که پرکاربرد است، خدماتی که الآن استعلاماتش در مرکز ملی تبادل اطلاعات که اگر فرصت شد در مورد آن توضیح میدهم وجود دارد، شما میتوانید از آن استفاده کنید. راه دسترست است بالاخره سال اول است، اختیاری است؛ ۲۰ درصد خودشان پیشنهاد دهند که ما در لیست پیگیری هایمان برای هوشمندسازی قرار دهیم. دیگر ما الآن از اتصال گذشتیم، از دولت الکترونیکی وارد دولت هوشمند شدیم مثل این خدمتی که در کمتر از یک دقیقهای که گزارش پخش شد ما وارد سامانه آموزش و پرورش شدیم، کارنامه دو تا از بچهها را دیدیم با همدیگر. مردم باید این طور خدماتشان را از دولت بگیرند و دنیا هم به این سمت پیش میرود.
سؤال: به بحث فیبر نوری بپردازیم و توسعه شبکه فیبرنوری هدف گذاری تان هشت میلیون خانوار تا پایان سال است، درست است؟
زارع پور: این شاید بشود گفت، شاید که نه، قطعاً این بزرگترین پروژه تاریخ ارتباطات کشور است که کار بسیار زیربنایی است که ان شاء الله برای دهههای آینده و نسلهای آینده یک زیرساختهای اساسی در کشور راه اندازی میکنیم و آن پروژه فیبر نوری است. ارتباط پایدار و پرسرعت صرفاً از طریق ارتباطات مبتنی بر فیبر قابل تأمین است. حتی ما اگر بخواهیم نسل پنجم را در کشور توسعه بدهیم که الآن جزو برنامه هایمان است، بدون فیبر امکان پذیر نیست، چون ارتباطات رادیویی؛ یک حد و اندازهای دارد از یک اندازهای بیشتر اصلاً قوانین فیزیکی اجازه نمیدهد سرعت از آن حد بیشتر شود؛ و اگر بخواهیم سایت بی تی اس داشته باشیم باید حتماً شبکه انتقالش یعنی اینترنت که به این سایت میرسد از طریق فیبر باشد، از بی سیم اگر منتقل کنیم عملاً سرعتهای چندصد مگابیت بر ثانیه و حتی گیگابیت بر ثانیه که ۵G میدهد ما نمیتوانیم داشته باشیم. این توسعه ارتباطات همراه هم هست در کشور. این پروژه همین الآن که خدمتتان هستم ما سرعتی که خدمت مردم عزیزمان میدهیم؛ تا سرعتهای هزار مگابیت بر ثانیه به مردم عزیزمان دادیم، یعنی ۸۰ برابر، ۹۰ برابر سرعت کنونی که الآن هموطنانمان دارند تجربه میکنند. همین دیروز یک خبری منتشر شد که دانشمندان ژاپنی روی همین بستر فیبر نوری یعنی مدیا و رسانه عوض نمیشود، روی همین سرعت، سرعتهای پتابیت بر ثانیهای تست و آزمون کردند، یعنی چند میلیون برابر سرعت کنونی هم میشود روی این زیرساخت در آینده ارائه کرد، اما چیزی که الآن از خانه من و شما رفته تا مراکز مخابراتی، سیم مسی است که شما جان به جانش کنید ۱۶ مگابیت بر ثانیه بیشتر به شما نمیدهد. تکنولوژی ADSL دیگر با تنفس مصنوعی با VDSL به ۳۰ تا ۴۰، دیگر ۵۰ خانه پر شود، در حالی که عرض کردم دو سه هفته پیش رفتم شهر ساوه را افتتاح کردم، منزل یک هموطن فرهنگی؛ معلم رفتم سرعت ۸۰۰ تا ۹۰۰ را به آنها تقدیم کردیم. یک کسب و کار رفتیم. الآن داریم یک چنین سرعتهایی را تقدیم مردم میکنیم. الآن که خدمت شما هستیم تقریباً در ۲۰۰ شهر کار شروع شده درصدی از آن تقریباً تمام شده بنا داریم سرویس به مردم عزیزمان میدهیم. الآن که خدمتتان هستم حدود چهار و نیم میلیون خانوار تحت پوشش قرار گرفتند، تا پایان سال به هشت خواهیم رسید، ممکن است بگویید در سه ماه چطور در سه ماه ما حفاریها را در این شهرها انجام دادیم دارند داکت گذاری میکنند ان شاء الله در فصل سرما دیگر فصل شوت فیبر؛ خواباندن فیبر در این میکروداکتها باقی میماند. البته در نیمه شرقی کشور هنوز فرصت برای حفاری است. مثلاً در کرمان هموطنان عزیز کرمانی میتوانند شهادت بدهند روزها سه شیفت دارند کار میکنند و من یک هفته پیش یک ویدئویی را از پیشرفت کار در کرمان گذاشته بودم، یکی از هموطنان نوشته بود زیرش که من در کرمان هستم واقعاً غافلگیر شدیم از این سرعت کار و برنامه داریم که ان شاء الله یکی دو ماهه خود شهر کرمان را تمام کنیم. ان شاء الله ظرف شش ماه آینده کل استان پهناور کرمان را. میخواهم عرض کنم که عزممان جزم است که این اتفاق بزرگ را رقم بزنیم و یکبار برای همیشه مسئاه اینترنت و سرعتش را در کشور ان شاء الله حل کنیم. کار بسیار سختی است؛ چون شما تصور بفرمایید که در ۱۴۰۰ و خردهای شهرهای کوچک و بزرگ باید تمام کوچهها و خیابانها حفاری شود. بالاخره کار سختی است. مدیریت شهری باید پای این کار بیاید و جای تشکر دارد اینجا از این جایگاه تشکر کنم از شهرداران عزیزی که در این پروژه با ما همکاری میکنند، فرمانداران، نیروی انتظامی، به هر حال همه باید دست به دست هم دهند که این اتفاق بزرگ را برای مردم عزیز ما رقم بزنند. مثال عرض میکنم؛ بالاخره یک مسیری طراحی شده که یک فیبر کشیده شود، گاهی اوقات میخورند به ماشینی که پارک شده، لاجرم باید همکاران عزیزمان در نیروی انتظامی بیایند همکاری کنند با جرثقیل جا به جا کنند، هموطنان همکاری کنند که سرعت کار برود بالا.
سؤال: در مجموع فکر میکنید چقدر طول بکشد کل کشور تحت پوشش قرار بگیرد؟
زارع پور: این کار در کشورهایی با گستره جغرافیایی مثل ما، چون گستره جغرافیایی و وسعت خیلی مهم است در این پروژه، بالاخره کار عمرانی است باید به تعداد شهرها و مجموعه شهری که وجود دارد فیبر کشیده و حفاری شود. در کشورهایی مثل ما ۱۰ سال طول کشیده، ما میخواهیم این کار را سه ساله انجام دهیم، یعنی یک کار جهادی و کار بسیار البته درجه یک و با کیفیت.
سؤال: از الآن سه سال است؟
زارع پور: خیر، یک سال و اندی از آن گذشته، ما ان شاء الله تا پایان دولت افق ما البته ۱۴۰۴ است ولی ما تلاشمان این است که تا پایان دولت این امکان را در همه شهرها برای مردم عزیزمان فراهم کنیم، یعنی ما دو مرحله کردیم کار را؛ یک مرحله پوشش است، البته استاندارد دنیا هم همین است. اصطلاح انگلیسی اش میگویند Home Pass؛ یعنی تا نزدیکی خانه فیبر را میبریم، اگر کسی درخواست کند، اپراتور مکلف است که ظرف یک مدت مشخص اینجا ما در پروانه شان آوردیم؛ ظرف یک ماه حداکثر باید این امکان را برایشان فراهم کنند. تا این مرحله را به آن پوشش میگوییم که ما تا پایان دولت این کار را انجام خواهیم داد، یعنی امکان را برای همه مردم فراهم میکنیم.
سؤال: خودتان توضیح دادید، چون بعداً میگوید شما گفتید تا پایان دولت، ما هنوز در خانه مان نیامده؟
زارع پور: باید بالاخره درخواست باشد. ما همزمان داریم کار اتصال را هم انجام میدهیم. در برنامه هفتم توسعه؛ اتصال شد تکلیف یعنی گفتند تا پایان برنامه تمام ساختمانهای کشور از طریق فیبر نوری متصل شوند، این شد تکلیف دولت، ولی ما هدف گذاری که کردیم ان شاء الله حداقل تا پایان دولت ما میتوانیم یک ۳۰ درصدی هم از این ۲۰ میلیون اتصال هم داشته باشیم. همین الآن که خدمتتان هستم نزدیک نیم میلیون نفر از هموطنان عزیزمان دارند استفاده میکنند از این فناوری با همین سرعتهایی که عرض کردم.
سؤال: شهر و روستا هم متفاوت نیست؟
آقای زارع پور: فعلاً شهرها در برنامه مان است، برای روستا برنامه دیگری داریم که صحبت خواهم کرد.
سؤال: آنها هم بالاخره وصل خواهند شد؟
آقای زارع پور: بله، روستاها هم در گام بعدی است، ولی الآن برای روستا یک برنامه دیگری داریم که عرض خواهیم کرد که ما برایمان شهر و روستا از لحاظ دسترسی فرق نمیکند، ما موظفیم که برای هموطنان عزیزمان در روستاها هم شرایط اتصال با کیفیت به شبکه را فراهم کنیم، منتها شکل کار در روستا متفاوت است که توضیح خواهم داد. برای این کار بزرگ باید یک تجهیز کارگاه بزرگ هم میشد. ما این را تبدیل به قانون کردیم در قانون بودجه سال ۱۴۰۱-۱۴۰۲ در برنامه هفتم مصوبات بالادستی را گرفتیم. در کمیسیون تنظیم مقررات آمدیم پروانه جدیدی تعریف کردیم برای اپراتورها، الآن دیگر شرکت مخابرات به تنهایی ارائه دهنده خدمات ثابت در کشور نیست. ما ۹ رقیب برای آن درست کردیم؛ اینجا فرمودند ۹، اسم هایشان هم گفتند، رایتل فکر میکنم از قلم افتاد که دهمین اپراتور است و الآن ما ۱۰ اپراتور ثابت در کشور داریم. در هر شهر حداقل یک اپراتور دیگر غیر از مخابرات حضور دارد. این مایه خیر و برکت خواهد شد، مایه رقابت میشود. بالاخره ما یک روزی یادمان است در این کشور من خودم اولین سیم کارتی که فکر میکنم سال ۷۹ بود گرفتم؛ دو میلیون تومان بود به دلار آن موقع حساب کنید؛ ۵۰۰ تک تومانی فکر میکنم؛ یک ۲۰۰ میلیون تومانی میشد. بالأخره رقیب درست شد، کیفیت خدمات بهتر شد، قیمتها آمد پایین، الآن دیگر اصلاً کسی قیمت سیم کارت معمولی البته، ممکن است کسی دنبال سیمکارت رُند باشد؛ آن داستانش متفاوت است، ولی کسی بخواهد ارتباط بگیرد، ارتباط همراه داشته باشد، الآن دیگر سیمکارت مسئله نیست، خدمات؛ رقابتی شده، ما همین کار را در حوزه ارتباطات ثابت انجام دادیم، یعنی آمدیم رقیب درست کردیم، همکار درست کردیم، به هر حال الآن کشور تقسیم شده، اپراتورها دارند هر کدام یک استان را یا بعضاً در یک استان به صورت اپراتور دارند کار انجام میدهند.
سؤال: سرمایه گذاری را خودشان انجام میدهند یا دولت هم مشارکت دارد؟
آقای زارع پور: بله، سرمایه گذاری اصلی از سمت اپراتورها است ولی دولت مشوق و یارانه میدهد. ما الآن در پوشش در گام اول حدوداً میانگین یک میلیون تومان در شهرهای خارج استان بیشتر، در مراکز استان یک خرده کمتر بابت پوشش پرداخت میکنیم به اپراتورها و دو میلیون تومان هم بابت اتصال یعنی بخش قابل توجهی از یارانه را گذاشتیم برای اتصال که بلافاصله بعد از پوشش تلاش کنند که منازل را هم متصل کنند، برای همین در بعضی از شهرها الآن اپراتورها بستههای خیلی خوبی ارائه کردند. همین سرویس را شما الآن بخواهی تهیه کنی، چون در تهران ما هنوز شروع نکردیم، ان شاء الله درطی یکی دو ماه آینده تفاهمات لازم دارد با نهادهای ذیربط مثل شهرداری انجام میشود، ان شاء الله شروع میکنیم ولی همین الآن شما باید بعضاً چند ده میلیون تومان هزینه کنید برای چنین سرویسی در تهران، الآن ما در شهرهای دیگر فقط هزینه مودم را از مردم دریافت میکنند با یک هزینه مختصر فیبرکشی داخل ساختمان، بعضاً اپراتورها حتی این را هم از مردم عزیزمان دریافت نمیکنند، روی سرویس بلندمدتشان به شکل قسطی حساب میکنند. اتفاق بسیار بزرگی است که چنین سرویسی با چنین سرعتی ما بتوانیم با حداقل هزینه تقریباً بعضی جاها عرض کردم فقط هزینه مودم است که آن طبیعت کار است.
سؤال: و این فقط روی آن اینترنت سوار میشود یا میتواند سرویسها و خدمات دیگری هم روی شبکه بیاید؟
زارع پور: غیر از اینترنت، خدمات ارتباطی ما همیشه خط تلفن هم ارائه کرده است. در شهرهایی که راه اندازی شده، اگر مردم درخواست کنند، روی همین بستر فیبر نوری، خط تلفن را هم میتوانند حداقل یک خط یا چند خط میتوانند درخواست کنند ارائه شود. آینده حتی پخش صدا و سیما را هم میشود به آن فکر کرد که به هر حال روی این بستر به مردم عزیزمان ارائه شود. عرض کردم زیرساخت توسعه کشور در حداقل نیم قرن آینده است و آیندگان حتماً قضاوت بهتری نسبت به امروز و نسبت به این پروژه بسیار بزرگی که در کشور انجام میشود دارند.
سؤال: و یک سامانه دارید اگر کسی بخواهد بداند در منطقه شان فیبر نوری هست یا نیست میتوانند به آن جا مراجعه کنند، در گزارش اشاره کردند اگر خاطرتان باشد.
آقای زارع پور: بله، ما اتفاقاً خودمان را در معرض قضاوت عمومی قرار دادیم، شاید جزو معدود پروژههای دولت باشد که عدد و رقم دارد و داشبورد برای آن راه اندازی شده است. ما الآن در این سامانه iran fttx.ir پیشرفت پروژه را داریم گزارش میدهیم به مردم عزیزمان، میتوانند بروند حتی محله خودشان را ببینند که آیا الآن تحت پوشش است، نیست و اپراتور متعهد در شهرشان یا محله شان کیست؛ و ان شاء الله به زودی ما با دقت الآن سال گفتیم، اگر تحت پوشش نیستید چه سالی تحت پوشش قرار میگیرید، ان شاء الله به زودی برنامههای اپراتورها را میگیریم این را سه ماهه اش میکنیم یعنی شما میدانید سال آینده سه ماهه دوم محله شما ان شاء الله تحت پوشش قرار خواهد گرفت. این هم در نوع خودش یک کار جدیدی است در کشور که ما این کار را بزرگ را کاملاً شفافش کردیم حتی چند وقت پیش یکی از این رسانهها گفته بود که آقا این پروژه به این بزرگی ۲۰ درصد پیشرفت دارد، گفتم اتفاقاً قرار بود ۲۲ درصد پیشرفت داشته باشد، الآن ۲۰ درصد است، چیز عجیب و غریبی نیست و شما نمیآیید نیمه پر لیوان را تعریف کنید که بالأخره یکی پیدا شده که این کار بزرگ را آمده شفافش کرده در حد محله شما میتوانی جستجو کنی که وضعیت به چه شکل است. اینها را هم باید بالاخره گفت و کارهای خوب هم باید تبلیغ کرد. در هر صورت عرضم این است که مردم عزیزمان میتوانند مراجعه کنند، من حتی بخشی دارد برای خود من، هر روز چک میکنم، جذاب است، در بخش گزارش تصویری، ما اپراتورها را گفتیم هر هفته از کاری که در هر شهر انجام میدهند؛ مراحل مختلف که از حفاری شروع میشود، داکت گذاری فیبر را در این داکتها شوت میکنند، این جعبههایی که روی دیوار نصب میکنند، اصطلاحاً به آن جعبه FAT، جعبه تقسیم میگویند و بعد از تحویل دادن سرویس، همه اینها را فیلم بگیرند که مردم ببینند واقعاً کل کشور تبدیل شده به یک کارگاه و دارد کار انجام میشود. آن جا مراجعه کنند اصلاً همین امروز میبینید که مثلاً در شهر آباده، خوانسار، گلپایگان، کرمان، شهرهای مختلف؛ زنجان، خدابنده، از شهرهای دور و نزدیک فیلم هایش است که الآن مشغول هستند و دارند کار میکنند و کار جلو میرود.
سؤال: و کاملاً دانش بومی است؟ روستا هم فرمودید که...
آقای زارع پور: بله، در مورد دانش بنیان ها، الحمدلله از قِبل این کار هم تولید رونق گرفته در این حوزه، ما همین الآن که خدمت شما هستیم تا همین الآن چهارهزار کیلومتر فیبر حفاری شده، بیش از چهارهزار کیلومتر داکت گذاری شده، بیش از شش هزار کیلومتر فیبر گذاشته شده اینها همه منجر به حوزه کارخانههای این حوزه شده است. ما الحمدلله فیبر را داخل کشور تولید میکنیم، البته خود تار فیبر نوری یک پروژه تعریف کردیم که این را هم بومی سازی کنیم. تجهیزاتی که مورد نیاز این پروژه است، الآن ۶۰ تا ۷۰ درصدش داخلی است. ما این را جزو اولویتهای بومی سازی گذاشتیم، همین الآن شرکتهایی مشغول بومی سازی تجهیزات مورد نیاز برای این پروژه بزرگ هستند و خود همین باعث یک رونقی در بخش ICT شده و الآن چند هزار نفر مشغول به کار شده اند؛ کسانی که دارند در کف میدان کار میکنند تا مهندسینی که طراحی میکنند، آنهایی که سرویس را راه میاندازند، پشتیبانی میکنند و الی آخر. این پروژهای که ما فعلاً برای شهرها داریم دنبال میکنیم ان شاء الله در قدم بعدی همین فناوری را در روستا ارائه خواهیم کرد، منتها عرض کردم قدم اول؛ شهرهاست. در روستا برنامه مان؛ اولویت یکمان اولویت سیار است و الآن که خدمت شما هستم بیش از ۹۴ درصد روستا؛ الحمدلله متصل شدند به شبکه یعنی به اینترنت پرسرعت ۴G دسترسی دارند. از ابتدای دولت تا حالا بیش از پنج هزار و ۵۰۰ روستای جدید متصل شده است. ما کار را تحویل گرفتیم حدود ۸۰ درصد کار انجام شده بود که جای تقدیر دارد که کار بزرگی بود در گذشته انجام شده، روی ۸۰ درصد ما تحویل گرفتیم، ۱۴ تا ۱۵ درصد به آن اضافه کردیم. این تکه باقی مانده تکه سخت کار است، دوست داشتم فیلمش بود میدهیم اگر دوستان بعداً پخش کنند؛ روستاهای صعب العبور و دور افتاده، بعضاً برای روستاها ما باید ۶۰ کیلومتر فیبر بکشیم که به یک روستای دور افتاده مثلاً در سیستان و بلوچستان، کرمان و خراسان جنوبی ما اینترنت را برسانیم. یا بعضاً جاهایی کوهستانی است نمیشود فیبر کشید، ما برای یک روستا باید چند سایت واسط بزنیم که به شکل بی سیم در دید رادیویی هم قرار بگیرند، در حالی که قبلاً یک سایت راه اندازی میشد، چند روستا تحت پوشش قرار میگرفت. بعضاً برای بردن یک سایت روی کوه باید چندصد متر یا چند کیلومتر جاده کشیده شود به دست همکارانم، برق را باید تا آن جا ببرند. میخواهم عرض کنم فقط هم کار ارتباطات نیست، کار بسیار سخت و پر مشقتی است. پنج هزار و ۵۰۰ روستا با این شرایط که شاید بشود گفت معادل چهار سال قبل از آن است، انجام شده و ان شاء الله به فضل الهی تا پایان امسال ما تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار را تمام میکنیم، یعنی هیچ روستای بالای ۲۰ خانوار در کشور نخواهد بود که دسترسی به شبکه نداشته باشد. این اتفاق بزرگی است، یعنی زیرساخت را برای هر کار فناورانهای در کشور فراهم میکند. الآن که من محضر شما هستم شاید دو سال پیش این حرف را میزدیم در مورد اتفاقاً دو سال پیش همین ایام بحث اگر خاطر شریفتان باشد بحث نسخه پیچی و نسخه نویسی الکترونیکی بود، خیلیها میگفتند زیرساخت کشور نیست، این کار اصلاً نشد است، اما الآن که نزد شما و هموطنان عزیز هستم بیش از ۹۵ درصد نسخه نویسی؛ الکترونیکی است، یعنی پزشکان و درمانگاهها دارند مینویسند و صد درصد نسخه پیچی هم الکترونیکی است. یعنی کاغذ هم آن پنج درصد در اختیار قرار میگیرد، در داروخانه دوباره تبدیل به نسخه الکترونیکی میشود. این اتفاق بزرگی است، حتی در روستاها هم این اتفاق میافتد. ما ان شاء الله این زیرساخت را در روستاها راه بیندازیم و در شهرها هم این اتفاق بزرگ تا پایان دولت بیفتد عرض کردم مسئله سرعت اینترنت، شبکه و این کندیهایی که هر از گاهی مردم عزیزمان را ممکن است آزار دهد ان شاء الله به شکل ریشهای در کشور حل خواهد شد.
سؤال: از استارلینک چه خبر؟ یک حکم مرجع جهانی صادر شده بود ظاهراً.
زارع پور: ما بارها اعلام کردیم که تمام فراهم کنندگان خدمات در حوزه کاری ما که ارتباطات فناوری اطلاعات و حوزه فضایی حتی پستی است دستشان را به گرمی میفشاریم، فراهم کنندگان خدمات بین المللی بیایند در ایران فعالیت کنند منوط به این که بالأخره قواعد ما را بپذیرند، مثل همه جای دنیا به هر حال این اتفاق رقم بخورد. شما حتماً دیدید در رسانه ملی بارها این جلسه استماع پلتفرم و سکوی تیک تاک در آمریکا را همکارانتان در صدا و سیما پخش کردند که به نظر من یک دوره حکمرانی فضای مجازی برای مدیران کشورمان که چند بار باید ببینند که چقدر حساسیت به خرج میدهند در مورد مرزهای فضای مجازی شان، زیرساختها و اطلاعاتی که از مردم در اختیار آنها قرار میگیرد. بالاخره در همه جای دنیا چنین قواعدی است. همین پریروز یک خبری منتشر شد که در فرانسه تمام مسئولین منع شدند از حضور در پلتفرمهای خارجی، گفتند بیایید در پلتفرمهای داخلی که فرانسوی است این کار را انجام دهید. غیر از این بحث که بالاخره مرزهایشان برای آنها مهم است، قاعده گذاری میکنند؛ بالاخره هر پلتفرم و سکو و سیستمی میخواهد خارج از مرز بیاید در کشور خدمات ارائه دهد باید قواعد آن کشور را رعایت کند، این چیز پذیرفته شده بین المللی است ما بارها این را اعلام کردیم حتی به ارائه کنندگان خدمات ماهواره ای، منظومههای ماهوارهای هم گفتیم بیایید ما استقبال میکنیم هم برای پوشش نقاط...
سؤال: یعنی استارلینک اگر قواعد ما را بپذیرد شما هیچ مقابلهای با آن ندارید؟
زارع پور: ما هیچ معذوریتی با آن نداریم، بله، ما در قدم اول؛ قواعد سرزمینمان را؛ اصطلاح فنی و حقوقی اش؛ لَندینگ رایت اصطلاحاً به آن گفته میشود؛ این را ما تدوین کردیم در سازمان تنظیم مقررات، کمیسیون تنظیم مقررات، این را سال گذشته ما ابلاغ کردیم به دارندگان خدمات اینترنت به شکل منظومش، چون همه ما ارائه دهندگان خدمات اینترنت ماهوارهای داریم که به شکل سنتی که از گذشته بوده که در لایه ژئو هستند؛ ۳۶ هزار کیلومتری زمین، این فناوری جدیدی که در لایه لئو است؛ ۵۰۰، ۶۰۰ کیلومتری؛ این فناوری جدیدی است که به صورت منظومهای ارائه میشود. وگر نه از قدیم چنین ماهوارهای بوده، ما همین الآن هم در بعضی روستاها ارتباط سایت هایمان از طریق اینترنت ماهوارهای تأمین میشود. ما اعلام کردیم، این لندینگ رایت را ابلاغ کردیم به چند ارائه دهنده خدمات منظومه ماهوارهای در دنیا که یکی اش همین استارلینک است که اشاره کردید، شرکت وان وب است که انگلیسی است. حتی شرکتهایی مانند آمازون و ... دارند در این حوزه ورود پیدا میکنند. چند وقت پیش اتفاقاً یک ویدئویی منتشر شد از یک جلسهای که مدیرعامل استارلینک که آقای ایلان ماسک هم در آن جلسه بودند گفتند من یک نامهای دریافت کردم از ایران که به هر حال خیلی نامه حقوقی و مؤدبانه خوبی بود. حالا تعابیر خیلی احترام آمیزی به کار میبرد در مورد این نامه و دریافت کرد. متعاقب آن، چون به هر حال پاسخی دریافت نکردیم، ما در مراجع بین المللی یک پرونده حقوقی را باز کردیم در اتحادیه بین المللی مخابرات یک مجموعهای است به اسم آرار بی رِدیو ریگولوشن وُرلد که همین کمیسیون تنظیم مقرراتی که ما داریم، نسخه جهانی اش است تقریباً و مصوباتش برای همه لازم الاجرا است. ما رفتیم آنجا یک پروندهای باز کردیم و بعد از سه جلسه بررسی که چند ماه به طول کشید، از اواخر اسفند سال گذشته تا آبان ماه امسال یعنی تقریباً هشت تا ۹ ماه این بررسی طول کشید و در نهایت رأیی که صادر کردند این بود که استارلینک برای فعالیت باید بیاید قواعد سرزمین جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد و به استارلینک ابلاغ شد. به رگلاتور یا تنظیم گر استارلینک که کشور نروژ است، چون خود این شرکت در نروژ ثبت شده، این به آن ابلاغ شد و ما الآن داریم رایزنی میکنیم که ان شاء الله مقررات ارائه قانونی اینترنت ماهوارهای در کشور به شکل منظومه ان شاء الله فراهم کنیم.
سؤال: جدای از استارلینک، بحث ماهواره را میخواهیم پیش بکشیم و کاربردهایی که در زندگی مردم دارد، چون ماهواره را باز یک اشارهای کردید حالا اگر حرف دیگری باقی مانده که مهم است بفرمایید، البته یک گزارش هم آماده است.
(پخش گزارش)
زارع پور: الحمدلله از سال ۸۷ که با پرتاب ماهواره امید در جمع کشورهای دارنده صنعت فضایی قرار گرفتیم، تا امروز اتفاقات خوبی در کشور افتاده و به هر حال مایه افتخار است که ما جزو ۱۰ کشوری هستیم که خودمان ماهواره میسازیم، ماهواره بر بومی داریم. اینها اتفاقات خوبی است ولی به هر حال در هفت تا هشت سال گذشته، کمتر توجه شده بود به صنعت فضایی. الآن من چند شاهد و مثال عرض میکنم؛ شورای عالی فضایی که یکی از شوراهای مهم است در کشور؛ از این جهت که به هر حال یک همکاری بین بخشی؛ بین بخشهای کشوری و لشکری نیروهای مسلح هستند، بخشهایی برای پروسه پرتابگر، وزارت علوم ما هستیم، وزارت صمت است، دستگاه وزارت امورخارجه و دستگاههای مختلف هستند، ۱۱ سال بود تشکیل نشده بود، اولین کاری که ما کردیم در آذر ۱۴۰۰ آقای رئیس جمهور یک وقت مفصل گذاشتند یک صبح جمعهای از شش صبح تا ساعت ۱۲ نمایشگاهی از توانمندیهای فضایی کشور ما ترتیب دادیم با دوستان بخشهای مختلف، هم اولین جلسه شورای عالی فضایی برگزار شد. مصوبات بسیار خوبی داشت. سال گذشته دومین شورا برگزار شد، ان شاء الله به زودی سومین جلسه شورای عالی برگزار خواهد شد که نقطه کانونی تصمیم گیری در حوزه فضایی کشور است. سال گذشته اتفاق بزرگی که افتاد؛ سند ۱۰ ساله توسعه صنعت فضایی کشور تصویب شد در شورا، آقای رئیس جمهور این را ابلاغ فرمودند به بخشهای گوناگون و الآن ملاک کار ما و همه دستگاه ها؛ سند ۱۰ ساله است که اتفاقات بسیار خوبی رقم خورده است که وقت مفصلی باید در مورد سند بگذاریم که ما قرار است ۱۰ سال آینده که یک سالش گذشته؛ ۹ سال آینده ما باید به کجا برسیم؟ در همان راستا ما الآن کارها را داریم دنبال میکنیم، در حوزه ساخت ماهواره؛ ماهوارههای مختلف، سنجشی، مخابراتی، منظومههای ماهواره ای، در حوزه آزمایشگاهها و زیرساختهایی که ما لازم داریم برای ساخت ماهواره، ما تا پیش از این فقط آزمایشگاهی که داشتیم میتوانستم تا کلاس ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم ماهواره بسازیم و تست کنیم، چون بسیاری از آزمونها پیش از پرتاب باید در این زیرساختها و آزمایشگاهها انجام شود که ما تا ماهوارههای بیش از ۱۵۰ کیلو را امکانش را نداشتیم، الآن که خدمتتان هستم زیرساختهای لازم برای تست ماهوارههای تا ۵۰۰ کیلو را داریم فراهم میکنیم، ان شاء الله به زودی تکمیل میشود. در حوزه پایگاه پرتاب، ما الآن بزرگترین پایگاه ملی پرتاب کشور را داریم میسازیم، ان شاء الله به فضل الهی سال آینده اولین پرتاب را از آن جا انجام خواهیم داد که یک پایگاه بین المللی خواهد بود. در همین دولت کلید خورد، یک زمینی برهوتی بود، کار شروع شده، دارند شبانه روزی کار میکنند. فاز اول این کار ان شاء الله در همین دولت به نتیجه میرسد. عرض کردم اولین پرتاب آن جا انجام خواهد شد. در حوزه پرتابگر هم الحمدلله دوستانمان هم در وزارت دفاع و هم در نیروی هوا-فضای سپاه با راهبری خوب ستاد کل نیروهای مسلح دارند خیلی خوب جلو میروند. الآن ما پرتابگرهایمان در کلاس ۵۰ تا ۶۰ کیلوگرم تثبیت شدند الحمدلله آخرین پرتابی که داشتیم ماهواره نور سه بودکه با موفقیت در مدار قرار گرفت. در همین دو سال و اندی ما هشت پرتاب فضایی داشتیم، تحقیقاتی و عملیاتی که تقریباً معادل هشت سال پیش از آن است. این که میگویم بالاخره توجه جدی و ویژهای شده، پرتاب؛ نماد کارهای فضایی است، ما هر کاری روی زمین انجام میدهیم، تا نرود آن بالا ببینیم کار میکند، چطور طول عمر دارد و طراحیهایی که انجام دادیم درست است، عملاً نمیشود گفت که واقعاً کار ویژه عملیاتی انجام شده است. ان شاء الله نهمین پرتاب هم این روزها خبر خوش آن را مردم عزیزمان خواهند شنید. تست زیرمداری کپسول زیستی که در مورد آن صحبت خواهم کرد. ان شاء الله تا پایان سال هم پرتابهای دیگری پیش بینی شده که ما الآن چندین ماهواره در صف پرتاب داریم که ان شاء الله بتوانند به صف خدمات بپیوندند اگر فرصت شد در مورد خدماتی که روی این دادهها میشود به مردم عزیزمان ارائه شود که همین الآن داریم دستگاههای مختلف شرکتهای دانش بنیان ارائه میدهیم در مورد اینها هم صحبت خواهیم کرد. اتفاقات خوب و بزرگی در کشور رقم میخورد که ان شاء الله ما جایگاه مان را در صنعت فضایی در دنیا ارتقاء دهیم. ما در برخی برنامهها جزو پنج، شش کشور هستیم، ما الآن سال گذشته تست زیرمداری یک فناوری را انجام دادیم به اسم فناوری بلوک انتقال مداری که ماهواره را در لایههای مختلف زمین میتواند جا به جا کند که پنج شش کشور این فناوری را در اختیار دارند. ان شاء الله تستهای تکمیلی را امسال یا اوایل سال آینده خواهیم زد و انتقال بلوک انتقال مداری صد درصد ایرانی که میتواند ماهواره را در لایههای مختلف جا به جا کند سال آینده تستهای عملیاتی و نهایی اش ان شاء الله انجام و پرتاب خواهد شد. یکی از خبرهایی که در یکی دو روز آینده خبر خوشش را مردم خواهند شنید، احیای زیست در فضاست بعد از یازده سال. ما آخرین باری که بحث زیست در فضا را دنبال میکردیم، بحث اعزام در نهایت بحث آن اعزام فضانورد در فضاست و حتی بحثهایی در واقع اکتشافات فضایی است یک مسیری دارد. ما باید حتماً این مسیر را لاجرم طی کنیم. آخرین بار سال ۹۱ آن کاوشگر پیشگام بود که یک موجود زنده؛ یک میمون با آن پرتاب شد، دیگر از ۹۱ این کار تعطیل شده بود، الآن الحمدلله نسل جدید کپسولهای زیستی به دست متخصصین کشورمان در وزارت علوم، پژوهشگاه هوا- فضا و دانشگاههایی که با آنها همکاری میکردند ساخته شده به سفارش وزارت ارتباطات و سازمان فضایی، فناوریهای جدیدی برای اولین بار در آن به کار گرفته شده، این امروز رفته که ان شاء الله در صف پرتاب قرار بگیرد و به زودی ان شاء الله خبرهای خوبش و تست موفقیت آمیزش ان شاء الله منتشر خواهد شد و اتفاق بسیار خوب، میمون و مبارکی است که ما جزو پنج شش کشوری هستیم که چنین فناوریهایی داریم و ان شاء الله با تکمیل این زنجیره؛ الآن تستهای زیرمداری بود، ان شاء الله سال آینده کپسول نسل جدید را باز تست میکنیم، تستهای تکمیلی، موجود زنده و ان شاء الله در افق ۱۴۰۷ بتوانیم حتی شاهد اعزام فضانورد ایرانی با ان شاء الله سفینه ایرانی و کپسول زیستی ایرانی در کشور داشته باشیم. این مسیر دارد دنبال میشود و الحمدلله همه فناوری هایش در کشور یکی پس از دیگری توسعه پیدا میکند به دست نخبههای کشور و شرکتهای دانش بنیانی که با ما کار میکنند و ان شاء الله خبرهای خوشی هم در سایر حوزههای فضایی به مرور تا پایان سال به مردم عزیزمان ارائه خواهیم کرد.