پایگاه خبری تحلیلی جهانی پرس

کد مطلب: ۳۵۴۸۰۲  |  تاريخ: ۱۴۰۲/۱۲/۵  |  ساعت: ۱۰ : ۱۲


تعیین ماهیت حقوقی دانشگاه آزاد ضروری است

عضو کمیسیون آموزش دیده بان شفافیت و عدالت ضمن تاکید بر اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد گفت: در قانون اسم دانشگاه آزاد به عنوان نهادی که دیوان عدالت بتواند ورود کند نیامده است چون در اساسنامه دانشگاه آزاد یک مؤسسه غیرعمومی غیر دولتی است و چنین واژه‌ای در نظام حقوقی نداریم.

به گزارش جهانی پرس از صدا و سیما، برنامه بالاتر شبکه خبر موضوع مرجعیت تعیین نرخ شهریه دانشگاه آزاد را با حضور مهمانان سید ابوالحسن موسوی استاد دانشگاه آزاد اسلامی و علی امرایی عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت بررسی کرد.

سوال: رهبر انقلاب در دیدار‌های اخیر خودشان رقابت واقعی را یکی از ارکان مهم انتخابات عنوان کرده بودند به این معنا که میدان برای حضور دیدگاه‌ها و جریان‌های مختلف فکری، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی باز باشد تا همه این جریان‌ها و دیدگاه‌های فکری بتوانند در مسابقه بزرگ انتخابات حضور فعالانه‌ای داشته باشند.
یکی از موضوعاتی که کارشناسان سر آن اختلاف نظر دارند بحث تعیین مرجعیت تعیین نرخ شهریه دانشگاه آزاد است که می‌خواهیم با کارشناسان موافق و مخالف راجع به آن صحبت کنیم، ببینیم این مرجع باید کجا باشد؟

سؤال: آقای امرایی مرجع قیمت گذاری کجا باشد؟ الان که طبیعتاً دانشگاه است؟
امرایی: بله، ما قانونی داریم که قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور؛ در ماده یک این قانون آورده شده که دانشگاه‌های مراکز و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی، فرهنگستان‌ها و پارک‌های علم و فناوری که دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی، وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مراجع قانونی ذیربط هستند، اینها در چارچوب مصوبات و آیین نامه‌های مالی، معاملاتی، اداری، استخدامی مصوب هیئت امنا عمل می‌کنند. 
یعنی دانشگاه آزاد طبق ماده یک این قانون، آورده شده که در خصوص تعرفه ها، شهریه‌ها و مسائل کارکنان چه از لحاظ تشکیلاتی، چه از لحاظ ساختاری طبق مصوبات هیئت امنا عمل می‌کند و درباره این ماده البته یک جایی هم ذکر شده که این مصوبات باید به تأیید وزارتین علوم و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برسد.
 از این جهت ما احساس می‌کنیم که خود دانشگاه آزاد دارد این شهریه‌ها را تعیین می‌کند؛ در ادامه این ماده آورده شده که باید به تأیید وزارتین برسد، بله این تأیید هم وجود دارد، ولی عملاً خود دانشگاه آزاد و خود هیئت امنا اقدام به تعیین شهریه می‌کنند. یک حداقل و حداکثری هم وزارت برای آنها مشخص می‌کند که در چارچوب آن حداقل و حداکثر جلو می‌روند. 

سؤال: فکر می‌کنید چه آسیب‌هایی می‌تواند داشته باشد این که خود دانشگاه آزاد دارد این کار را انجام می‌دهد یا این که اساساً فکر می‌کنید کار صحیح و درستی است؟
امرایی: ما معتقدیم که هر دستگاهی؛ چه دانشگاه آزاد، چه هر دستگاه دیگری، تا زمانی که زیر چتر شفافیت قرار نگیرد، من صراحتاً در این برنامه اعلام می کنم امکان دزدی هم در آن دستگاه وجود دارد، یعنی باید دستگاه شفاف باشد، این که ما شهریه را بخواهیم تعیین کنیم، در هر دانشگاهی، حتماً باید دستگاه‌های نظارتی و حتماً باید سامانه‌های نظارتی، نظارت کنند بر تعیین شهریه؛ چه حداقل، چه حداکثر. این اعتراضاتی که الآن راجع به شهریه‌ها وجود دارد، به خصوص در حوزه علوم پزشکی، به خصوص در مقاطع ارشد و دکترا، نشان می‌دهد که این دست از کار‌هایی که ما انجام می‌دهیم حتماً نظارت می‌طلبد و اگر نظارت می‌بود، ما شاهد این بی قانونی‌ها و اعتراضات در سطح دانشگاه‌ها و دانشجویان دانشگاه آزاد نبودیم.

سؤال: از نظر شما کدام یک از مراجع باید ورود کند و قیمت گذار باشد برای شهریه، سقف و کف بدهد؟
امرایی: دانشگاه آزاد از لحاظ حقوقی تکلیفش نامشخص است در ماده پنج اساسنامه دانشگاه آزاد ذکر شده که دانشگاه یک مؤسسه غیرعمومی غیر دولتی است.‌ ما این طور واژه‌ای را در نظام حقوقی نداریم. یعنی  در نظام حقوقی ما الآن دانشگاه آزاد با آن واژه‌ای که شناخته می‌شود،  اصلاً در نظام حقوقی برای ما ناشناخته است و حتماً باید از لحاظ حقوقی، جایگاه و شخصیت حقوقی دانشگاه آزاد اصلاح شود که بر اساس آن اصلاح، خود به خود در چارچوب نظارت قرار بگیرد که در ادامه خدمت شما خواهم بود.

سؤال: آقای موسوی بفرمایید؟
موسوی: اگر چه دانشگاه آزاد دچار یک سری تنش‌ها و چالش‌هایی است، ما باید روی امتیازات و روی یک سری فوایدی که دانشگاه آزاد برای کشور داشته هم تمرکز کنیم. دانشگاه آزاد الآن در دور افتاده‌ترین نقاط ایران شعبه و واحد دارد. بسیاری از دانشجویانی که امکان تحصیل در دانشگاه دولتی برای آنها فراهم نبود، در دانشگاه آزاد تحصیل می‌کنند.
 بحث اشتغال زایی بسیاری از کارمندان، کارگران، بسیاری از استادان تمام وقت، نیمه وقت، همه اینها فعالیت می‌کنند و بار بسیار بزرگی را از دوش آموزش عالی کشور ما برداشته است.
 اما اشکالات فراوانی هم در دانشگاه است که باید برطرف شود. هیچ کس نمی‌تواند منکر این قضیه باشد، مشکلات هم دسته بندی باید شود.

سؤال: الان دانشگاه آزاد طبیعتاً خود قیمت شهریه را می‌گذارد، به نظر شما کدام مرجع باید این کار را انجام دهد؟ خوب است که خود دانشگاه آزاد این کار را انجام می‌دهد یا نه طبیعتاً باید جای دیگری باشد؟
موسوی: دانشگاه آزاد دارد این کار را انجام می‌دهد، اما اگر بخواهیم یک نظارتی داشته باشیم روی دانشگاه آزاد که باید هم همین طور باشد، باید با مشاوره با آموزش عالی و همان دستگاه‌های نظارتی که دارند فعالیت می‌کنند، این شهریه‌ها استان به استان و شهر به شهر تعیین شود، یعنی نمی‌توانیم یک نسخه برای همه بپیچیم. همه باید مثلاً برای این رشته؛ این مبلغ پرداخت کنند؛ شهریه ثابت‌شان، شهریه موقت شان و متغیرشان باید دانشگاه آزاد دستش باز باشد، اما با نظارت‌هایی که انجام می‌شود با این نظارت‌ها دست دانشگاه آزاد را باز بگذاریم تا بتواند شهریه‌ها را تعیین کند و بتواند یک مدیریت آزادی داشته باشد، خوب است، اما همان طور که آقای امرایی فرمودند هر جا که نظارت نباشد حتماً فساد هست من با آقای امرایی در این مورد کاملاً موافقم نظارت باید باشد، اصلاً مشکلات کشور ما در دو گروه می‌گنجد؛ یکی بحث مدیریتی است، یکی هم بحث نظارت است. این دو اگر اصلاح شود در دانشگاه آزاد به ویژه که الآن موضوع بحث ماست، بحث شهریه‌ها هم برطرف می‌شود.

سؤال: پس شما می‌فرمایید که شهریه کما فی السابق دست خود دانشگاه آزاد باشد؟
موسوی: من عرضم این است که باید باشد، اما نظارت‌های بیشتری هم باید باشد.

سؤال: آقای امرایی شما نظرتان چیست راجع به فرمایش آقای موسوی؟
امرایی: حتماً باید خود دانشگاه آزاد در خصوص تعیین شهریه نقش داشته باشد. این که اصلاً ما صحبتی در این مورد نداریم، اما صرفاً می‌تواند پیشنهاد دهنده باشد، یعنی با توجه به نرخ تورم در جامعه و با توجه به موضوعات دیگر، دانشگاه آزاد می‌تواند درخواست افزایش شهریه به یک میزانی را به دستگاه متولی این قضیه مثل وزارت علوم که آموزش عالی را به عهده دارد و در رشته‌های علوم پزشکی دانشگاه آزاد به وزارت بهداشت و درمان این پیشنهاد را بدهد. به نظر من باید در تعیین نرخ شهریه صرفاً دانشگاه آزاد؛ پیشنهاد دهنده باشد یا نه اگر هم می‌خواهد در جلسات تعیین نرخ شهریه شرکت کند، صرفاً یک رأی داشته باشد در یک جلسه پنج تا هفت نفره و  شورایی تشکیل شود و دانشگاه آزاد هم یک رأی داشته باشد این که هیئت امنای دانشگاه آزاد نسبت به تعیین شهریه در سال‌های اخیر این اقدام را هم انجام دادند، به نظر من نظارتی هم اگر روی آن نباشد، حتماً ما به مشکل می‌خوریم و احساس می‌کنم ما باید نظارت را بر روی شهریه‌ها داشته باشیم و نقش دانشگاه آزاد را در تعیین نرخ شهریه کمرنگ کنیم. 

سؤال: به نظر شما این بازاری که الآن در خصوص دانشگاه آزاد هست، این بازار رقابتی است یا بازاری انحصاری؟ چون می‌خواهیم قدم به قدم برویم به سمت این که کدام مرجع باید بیاید ورود و قیمت گذاری کند؟
امرایی: من یک نکته‌ای که از اول باید می‌گفتم؛ دانشگاه آزاد که حدود ۴۱ سال از افتتاح و تأسیس آن می‌گذرد، حتماً  کمک‌هایی را در آموزش عالی به کشور ما کرده و حتماً یک موفقیت‌هایی که از لحاظ علمی داشتیم در ادوار مختلف و حتماً نظام آموزش عالی، مدیون دانشگاه آزاد است، اما این باعث نمی‌شود که ما به خاطر بعضی موفقیت‌ها و کمک‌هایی که به آموزش عالی شده است، چتر نظارتی را از روی دانشگاه آزاد برداریم یا این که دانشگاه آزاد را مستثناء بدانیم از شفافیت، آموزش در دانشگاه آزاد، به سؤال شما که برسیم شهریه دانشگاه به نظرم باید دو مؤلفه در آن نقش داشته باشد. یکی تورم و دوم سطح آموزش، همین رقابتی کردن آموزش در خود دانشگاه، شما در نظر بگیرید که دانشگاه آزاد با افزایش شهریه‌ای که سالانه می‌دهد، آیا به همان میزان توانسته سطح آموزش خود را ارتقاء دهد؟ یعنی آیا توانسته در رشته‌هایی که مهندسی هستند، نیاز به کارگاه‌ها دارند ارتقاء بدهند یا در رشته‌های علوم پزشکی در دانشگاه آزاد آیا آزمایشگاه ها، بیمارستان‌ها و تخت‌های بیمارستانی ما مجهز است واقعاً، یعنی می‌خواهم بگویم اگر این شهریه‌ها همراه با ارتقای سطح آموزش و کیفی در دانشگاه باشد، حتماً مورد پسند و رضایت جامعه است.

سؤال: از نظر شما این گونه نبوده تا الآن؟
امرایی: به نظرم نسبت به سال ۸۰ اگر بخواهیم در نظر بگیریم، حتماً یک پیشرفت‌هایی حاصل شده ولی باید بسیار پیشرفت حاصل می‌شد در موضوعات مختلف، علی الخصوص حوزه علوم پزشکی، چون ما گزارش داریم در خصوص بیمارستان‌های تحت نظر دانشگاه آزاد و دانشگاه‌های علوم پزشکی آزاد که وضعیت مناسبی در برخی از واحد‌ها ندارند و از این جهت ما احساس می‌کنیم که چتر نظارتی اگر باشد مسئله حل می‌شود. 

سؤال:  ما دعوت کردیم ازمسئولان دانشگاه آزاد اسلامی که در برنامه حضور داشته باشند و پاسخگوی نکاتی که منتقدان مطرح می‌کنند باشند، اما به هر دلیلی نیامدند و موافقت نکردند که در برنامه حضور داشته باشند آقای موسوی حضور دارند به عنوان یک استاد دانشگاه آزاد اسلامی آقای موسوی شما موافقید با آقای امرایی یا نه فکر می‌کنید که متناسب با افزایش نرخ شهریه ها، کیفیت خدمات آموزشی هم افزایش پیدا کرده است؟
موسوی: این یک امر نسبی است. یعنی ما نمی‌توانیم مطلق بگوییم که به طور مطلق متناسب با افزایش شهریه ها، این بحث کیفیت هم افزایش پیدا نکرده است. در بعضی موارد واقعاً این کار نشده، کیفیت بالا نرفته، در بعضی موارد هم انجام شده است.

سؤال: مصداقی می‌توانید بفرمایید؟
موسوی: مصداقی مثلاً شما اگر تصور بفرمایید که ما الآن در بسیاری از دانشگاه‌هایی که تازه دانشگاه علوم پزشکی شان راه افتاده در دانشگاه آزاد شاهد این هستیم که در ظرف مدت بسیار کوتاهی، اینها توانستند یک سری امکانات فراهم کنند، مثل دانشگاه آزاد دماوند که  با این که  دانشگاه نوپایی است که دانشگاه رشته علوم پزشکی اش هم نوپا است، در ظرف بسیار کوتاهی توانسته یک سری امکانات خوب فراهم کند که متناسب باشد، اما باز هم جا دارد، یعنی بحث افزایش کیفیت همچنان بحث انتقادی بسیار مهمی است که ما هم الآن تلاش می‌کنیم که کار انجام شود.

سوال: بازار دانشگاه آزاد فعالیت یک بازار رقابتی است یا یک بازار انحصاری؟
موسوی: بازار دانشگاه آزاد یک بازار رقابتی است، چون الان با افزایش شعبه‌ها و فعالیت‌های دانشگاه پیام نور و همین طور دانشگاه‌های دیگری که در ایران دانشگاه دولتی محسوب می‌شوند ما شاهد این هستیم که بسیاری از دانشجویان ما جذب پیام نور و دانشگاه دیگر شدند الان یکی از مشکلاتی که دانشگاه آزاد دارد می‌بینیم که دانشجو ندارد الان بحث ادغام شدن واحد‌های مختلف به دانشگاه آزاد خیلی جدی است بحث ادغام شدن دانشگاه پردیس و دماوند و فیروزکوه که اینها فاصله های بسیار زیادی هم با هم دیگر دارند، اما چون دانشجو ندارند به صرف نیست.

سوال: آقای امرایی شما موافق آقای موسوی هستید؟
امرایی: من هم احساس می‌کنم با توجه به گسترش دانشگاه‌ها در آموزش عالی و آموزش پزشکی خواه یا ناخواه الان دانشگاه‌های ما به سمت  یک بازار رقابتی رفته اند مثلا دانشگاه پیام نور واحد پزشکی  که ندارد نگاه کنیم الان ما در دانشگاه آزاد داریم.

سوال:علمی کاربردی چطور؟
امرایی: نه ندارد البته با توجه به دانشگاه دولتی دارم می‌گویم.

سوال: دانشگاه دولتی شهریه نمی‌گیرد؟ دانشگاه دولتی که یک سرفصل جدایی است اصلا؟
امرایی: این تقسیم می‌شود هم آموزش عالی و هم آموزش پزشکی سوال را اگر من بخواهم این شکلی پاسخ بدهم در آموزش عالی الان دانشگاه علمی و کاربردی، پیام نور و آزاد دارند. خدماتی را ارائه می‌دهند و ثبت نام از دانشجویان انجام میدهند در آموزش پزشکی که باز هم می‌گویم یکی از مصیبت‌های ما همین آموزش پزشکی است این بازار انحصاری است ولی در آموزش عالی رقابتی است من احساس می‌کنم آموزش پزشکی فقط در شهریه پرداز است، البته در دانشگاه دولتی شهریه پرداز هم داریم پردیس را داریم، دانشگاه خودگردان را داریم که تحت نظر وزارت بهداشت هستند، اما در واقع شهریه را از دانشجویان اخذ می‌کنند ولی به نظر من در بحث رقابتی این حق را به دانشگاه می‌دهند و احساس می‌کنم که سطح  دانشگاه‌ها نسبت به ادوار گذشته بالاتر رفته است.

سوال: ولی می‌فرمایید که بازار، بازار انحصاری است؟
امرایی: در آموزش پزشکی ما این مشکل را داریم باز هم می‌گویم بیشترین شهریه‌ای که الان دانشگاه آزاد دارد دریافت می‌کند از دانشگاه علوم پزشکی است و به خاطر همان بازار انحصاری است.

سوال: چه قدر است؟
 امرایی: واحد‌ها متفاوت هستند ولی بیشترین واحدی که الان دارد شهریه را دریافت می‌کند واحد‌های بین الملل کیش و قشم هست به جهت بین الملل بودنش و رقم بالای سی تومان حداقل، رقم بالاست در این واحد‌ها حالا دقیقش را  باید بپرسید به همین جهت می‌گویم اگر یک سامانه نظارتی بود و سایتی بود ما مراجعه می‌کردیم به واحد بین الملل قشم یا کیش چه قدر دارند دریافت می‌کنند ولی اعتراضات دانشجویان آنجا بسیار زیاد است.

سوال: شما در این بخش با آقای امرایی هم نظرید و موافق؟
موسوی: در رشته علوم پزشکی؟

سوال: در سایر رشته ها، چون دیشب اینجا بحث تاکسی‌های اینترنتی را داشتیم آن را هم از جهت مرجعیت قیمت گذاری شان می‌خواستیم بررسی کنیم که دعوای بین انحصاری یا رقابتی بودن است این جا اگر به این مفهوم برسیم که انحصاری یا رقابتی است می‌توانیم بر سر مرجعیتش با هم صحبت کنیم مرجعیت قیمت گذاری اش؟
موسوی: کلا در مجموع رقابت بین دانشگاه آزاد و دولتی به ویژه پیام نور خیلی زیاد است، اما در علوم پزشکی که فرمودند درست است علوم پزشکی‌ها به خصوص در کیش اصلا در هاله‌ای از ابهام است حتی دانشگاه دولتی.

سؤال: حالا با این چیزهایی که شما می‌فرمایید انحصاری است، چه کسی باید بیاید قیمت گذاری کند؟ کماکان می‌گویید خود دانشگاه آزاد؟
موسوی: من نمی‌گویم فقط دانشگاه آزاد، می‌گویم دانشگاه آزاد باید یکی از ارکانی باشد که در تصمیم گیری نقش داشته باشد، اما آموزش عالی به عنوان متولی این امر، او باید حرف اول و آخر را بزند بله درست است ما معتقدیم که بالأخره در یک اقلیم دو پادشاه نمی‌گنجد دانشگاه آزاد زیر مجموعه آموزش عالی است، پس ما نمی‌توانیم ادعا داشته باشیم دانشگاه آزاد می‌تواند حرف اول و آخر را بزند در همه زمینه‌ها به ویژه در بحث شهریه.

سؤال: شما نظرتان این است که کدام دستگاه ورود پیدا کند به این که این رویه انحصاری است و مثلاً شورای رقابت را داریم، جا‌هایی شبیه به این داریم که می‌آیند در رویه‌های رقابتی و ضد رقابتی ورود و قیمت گذاری می‌کنند. شما فکر می‌کنید برای دانشگاه آزاد هم باید این اتفاق بیفتد یا نه؟ یا باید جای دیگری ورود کند؟
امرایی: بله، حتماً به نظرم شورای رقابت یکی از شورا‌هایی است که می‌تواند به این قضیه ورود کند و البته دانشگاه آزاد به جهت گستردگی که دارد، الآن ۶۰ هزار کارمند و اعضای هیئت علمی و غیر هیئت علمی در دانشگاه آزاد فعالیت می‌کنند و به جهت گستردگی که الآن در دانشگاه وجود دارد به نظرم هیئت امنا که یک وزن سنگین و خاصی دارد و معمولاً از دستگاه‌های مختلف عضو هستند در هیئت امنا، به نظرم باید یک چنین هیئتی متشکل از یک نفر از دانشگاه آزاد و مابقی از دستگاه‌های نظارتی بیایند و شاید این مطلب ما منجر شود به یک شورای جدیدی، ولی می‌خواهم بگویم که حتماً باید از دستگاه‌های مختلف مثلاً سازمان بازرسی کل کشور  ورود کند به این قضیه.

سؤال: سر قیمت گذاری؟
امرایی: نه تخلفاتی که می‌شود در این حوزه.

سؤال: قیمت گذاری را جمع بندی کنید بعد برویم.
امرایی: قیمت گذاری که شورای رقابت بهترین گزینه‌ای است برای این قضیه که بتواند ورود کند، به اضافه خود وزارت علوم و وزارت بهداشت که البته در ماده یک قانون احکام دائمی و برنامه‌های توسعه کشور به آنها اشاره شده، اگر این ماده به درستی اجرا شود، در اینجا هم تأیید وزارتین را خواسته برای قیمت گذاری و تعیین شهریه.

سؤال: آقای موسوی شما هم موافق این هستید که شورای رقابت ورود و قیمت گذاری کند یا نه؟
موسوی: شورای رقابت هم می‌تواند یکی از ارکانی باشد برای تعیین، نه این که فقط او، بله شورای رقابت باشد، آموزش عالی باشد، خود دانشگاه آزاد هم، شورایی باشد که زیاد هم شلوغ نباشد، چون وقتی زیاد شلوغ شود اصلاً معلوم نمی‌شود چه به چه است.

سؤال: این طور که شما می‌گویید که شلوغ‌تر است؟
موسوی: نه، سه تا؛ دانشگاه آزاد، آموزش عالی، رقابت؛ والسلام. سه تا، شلوغ است؟

سؤال: نه، شورای رقابت تکی خلوت‌تر نیست؟
موسوی: نه تکی اگر باشد، نه.

سؤال: چون مرجع رسیدگی به رویه‌های ضد رقابتی، بازار‌های انحصاری فقط شورای رقابت است در کشور. 
موسوی: شورای رقابت هم در بیشتر موارد موفق نبوده است.

سؤال: این یک سرفصل دیگری می‌شود ولی شما موافق ورود شورای رقابت هستید؟
موسوی: ورودش بله، ولی این که حرف اول و آخر را بزند، نه.

سؤال: شما چه؟
امرایی: من موافقم، گفتم یک شورایی و هیئتی باید که متشکل باشد از دستگاه‌های مختلف، این که شما باز در انحصار یک دستگاه قرار دهید، اصلاً نباید باشد. یعنی همین الان که مناظره انجام می‌دهیم، در آن جلسات باید مناظره انجام شود، یعنی باید سر تعیین شهریه در دانشگاه ازاد مناظره شود، نه فقط دانشگاه آزاد به عنوان ذینفع بیاید اعلام کند که من مثلاً این قدر باید شهریه ام را ببرم بالا، یک دستگاهی که می‌تواند در مقابلش بایستد باید اعلام کند که نه شما حق ندارید این قدر ببرید بالا، یعنی تعارف‌ها را باید بگذاریم کنار و در این هیئت باید ما تعیین تکلیف کنیم.

سؤال: یعنی می‌گوید پیشنهاد ندهد، چانه زنی کند؟
موسوی: یک شورایی باشد که تصمیم گیری کند تخلفات در دانشگاه آزاد زیاد است. من یک نمونه عرض می‌کنم دانشگاه آزاد وقتی دانشجو می‌گیرد در مقطع دکتری و دانشجو دفاع می‌کند، منتظر است که مقاله دومش چاپ شود، این مقاله دوم می‌دانید بازار آزاد زیادی است که ۳۰ تا ۴۰ میلیون می‌گیرند چاپ می‌کنند ۳۰ تا ۴۰ میلیون. 
هیچ کس هم ورود پیدا نکرده است. این منجر می‌شود به این که دانشجو چند ترم، شاید چند سال می‌ماند در همین بحث در عالم برزخ، دفاع کرده و فارغ التحصیل نشده و دانشگاه آزاد از او شهریه می‌گیرد یکی از انتقاداتی که من به آقایان کردم گفتم بابت چه خدماتی شما از دانشجو پول می‌گیرید؟ این که دفاع کرده است، نه سر کلاس می‌رود، نه می‌آید اینجا، اصلاً در دانشگاه حضور پیدا نمی‌کند، چه خدماتی به او می‌دهید که آقایان هم نتوانستند جواب دهند و هنوز هم این تخلفات است آقا که فرمودند نظارت باشد، من با این فرمایش ایشان کاملاً موافقم هر کجا نظارت نبوده، فساد بوده، هر جا نظارت نبوده، دزدی بوده، هر جا نظارت نبوده؛ اختلاس بوده است. دانشگاه آزاد هم مستثناء نیست.

سؤال: به نظر شما روی دانشگاه آزاد نظارت نیست؟
موسوی: دانشگاه آزاد آن چنان که باید نظارت باشد؛ نیست، نه.

سوال: چه نظارتی به نظر شما مورد نیاز است؟ 
امرایی: نظارتی که بر دانشگاه آزاد باشد من از لحاظ حقوقی خدمت شما عرض می‌کنم، دانشگاه آزاد الان در اساسنامه اش یک موسسه‌ی غیر خصوصی غیر دولتی شناخته شده است. در نظام حقوقی ایران ما موسسه غیر خصوصی غیر دولتی نداریم، ما موسسه‌ی عمومی غیر دولتی داریم که دانشگاه آزاد اگر موسسه‌ی عمومی غیر دولتی باشد خود به خود شامل نظارت می‌شود. ۴ شرط برای این که یک موسسه‌ای را موسسه‌ی عمومی غیر دولتی بنامیم وجود دارد، یکی انجام وظایف و خدمات عمومی است. دوم استقلال شخصیت حقوقی است، سوم این که بودجه‌ی سالیانه آن موسسه بیش از ۵۰ درصد آن توسط منابع غیر دولتی تامین بشود و چهارم به موجب قانون و تصویب در مجلس شورای اسلامی، سه مورد اول در مورد دانشگاه آزاد صدق می‌کند یعنی هم دارد انجام وظایف خدمات عمومی انجام می‌دهد، هم شخصیت حقوقی مستقلی دارد و هم بیش از ۵۰ درصد از بودجه‌ی سالیانه اش توسط منابع غیر دولتی دارد تامین می‌شود یک مورد آن مانده که تصویب در مجلس است، در دیماه سال ۹۹ یک طرحی آمد، طرح ساماندهی نظارتی دانشگاه آزاد اسلامی، این طرح ساماندهی نظارت دانشگاه آزاد اسلامی که در دیماه ۹۹ در هیئت رئیسه مجلس اعلام وصول شد، قرار شد که دانشگاه آزاد را به فهرست نهاد‌ها و موسسات عمومی غیر دولتی اضافه کند، اگر دانشگاه آزاد به این فهرست اضافه بشود، بواسطه‌ی قدرتی که از دولت دارد و همچنین شهریه‌هایی که می‌گیرد یا مراکزی را افتتاح می‌کند به همان میزان دولت می‌تواند در دانشگاه ... این دولتی که می‌گویم دولت به معنای عام است، به معنای حاکمیت است، نه دولت به معنای خاص و قوه‌ی مجریه.

موسوی: الان هم حاکمیت می‌تواند. 
امرایی: نه ببینید این جا الان موسسه، موسسه‌ی غیر خصوصی غیر دولتی است. 
موسوی: بالاخره الان چه کسی می‌تواند نظارت کند؟ 
امرایی: از نظر قانونی در این نظارت خلا وجود دارد اصلا باید دانشگاه آزاد طبق اساسنامه، اساسنامه اش باید اصلاح بشود و این طرح الان در دستور مجلس شورای اسلامی است امیدوارم تا قبل از این که مجلس به پایان هنوز نرسیده بتوانند این طرح را بیاورند، چون در آنجا سه تا بند است که اگر خواستید من در ادامه توضیحاتی در این خصوص می‌دهم. 
موسوی: من موافقم، تخلفات در دانشگاه آزاد متاسفانه خیلی زیاد است من چند نمونه اش را عرض می‌کنم خدمت شما، نمونه اش نگاه کنید بعضی از این تخلفات بر می‌گردد به مدیران پایین، بعضی هایشان به مدیران بالا بر می‌گردد. از مدیران بالا شروع می‌کنیم، مثلا طبق یک قانون نانوشته بیمه‌ی تامین اجتماعی در تخلفات دانشگاه آزاد ورود پیدا نمی‌کند، چرا؟ این انتقاد استادان، کارمندان و کارگرانی که در شرکت‌های خصوصی آنجا دارند کار می‌کنند  صدایشان را بالا برده و اعتراض شان اصلا به آسمان رسیده است، چرا؟ نکته‌ی دیگر، برمی گردد یکسری از تخلفات به مدیران میانی، رئیس واحد‌ها، بعنوان نمونه شرکت تعاونی دانشگاه آزاد رودهن ۲۰ سال پیش با پول کارمندان و استادان یک تکه زمین خرید، تا این لحظه این زمین پرداخت نشده، چرا؟ گیر و دار‌های اداری بعنوان نمونه دو سال است در شهرداری رودهن این گیر کرده است، شهرداری رودهن زیاده خواهی می‌کند، بعد حالا این جا را می‌خواهم عرض کنم، مدیر یعنی رئیس دانشگاه آزاد واحد رودهن عوض این که بیاید پشت کارمندان خودش و استادان خودش، از زیاده طلبی شهرداری دارد دفاع می‌کند، ممکن است اصلا آقایانی که در تهران هستند روحشان هم خبردار نباشد ممکن هم هست باشد نمی‌دانم، اما این گیر‌های خیلی مهمی که الان هست باعث شده دانشگاه آزاد با چالش‌های بسیار زیادی روبرو بشود اعتراضات بسیار زیادی و این باعث شده که صدای استادان در بیاید، صدای کارمندان در بیاید، صدای کارگران که در شرکت‌های خصوصی دارند کار می‌کنند در بیاید، یعنی یکسری تخلفات ما باید حتما نظارت‌هایی را داشته باشیم هم خود دانشگاه آزاد باید نظارت کند، آقای محترم یا خانم محترم، اصلا تعاونی دانشگاه زیرمجموعه‌ی دانشگاه نیست، شما حق ورود در این موارد را ندارید.

سوال: موضوع ما بیشتر موضوع مرجعیت قیمت گذاری و نحوه‌ی شهریه و پرداخت شهریه و کجا صرف شدن شهریه است، اما یک نکته‌ای، آقای رئیس دانشگاه آزاد گفته بودند که برنامه این است که وابستگی دانشگاه به شهریه‌ها کم بشود، من مشخص می‌خواهم دقیق بخوانم گفته بودند از ۸۵ درصد به ۵۲ درصد در مهر ۱۴۰۲ رسیده است، طبیعتا سوالی که این جا ممکن است بوجود بیاید این است که چرا ما بعضا یا در میانه ترم یا در هر سال افزایش شهریه داریم؟ اگر این قدر مثلا بی نیاز دارد می‌شود دانشگاه از شهریه دانشجو‌ها. 
موسوی: یکی از بحث‌هایی که الان مطرح است همین است که این شهریه‌ها چه می‌شود؟ چند درصد آن به استادان پرداخت می‌شود؟ چند درصد آن به کارمندان دارد پرداخت می‌شود؟ این شهریه چه می‌شود؟ چرا حقوق کارمندان دانشگاه آزاد با تاخیر یکساله پرداخت می شود؟

سوال: یعنی از یک سال پیش تا الان حقوقی نگرفتند؟ 
موسوی: یک سال و نیم پیش تا الان حقوقی نگرفتند. اما دانشگاه تهران که تدریس می‌کنیم بلافاصله بعد از ترم پرداخت می‌کنند. 

سوال: آقای امرایی نظر شما چیست؟ فکر می‌کنید که چرا تا الان این طور که خود آقای موسوی هم دارند اشاره می‌کنند فرمایش رئیس دانشگاه آزاد خیلی مثل این که جور در نمی‌آید با چیزی که اتفاق افتاده است.
امرایی: ایشان هم نکته‌ی قابل توجهی را گفتند بعنوان استادی که در دانشگاه آزاد مشغول به تدریس در این دانشگاه هستند یک سال و نیم است که حقوقی دریافت نکردند، آیا دانشگاه آزاد یک سال و نیم است که از دانشجویان شهریه نگرفته؟ یعنی آیا یک سال و نیم است ... ببینید دانشگاه آزاد زمانی که دانشجو شهریه پرداخت نکند بعضا از صدور کارت ورود به جلسه از امتحانش منع می‌کند، اخیرا اخباری را شنیدیم که شاید گفتند آزاد می‌کنیم می‌آیند امتحان ... و نکردند. یا انتخاب واحد نمی‌توانند انجام بدهند فرآیند‌های اداری شان را نمی‌توانند انجام بدهند، ولی الان شما بعنوان استاد دانشگاه یک سال و نیم که پرداخت نکردند حقوق شما را، از شما می‌خواهند که بیایید و ادامه بدهید حالا شاید شما با عشق و علاقه سر کلاس درس می‌روید و تدریس می‌کنید، اما آنجا نمی‌آیند شما طلبی از ایشان دارید بیایند پرداخت بکنند، دانشگاه آزاد وقتی که دانشجو در این دانشگاه ثبت نام می‌کند همان ابتدا به نظر من باید یک ریل گذاری شهریه‌ای انجام بدهد بگوید شمایی که نیمسال ورودی ۴۰۲ مهرماه هستید، اگر دانشجو پزشکی مثلا هستید یا کارشناسی هستید، ما ۴ سال یا هفت سال اگر پزشکی هستید به این میزان ما ثابت شهریه اضافه می‌کنیم، علت دارم که این صحبت را دارم انجام می‌دهم، دانشجوی علوم پزشکی ما که می‌خواهد ۱۴ ترم تحصیل کند وقتی می‌رسد وسط راه یعنی سال سوم چهارم، یک دفعه می‌بیند که افزایش ۲۰-۳۰ درصدی شامل حالش می‌شود و می‌ماند. اگر انصراف بدهد.

سوال: این افزایش سال به سال است. 
امرایی: بله سال به سال است دیگر من هم می‌گویم وسط سال سوم می‌آید و ...
 
سوال: اول سال بعد افزایش شهریه دارد؟
امرایی: بله صد در صد منظور من این است که نسبت به سال ماقبل یک دفعه مثلا یک افزایش بیشتری دارد نسبت به آن روال ... وسط مثلا تحصیل متوجه میشود که شهریه ثابت و متغیر این قدر افزایش پیدا کرده است. دو تا راه دارد یا انصراف بدهد، برای فردی که زحمت کشیده تحصیل کرده کنکور داده و قبول شده یا این که باید بپردازد یعنی دانشجو این جا گیر می‌کند و این باید از اول ریل گذاری بشود باید دانشجو بداند امسال که وارد دانشگاه می‌شود تا هفت سال دیگر با یک میزان افزایش شهریه ثابت دارد تحصیل می‌کند و از این جهت احساس می‌کنم که دانشگاه آزاد باید این کار را انجام بدهد. این که شهریه کجا دارد هزینه می‌شود باز هم بر می‌گردد به نظارت، الان پاسخ شفافی برای این سوال نداریم. این که کجا دارد هزینه می‌شود، اگر به اعضای هیئت علمی دارد پرداخت می‌شود ما باید رضایت اعضای هیئت علمی را ببینیم.

موسوی: نه هیئت علمی اصلا رضایت ندارند. 
امرایی: اگر صرف ارتقاء آموزش در دانشگاه می‌شود، ما باید افزایش کیفیت در دانشگاه را ببینیم، اگر برای خرید تجهیزات هست ما باید آنها را ببینیم یعنی باید به یک شکلی ببینیم که این جا کجا دارد صرف می‌شود؟ 

سوال: شما کدام را دیده اید؟ 
موسوی: همانطور که عرض کردم خدمت شما، مدیران واحد‌ها در این مشکلات و اشکالات نقش دارند. یعنی مدیران دانشگاه‌ها، مدیران واحد‌های دانشگاه آزاد به جای این که صدای استادان باشند صدای کارمندان باشند این کار را نمی‌کنند بله قربان گوی آنها هستند، نمونه اش همین که عرض کردم استاندار تهران دو بار نامه مکتوب نوشته به شهرداری رودهن که آقا طبق قانون با این تعاونی قشنگ توافق کنید، دو بار استاندار تهران نامه نوشته، شهردار انجام نمی‌دهد و رئیس دانشگاه آزاد رودهن پشت شهردار است به جای این که پشت کارمندان و استادانش باشد تخلفات این جا خودش را نشان می‌دهد و خود دانشگاه آزاد هیچ نظارتی ندارد. این بحث نظارت من با آقا کاملا موافقم نظارت هم باید از داخل باشد، هم از بیرون بر دانشگاه آزاد باشد الان متاسفانه نه از داخل است و نه از خارج این اشکال وارد است به دانشگاه آزاد، چگونه می‌توان برطرف کرد همانطور که آقا فرمودند، یک شورایی باشد که باز هم عرض می‌کنم شلوغ نباشد، شورای خلوتی باشد سه نفر بیشتر نباشند این‌ها تصمیم گیری کنند در زمینه‌ی همه‌ی تخلفات، همه‌ی اشکالات، همه‌ی مسائل. 

سوال: چون دوباره برگشتیم به بحث قیمت گذاری و شورا و این‌ها من یک سوال بپرسم آقای امرایی نظرشان این بود که پزشکی‌ها انحصاری است غیر پزشکی‌ها غیر انحصاری شما موافقید؟ 
موسوی: موافقم. 

سوال: بازار غیر پزشکی‌ها چقدر است یعنی چقدر از دانشجو‌های غیر پزشکی مثلا در مقایسه با دانشجو‌های دانشگاه پیام نور، دانشجویان علمی کاربردی چقدر از بازار را مثلا ...؟ 
موسوی: این قدر این بحث رقابت در زمینه‌های غیر پزشکی زیاد شده که عرض می‌کنم بسیاری از دانشجویان جذب مراکز دولتی مثل پیام نور و دانشگاه‌های دیگر شدند. 

سوال: این بخاطر رقابت است یا بخاطر پایین بودن شهریه آنجا نسبت به دانشگاه آزاد است؟ 
موسوی: رقابت هم هست، چون می‌بینند که آنجا اول این که شهریه شان پایین است شهریه پیام نور پایین است و بحث کیفیت هم بالا است کتاب‌های پیام نور واقعا مطرح است طوری نوشته شده که دانشجو وقتی می‌خواند می‌فهمد واقعا نیاز به حضور در کلاس ندارد، این خیلی بحث خوبی است. خیلی از افراد هستند که سر کار می‌روند نمی‌توانند فعالیت علمی داشته باشند سر کلاس بیایند در دانشگاه پیام نور براحتی دارند هم کارشان را انجام می‌دهند و هم تحصیل می‌کنند.

سوال: هم کار می‌کنند هم کلاس نمی‌روند و هم مدرک می‌گیرند؟ 
موسوی: بله و سطح سوادشان هم بالا است من خودم مترجمی زبان انگلیسی را در پیام نور خواندم که الان دارم در دانشگاه تهران با زبان انگلیسی برای دانشجویان غیر ایرانی تدریس می‌کنم البته من خودم خیلی زبان کار کردم، اما در بحث پیام نور من اصلا سر کلاس نمی‌رفتم، خودم، چون زبانم خوب بود فقط خواستم بروم یک مدرکی بگیرم. 

سوال: زبان تان خوب نبود چه کار می‌کردید؟ 
موسوی: من یک بار به یکی از استادان گفتم که من زبانم خوب است من خیلی شما را دوست دارم کلاس تان را هم خیلی دوست دارم، اما نمی‌توانم سر کلاس شما بیایم همزمان با شما من کلاس دارم جای دیگر، گفت ۵ نمره گذاشتم برای حضور در کلاس، گفتم آقا من به کلاس شما خیلی علاقه دارم به شخصیت شما هم خیلی علاقه دارم، اما نیاز به کلاس شما ندارم، گفت ۵ نمره برای حضور در کلاس، آقا ما در امتحان بیست شدیم ایشان برای ما ۱۵ رد کرد. 

سوال: باز هم خوب به شما داده است ۵ نمره در نظر گرفته است. آقای امرایی شما به این غیرپزشکی‌ها آماری دارید که چند درصد بازار دست دانشگاه آزاد است و چند درصد دست سایر دانشگاه‌ها؟ 
موسوی: از لحاظ شهریه اگر بخواهیم بپردازیم، شهریه دانشگاه آزاد باز نسبت به دانشگاه‌های پیام نور و این‌ها در غیر پزشکی‌ها باز هم بالاتر است و باز هم شهریه دانشگاه آزاد بیشتر هست، ولی خب  تفاوت‌هایی دارند.

سوال: فکر نمی‌کنید، چون بخاطر انحصاری بودن آن است؟ 
امرایی: تفاوت‌هایی این جا وجود دارد این که دانشگاه آزاد آن مراکز و شعب آن گسترده‌تر است نسبت به سایر دانشگاه‌ها و از این جهت شاید دانشجویان براحتی بتوانند در دانشگاه آزادی که در شهرستان شان هست، در مرکز استان شان هست ثبت نام انجام بدهند حتی مبلغ بیشتری از شهریه را هم بپردازند، اما به جهت حالا بحث جابجایی و بحث مسافتی که وجود دارد بیشتر اقبال به سمت دانشگاه آزاد هست حتی در غیر پزشکی‌ها و این جا من پزشکی‌ها را بخواهم برای شما مثال بزنم حتما انحصاری است، پزشکی‌ها ... و این که دانشجویان وزارت بهداشت یعنی آنهایی که در دانشگاه علوم پزشکی هستند بعد از این که پزشکان فارغ التحصیل می‌شوند در زمان طرح شان حقوق دریافت می‌کنند، ما این انتظار را داریم دانشگاه آزاد، چون شهریه هم دارد می‌گیرد از دانشجویان پزشکی حقوق بدهد هم به رزیدنت‌ها و هم به دانشجویان پزشکی که در دوره طرح شان هستند یعنی این‌ها انتظاراتی هست که از دانشگاه آزاد می‌رود، دانشجو می‌گوید که من شهریه می‌دهم به دانشگاه ولی حقوق دریافت نمی‌کنم در پایان زمان تحصیلم، در دانشگاه دولتی شهریه‌ای که دریافت نمی‌کنند حقوقی هم در نظر می‌گیرند برای دانشجویان. 

سوال: این‌ها پزشکی‌ها، پزشکی‌ها که فرمودید انحصار دارند و الان اشاره کردید غیر پزشکی‌ها هم بازارش بازار متفاوتی است، شعبه هایش بیشتر است، واحدهایش بیشتر است، باز فکر نمی‌کنید خودش به نوعی انحصار دارد در این ...؟ 
امرایی: به جهت این که دانشگاه‌های دیگری در غیر پزشکی‌ها الان دارند با هم رقابت می‌کنند جامع علمی کاربردی، پیام نور و آزاد احساس می‌کنند که اوضاع غیرپزشکی‌ها خیلی بهتر است و حالا نه صرفا می‌توانیم بگوییم انحصاری است و نه رقابتی است ولی یک چیزی مابین این دو تا در واقع می‌شود گفت. الان پزشکی‌ها را گفتیم انحصاری و غیر پزشکی‌ها را هم دیگر داریم یواش یواش به سمت انحصار کامل. 

سوال: یک گزارشی راجع به نظر موافقان و مخالفان تعیین مرجعیت شهریه دانشگاه آزاد را ببینیم و برگردیم. 
پخش گزارش 

سوال: آقای امرایی تا الان که صحبت کردیم پزشکی‌ها فرمودید انحصاری غیر پزشکی‌ها هم تقریبا وسط را گرفتید انحصاری، حالا شبه رقابتی و این‌ها، چرا تا الان پس شورای رقابت یا نهاد دیگری تا الان ورود نکرده یا مخالفت دانشگاه آزاد را داشتند یا که چه؟ 
امرایی: اگر کشور ما طبق قانون اساسی جلو می‌رود بعنوان یک قانون مادر من خدمت شما عرض کردم دانشگاه ازاد الان موسسه‌ای هست که غیر خصوصی و غیر دولتی تعریف شده، ما برای موسسه‌ی غیر خصوصی و غیر دولتی چه نهاد نظارتی می‌توانیم انجام بدهیم؟ مجلس آمده طرحی را در کمیسیون آموزش تصویب کرده، تحت عنوان طرح ساماندهی نظارتی دانشگاه آزاد اسلامی، در بند یک این طرح آورده شده که نام دانشگاه آزاد اسلامی به قانون فهرست نهاد‌ها و موسسات عمومی غیر دولتی الحاق می‌شود. این یعنی چه؟ ما یک چند تا فهرستی داریم از نهاد‌ها و موسسات عمومی غیر دولتی مثل شهرداری، الان دولت می‌تواند بر شهرداری نظارت کند شهرداری همه شهر‌ها و خیلی از نهاد‌های دیگر این‌ها اسم شان بواسطه قانون مجلس در این فهرست رفته است دانشگاه آزاد نرفته است اگر برود وارد آن فهرست بشود تکلیف ما مشخص است، در ماده دو این طرح که ما امیدواریم هر چه سریعتر تصویب شود چون الان در دستور کار صحن علنی است امیدواریم تداخل با کمیسیون تلفیق یا بودجه سال آینده نداشته باشد و تصویب شود الان در ماده‌ی ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری در بند یک آن، اعلام شده که دیوان صلاحیت ورود به شکایات در واقع از چه نهاد‌هایی را دارد؟ گفته است که تصمیمات و اقدامات واحد‌های دولتی اعم از وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و موسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها و سازمان تامین اجتماعی، این جا مجلس آمده اسم دانشگاه آزاد را اضافه کرده است شده و دانشگاه آزاد اسلامی، اگر این تصویب بشود، از این به بعد دانشگاه آزاد چه دانشجویان، چه کارمندان، چه اعضای هیئت علمی می‌توانند برای به دست آوردن حق شان به شعب دیوان عدالت اداری مراجعه کنند و آنجا، چون دانشگاه وارد این بند یک ماده ۱۰ شده، در صلاحیت دیوان است ولی الان اگر یک دانشجویی از دیوان عدالت اداری به طرف شکایت دانشگاه آزاد بیاید شکایت انجام بدهد دیوان فاقد صلاحیت می‌داند خودش را، چرا؟ چون در قانون اسم دانشگاه آزاد بعنوان نهادی که دیوان می‌تواند ورود کند نیامده است. 

سوال: آقای موسوی نظر شما چیست؟ شما هم نظر هستید با آقای امرایی؟ چون اساسا قوه ناظره نمی‌توانسته بیاید و ورود کند و نظارت کند یا نه خود دانشگاه آزاد تمایلی نداشته؟ 
موسوی: خود دانشگاه آزاد تمایلی ندارد کلا، دانشگاه آزاد خودش را رقیب دانشگاه دولتی می‌داند و از یک جهاتی برمی گردد به آن اساسنامه‌ی اولیه دانشگاه آزاد که طوری تنظیم شده که زیرمجموعه‌ی هیچ کسی نباشد، اما چون در اساسنامه آمده که اگر یک روزی دانشگاه آزاد منحل شد همه‌ی دارایی هایش در اختیار دولت قرار می‌گیرد دولت الان دارد دائم به آنها خدمات می‌دهد زمین به قیمت خیلی ارزان می‌دهد سوبسید می‌دهد برای همین بحث برنج و مواد خوراکی که در آشپزخانه‌ها دارد آنجا تهیه می‌شود، نکته‌ی مهمی که باید به آن بپردازیم این است که از ریشه باید مسئله را حل بکنیم یعنی واقعا باید اساسنامه به گونه‌ای تنظیم بشود که هم نظر دانشگاه آزاد تامین بشود و هم نظر کسانی که مدعی هستند تخلفات زیادی آنجا دارد انجام میشود بویژه یکسری از نمایندگان مجلس یکسری از استادان، کارمندان، دانشجویان، باید به گونه‌ای این اساسنامه تنظیم شود هم نام آن قشنگ تنظیم بشود که بالاخره غیرخصوصی است، غیر دولتی یعنی چه و تعریف آن یعنی چه؟ این واقعا باید شفاف بشود و نکته دوم این است که به گونه‌ای تنظیم بشود این اساسنامه که حق نظارت دستگاه‌های نظارتی به طور شفاف آنجا داده بشود، به طور خیلی شفاف راه باز بشود برای این که اگر کسی می‌خواهد نظارتی بکند از سوی حاکمیت بتواند. نکته مهمی که عرض می‌کنم خیلی باید به آن توجه بشود مشکل اساسی و ریشه‌ای اساسنامه است. اساسنامه باید به گونه‌ای اصلاح بشود که مشکلاتی که مطرح است همه از بین برود و این مشکلات برمی گردد به چند نکته اگر بخواهید من مشکلات را در ۵ نکته بگویم، یکی از بحث‌هایی که مطرح است، دانشگاه آزاد از چند رکن تشکیل شده یکی رکن استاد است، استادان بسیار زیادی الان جذب شدند که این‌ها اعتراض دارند که چرا حقوق ما کمتر از حقوق استادان دانشگاه دولتی است؟ این‌ها باید پاسخ داده شود، نکته‌ی بعدی بحث ساختار و مدیریت دانشگاه آزاد است. 

سوال: چقدر تفاوت حقوق است؟ 
موسوی: من دقیقا نمی‌توانم این را مطرح بکنم. 

سوال: اشکال ندارد بفرمایید شما خودتان می‌گویید شفافیت از خودتان شروع کنید. 
موسوی:، چون واحد به واحد فرق دارد من فقط دانشگاه آزادی که نزدیک خانه مان است می‌روم آنجا چند ساعتی.

سوال: چقدر فرق آن است؟ 
موسوی: تقریبا می‌شود گفت نصف است. 

سوال: چقدر است که نصف آن می‌شود؟ میانگینی بگویید. 
امرایی: دو تومان به یک تومان است چهل تومان به بیست تومان است نصف خیلی است صد تومان به پنجاه تومان است خیلی می‌شود. 
موسوی: من اگر بخواهم عددی بگویم شاید این جا باز باید اسناد و مدارک را رو بکنم، اما بهتر این است که بگویم واقعا نصف است. 

سوال: نصف چقدر؟ 
موسوی: یعنی چه؟ 
امرایی: نصف چند؟ 
موسوی: اگر دانشگاه‌های آزاد فرض بفرمایید پرداختی شان فرض می‌کنیم ۲۵ میلیون هست به استادان شان، دانشگاه‌های دولتی ۵۰ است. بله الان این طوری است. باز عرض می‌کنم که بهتر است عدد دقیقی نگویم، اما آن چیزی که الان در ذهنم هست به این شکل است. یک بحث ساختار و مدیریتی که عرض کردیم ساختار مدیریت باید اصلاح بشود بر اساس اساسنامه، رکن بعدی بحث دانشجویان هستند، دانشجویان ما واقعا از دانشگاه آزاد گله دارند این یک واقعیت انکار ناپذیر است ما باید برویم به این سمت که این اشتباهات و این اشکالات و این مشکلات را سه تا است، اشتباهات، اشکالات و مشکلات، همه را برطرف کنیم یعنی نظر دانشجو تامین بشود، بحث بعدی بحث متون است بحث متون هم یک بحث خیلی مهمی است که باید اصلاح بشود البته اگرچه خیلی از متن‌ها مشترک است بین دولتی و آزاد،  باز یکسری متن‌هایی هست که در دانشگاه آزاد تدریس می‌شود که به شکل جزوه‌ای هست و به شکل استاد می‌اید یک بحث چند صفحه‌ای را می‌دهد و این‌ها، این‌ها باید اصلاح بشود.

سوال: خودتان این طوری تدریس می‌کنید؟ 
موسوی: من خودم کتاب معرفی می‌کنم خلاصه‌هایی هم که خودم به شکل پرسش و پاسخ دارد هم به زبان انگلیسی و هم به زبان عربی، فارسی دارد. رکن بعدی هم رکن برنامه ریزی است که در این بحث برنامه ریزی هم ما باید به گونه‌ای عمل بکنیم که خلاء‌ها، نیاز‌ها و گرایش‌ها و روحیات استادان و دانشجویان دیده و تامین بشود، جمع بندی که من دارم خدمت شما این است که ما در دانشگاه آزاد با نجیب‌ترین استادان و دانشجویان و کارمندان روبرو هستیم، این یک واقعیت بزرگ است نمونه اش در همین شلوغی‌های سال گذشته ما دیدیم که کمترین اعتراضات و کمترین شلوغی‌ها، از سوی استادان و دانشجویان و کارمندان دانشگاه آزاد بود بیشتر بحث دولتی‌ها بود که شهریه هم پرداخت نمی‌کنند این بحث مهمی است. نکته‌ی بعدی که باز خیلی مهم است بحث اشتغال زایی دانشگاه آزاد است بحث کیفیتی که الان دارد دانشگاه آزاد ارائه می‌کند به نسبت آن شهریه‌ای که دارد دریافت می‌کند باید اصلاح شود.

سوال: آقای امرایی جمع بندی شما را هم داشته باشیم. 
امرایی: دانشگاه آزاد به دلیل ماهیت خاص و مبهم خودش همواره از قوانین و نظارت مستثنی بوده یک ایالت خودمختاری است که نظارت بر دانشگاه آزاد را ما یک نظارت مناسب ندانستیم یعنی یا وجود نداشته یا نظارت کارآمد و مناسبی نبوده است، پیشگیری همیشه بهتر از درمان است اگر می‌خواهیم همین الان هم مشکلات دانشجویان فعلی دانشگاه حل بشود و هم از ورودی‌های جدید ما دوباره یک دانشجویان معترض نسازیم و درست نکنیم در دانشگاه، باید قوه‌ی نظارتی را بر سر دانشگاه آزاد این دانشگاه را زیر چتر نظارت ببریم یکی از این موارد صلاحیت دیوان عدالت اداری برای ورود به شکایت دانشگاه آزاد است و دوم این که اصلا دانشگاه آزاد را ما باید متوجه بشویم که ماهیتش چیست، ما موسسه‌ی غیر خصوصی غیر دولتی آقایان باور بفرمایید نداریم در نظام حقوقی ایران و این باید اصلاح بشود.


لينک مطلب: http://www.jahanipress.ir/ NSite/FullStory/?Id=354802

چاپ خبر