پایگاه خبری تحلیلی جهانی پرس

کد مطلب: ۳۶۹۴۵۹  |  تاريخ: ۱۴۰۳/۱۰/۱۰  |  ساعت: ۱۳ : ۳


علی مطهری در برنامه گفتگوی ویژه:

وقتی اساس انقلاب در خطر باشد مردم وارد صحنه می‌شوند

نائب رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: مردم هر جا احساس کنند اساس انقلاب در خطر است وارد میدان می‌شوند که حماسه ۹ دی یکی از مظاهر این موضوع است.

به گزارش جهانی پرس از صدا و سیما، برنامه گفت و گوی ویژه خبری به بازخوانی حماسه ۹ دی سال ۸۸ پرداخت. در این برنامه علی مطهری، نائب رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی و سید محمد حسینی، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور داشتند. متن کامل این برنامه به شرح زیر است:

سوال: اگر یک بازخوانی از فتنه ۸۸ و حماسه ۹ دی داشته باشیم به چه روایتی بعد از ۱۲ سال می‌رسیم، عوامل داخلی و خارجی در سال ۸۸ چیست و چه سهم و میزانی از این علل و عوامل را  داخلی و چقدرش را خارجی می‌دانید؟

مطهری: تعبیر فتنه را من به این معنی که یک برنامه‌ای بود از پیش طراحی شده و از طرف خارجی‌ها و داخلی‌ها که پیاده شد در کشور، به این معنی خیلی قبول ندارم، اما به معنی لغوی فتنه که یعنی جایی که تشخیص حق از باطل مشکل می‌شود و تعبیری که نهج البلاغه هم هست مثل زمانی که دو تا جنگجو با هم در حال جنگ هستند، گرد و خاک بلند شده است و معلوم نیست که چه کسی پیروز شده است و چه کسی شکست خورده است و صبر کنیم که گرد وخاک بخوابد و بعد معلوم می شود به این معنی معنای فتنه را قبول دارم، این که قبلا از بیرون طراحی شده بود به این شکل قبول ندارم. درباره نقش عوامل داخلی و خارجی هر دو طرف ماجرا به هر حال یک خطا‌هایی داشتند، از طرفی مدیریت ما هم خوب نبود. مدیریت ما در انتخابات سال ۸۸ خوب نبود، به این معنا که انتخابات یک مقدار از حال طبیعی خارج شد، چطور؟ من آن موقع در مجلس هشتم بودم، سه چهار ماه مانده بود به انتخابات. روزی نبود که یک کسی به مجلس نیاید، چه از خود نمایندگان یا مقامات دیگر، در گفت‌و‌گو‌ها دائم بگویند که ما خدمت رهبری بودیم، نظر آقا به فلان کس است. دائم این را تکرار می‌کردند که نظر رهبری به آقای فلان است، به آقای مثلا الف است و مکرر این را این قدر تکرار کردند که جا افتاد و کمی حالت دو قطبی ایجاد شد، عده‌ای می‌گفتند که اگر نظر ایشان است، حتما باید نظر ایشان بشود و یک عده که مخالف نظر ولایت و این‌ها بودند می گفتند حالا که نظر ایشان است یک کاری کنیم که نشود و این نقطه آغاز ماجرا و برخی از افرادی که خودشان را ولایت مدار می‌دانند این‌ها این اشتباه را کردند و فرضا  مقام رهبری در دیدار خصوصی هم اگر نظر خودشان را گفته باشند، ما چرا باید اعلام کنیم در بیرون؟ بعد یک فضای خاصی در کشور ایجاد شود. بعد مراحل بعدی، بعدا تا برسیم به زمان خود انتخابات.

 اول رسیدیم به ماجرای مناظره ها، در مناظره‌ها را شما دیدید یک طرف بالاخره یک اتهاماتی به بعضی از افراد زد، آقای احمدی نژاد گفت که آقای هاشمی، آقای ناطق نوری زندگی شان را از کجا آوردند، این یعنی چی، این یعنی این که دزدیدند، بعد صدا و سیما به جای این که طبق ماده واحده‌ای که وجود دارد، وقت دهد به این آقایون که بیایند از خودشان دفاع بکنند، به هرکدام به مقدار دو برابری که به آن‌ها توهین شده است، حق داشتند که بیایند دفاع کنند، اصلا اجازه نداد که این‌ها بیایند حرف بزنند، اگر این کار می‌شد این آتش شعله ور نمی‌شد. این هم یک نقطه مدیریت بد ما، مدیریت چی بگوییم، کل نظام است می‌توانیم بگوییم، مدیریت بد بود، یکی اش به بعضی از وزارت کشور و یکی اش به بعضی از سیاسیون بر اثر رقابتی که با هم داشتند و این کار‌ها نشد و بعد هم که باز مقام رهبری در مرقد امام صحبت داشتند باز به گونه‌ای تبلیغ شد که بله نظر ایشان این بود که از آقای الف طرفداری کردند و فلان و این حرف ها.

خیلی ماجرا را دو قطبی کردند و این داستان ادامه داشت و تا برویم تا روز انتخابات که خوب بالاخره دو طرف اعلام پیروزی کردند و هر دو هم به نظر من اشتباه کردند. خوب هنوز شورای نگهبان اعلام نکرده نباید اعلام می‌کردند و بعدش هم ببینید بالاخره عده قابل توجهی اعتراض داشتند، ما چگونه با این اعتراض برخورد کردیم. به جای این که اعلام کنیم که ما منتظر می‌شویم شورای نگهبان نظر خودش را اعلام بکند و همه آرام باشند و کسی به خیابان نیاید، آرام باشند که شورای نگهبان نظرش را اعلام کند.

اعلام شد که جشن پیروزی بگیریم، مشارکت چهل میلیونی و رئیس جمهور ۲۴ میلیونی، که این‌ها آمدند در خیابان و خوب آن صحبت‌هایی که رئیس جمهور مستقر انجام داد. بالاخره طرف مقابل را تحریک کردند، آن ها هم روز بعدش آمدند توی خیابان و آمدند درخیابان و راهپیمایی آرام هم بودند و رفتند تا میدان آزادی و معلوم نیست چه اتفاقی افتاد بالاخره حمله شد به مقر بسیج و هفت نفر آن جا کشته شدند.

سوال: یک جایی رانقطه بگذارید تا آن میزان آن روایت که صحبت‌های آقای حسینی را هم بشنویم.

مطهری: من می‌خواهم بگویم که بهترین از این می‌شد که ما مدیریت کنیم و نکردیم و مراحل بعدی هم می‌توانم بگویم.

سوال: آقای حسینی روایت چه هست، آن اختلافی که ایشان در تعبیر فتنه دارند، بفرمایید؟

حسینی: با احترامی که ما به دکتر مطهری می‌گذاریم و همکار هستیم در دانشگاه تهران، ولی روایت ما به گونه‌ای دیگر است و همیشه فعال بودیم چه از قبل از انقلاب و بعد از انقلاب و این که از چند ماه قبل که بگویند نظر رهبری چه بوده است، ما نشنیدیم و به هر حال از این جهت داشت رفت و آمد‌هایی می‌شد و ایرانیان خارج از کشور و حمایت‌هایی که غربی‌ها انجام می‌دادند و توییتر تعطیل کند و بازسازی کند و این مسائل را پوشش دهد، خیلی نمی‌شد که ساده انگاشت این مسائل را.

سوال: شما می‌فرمایید طراحی از قبل برای این ماجرا وجود داشته است؟

حسینی: این که گفته شد مثل انقلاب‌های مخملی و رنگین و این‌ها قبلا در گرجستان این اتفاق افتاده بود، سال ۱۳۸۲ غربی‌ها در این کشور با کسانی که در منطقه با آن‌ها همراه نبودند از بحث انتخابات استفاده کردند، چون انتخابات یک هیجاناتی ایجاد می‌کند، مخالف و موافق و ایشان را ساقط کردند و در اوکراین همین اتفاق سال بعدش افتاد، در قرقیزستان افتاد، مثلا گفتند گل رز، لاله، نارنجی مثلا یا یک رنگ یا یک گل را نماد خودشان قرار می‌دادند و در ایران هم همین طور شد و بحث به عنوان رنگ سبز را مطرح کردند و مسائلی که بود و روز انتخابات سراغ نداریم، یکی از نامزد‌ها اعلام کرد که من پیروز قطعی هستم. یا وقتی بعضی‌ها رای می‌دادند گفتند که اگر این فرد رای نیاورد بریزید در خیابان، کمیته نظارت که می‌گفتند ما بر آرا، در حالی که انتخابات همیشه در کشور ما برگزار می‌شده است و اصلا امکان تقلب ۱۰ یا ۱۲ میلیونی وجود ندارد، بله شاید در حوزه‌ای کسی تقلب کند و پای همه صندوق نماینده‌های کاندیدا‌ها حضور دارند. ممکن است که یک جایی تبلیغی کند و پوسته‌ای بزند و کسی راجع به بیسوادی بنویسد و این که بگویند اول فتنه نبود و مردم اعتراض داشتند، بله همین بود و بعد مردم وقتی متوجه شدند راه خودشان را جدا کردند.

وقتی به بسیج حمله می‌شود و وقتی به اموال عمومی حمله شده و شعار‌های هنجارشکن داده می‌شود وکم کم به اصل نظام و وقتی گفتند انتخابات بهانه است اصل نظام نشانه است. حرف‌هایی که زدند، من دو سه موردش را یادداشت کردم بگویم، خانم هیلاری کلینتون کاملا وزیرخارجه وقت آمریکا حمایت می‌کرد، می‌گفت آمریکا غیر از اقدامات عملی، اقدامات پنهان دیگری انجام داد، این‌ها از این حادثه‌ای که رخ داد آن‌ها بهره برداری خودشان را کردند و دامن می‌زدند به این آشوب و فتنه و این‌ها و نتانیاهو و مواضع اسرائیل که داشت مبارزه با رهبران ایران مهمتر از برنامه هسته‌ای این کشور است، او می‌خواست نخست رژیم نابود شود. بیانیه‌ای که اتحادیه اروپا داد و بریتانیا که داد و با آن طمأنینه و آرامش که رهبری مرتب تبیین می‌کردند ونظام نمی‌خواست برخورد کند و می‌خواست روشن گری شود و این هم شد و کسانی که با اصل نظام مخالف بودند با شعار‌هایی که می‌دادند و با رفتار‌های خشنی که داشتند و در روز عاشورا آن رفتار را داشتند و در حالی که عاشورا و امام حسین نه تنها برای مسلمانان و شیعیان و اهل سنت و نه تنها برای مسیحیان و زرتشتی‌ها جایگاهی دارد که بی حرمتی را کسی قبول نمی‌کند. کم کم کسانی که رای داده بودند به آن فرد در روز نه دی به میدان آمدند و یک همبستگی ایجاد شد و قبلش یک دو قطبی بود و یک اختلافی ایجاد شد در بین جامعه و خانواده‌ها و وقتی روشن شد برای مردم دیدیم که در روز نه دی اتفاق خیلی مبارکی رخ داد و پایانی بود بر آن وضعیت و چقدر آسیب به کشور وارد شد.

از جهت اقتصادی این که یک انتخاباتی با ۸۵ درصد مردم شرکت کردند و بعد کلش را زیر سوال ببریم و حیثیت و اعتبار جهانی و بهانه‌ای که به دست دیگران افتاد که این‌ها ناقض حقوق بشر هستند و انتخابات شان این شکلی است و پیامد‌های منفی فراوانی این‌ها داشت و نمی‌خواهیم این بحث‌ها را زنده کنیم و از این باب که تکرار نشود این قضایا و مردم مراقبت کنند و ما این روز به عنوان روز بصیرت نامیدیم و آن بیداری و هوشیاری مردم و این صف خودشان و مرزبندی خودشان با دشمن. مردم که ممکن است که مشکلات اقتصادی داشته باشند، انتقاداتی داشته باشند وقتی طرف مقابل شان اتحادیه اروپاست، انگلیس است، آمریکاست می‌ایستند و نظام ما نظام مردمی است.

سوال: این نقد آقای مطهری که روی نحوه مدیریت ماجرا را، این نقد را وارد می‌دانید؟

حسینی: زمینه سازی طوری شده بود که ما می‌دیدیم که همین خیابان یادگار امام هر شب ماشین‌ها راه می‌افتادند و یک زمینه‌ای داشتند ایجاد می‌کردند و دو قطبی را دامن می‌زدند و رفتار‌های دیگر داشتند و این که چطوری می‌شد مدیریت بهتر شود نمی‌دانم انتخابات و مجریان انتخابات معلوم بود. ممکن بود اطلاع رسانی یک جا‌هایی بشود و همان روالی که در گذشته بود.

سوال:، چون به نقش رسانه و صدا و سیما اشاره کردند شما نظرتان چیست؟

حسینی: بالاخره انتخابات در کشور ما همیشه برگزار می‌شده است و کسی حرفی نداشته است، در انتخابات آقای روحانی سال ۹۲ اکثریت مطلق آرا را بیاورد یک چیزی حدود ۵۰ درصد آرا و حدود ۵۰ هزار رای بالاتر بود و همه تمکین کردند وقتی ۱۰ – ۱۲ میلیون رای بالاتر است بگوییم این‌ها تقلب شده است این صحیح نیست، در مناظره‌ها طرفین وقت داشتند و ممکن بود لحنشان اخلاقی‌تر باشد و رعایت کنند ولی طرفینی بود و این طور نبود که طرف مقابل حرفی برای گفتن نداشته باشد و بحث‌های دیگری که مطرح شد. مثلا بحث این که جشن پیروزی که گفتند روز دوشنبه من هم در آن مراسم بودم و معمولا.

مطهری: روز یکشنبه بود.

حسینی: من توی نظرم دوشنبه بود، روز بعد انتخابات وقتی تکلیف معلوم شد، تبریک می‌گویند، انتخابات دوم خرداد آقای خاتمی که انتخاب شد، روز شنبه صبح آقای ناطق به ایشان تبریک گفت و تمام شد ماجرا و بعد شورای نگهبان کارش را انجام داد و این جا هم شورای نگهبان اعلام کرد و مقام معظم رهبری اعلام کرد که بیایید شمارش را انجام دهید و مهلت را بیشتر قراردادند که بحث بیشتر بکنند و تعللی در این باره نبود که ولی قضایای مختلف دست به دست هم داد و در این جور موارد دشمن هم بهره برداری خودش را می‌کند و می‌خواهد به نظام ضربه بزند.

سوال: چرا بعد از ۱۵ سال همچنان یک اختلاف روایتی وجود دارد و این که همین این تجربه سال ۸۸ چقدر توانست بازدارندگی ایجاد کند یعنی ما عبرت بگیریم برای این که تکرار نشود مجددا؟

مطهری: اولا من بگویم که نظرم راجع به ۹ دی که به هرحال ۹ دی روزی بود که مردم ما آن‌هایی که به رئیس جمهور منتخب رای داده بودند و چه به رقیب او رای داده بودند و حتی چه کسانی که اصلا در انتخابات شرکت نکرده بودند، حضور داشتند. نه همه ولی می‌گوییم بسیاری از این ها، چون احساس خطر برای اساس انقلاب اسلامی کردند، این‌ها وارد میدان شدند و این یک روحیه مردم ماست که وقتی که احساس می‌کنند یک خطری دارد آن اساس انقلاب را تهدید می‌کند علی رغم همه انتقاد‌هایی که دارند وارد می‌شوند. دیدیم دیگر در راهپیمایی‌های ۲۲ بهمن و ... دیدیم و این بسیار صفت خوبی است و آن بذری است که امام خمینی کاشتند و این را یک تکلیف اسلامی و الهی تلقی کردند و رهبر انقلاب هم همین راه را ادامه دادند و این یک نقطه قوت انقلاب ماست که رها نمی‌کنند انقلاب را وانقلاب را مثل فرزند خودشان می‌دانند و انقلاب را به این راحتی رها نمی‌کنند.

سوال: چون بحث شکل بگیرد هر جا نیاز بود ورود بکنید و متقابلا شما هم در بحث ایشان.

مطهری: بله. اینکه برخی از کشور‌های خارجی به محض اولین تظاهرات در کشور ورود پیدا میکنند طبیعی است. آنها منتظر فرصت هستند این خیلی طبیعی است حرف‌های این ها دلیل بر این نیست که کاری که مثلاً آن روز انجام شده پس حتماً از خارج الهام گرفته و نقشه در آنجا تهیه شده است. 

سوال: یعنی شما سهمی برای خارج از کشور در این ماجرا قائل نیستید؟

مطهری: در شروعش نه ولی بعدش قبول دارم وقتی که دیگر وارد شد و یک مقدار اوج گرفت به طبع آنها وارد می‌شوند؛ مانند سال ۱۴۰۱ که همینطور بود. بالاخره عواطف مردم خدشه‌دار شده بود از آن قضیه ناراحت شده بودند به طور طبیعی آمدند اعتراض کردند ولی بعد از مسیر خودش خارج شد. رسانه‌های خارجی وارد شدند و قضیه را به سمت دیگر بردند. آنجا در سال ۸۸ هم تقریباً همینطور بود درست است. همیشه وقتی شروع می‌شود آنها بلافاصله وارد می‌شوند این طبیعی است ولی من می‌خواهم بگویم حتی اگر ما یقین داشته باشیم که یک حرکت اجتماعی واقعاً از بیرون طراحی شده و الهام گرفته برخورد ما باید طبیعی باشد؛ یعنی ما باید روش قانونی را داشته باشیم؛ یعنی همچنان باید حق اعتراض بدهیم. اینها حق اعتراض دارند بله ما پشت صحنه را می‌دانیم ولی بالاخره اینها حق دارند حرفشان را بزنند. فرض کنید، فریب خوردند ولی حق دارند حرفشان را بزنند. منتها ما، چون اعتراض را به رسمیت نمی‌شناسیم، هر فردی می‌خواست اعتراضی کند یا شعاری بدهد فوری می‌گفتیم او ضد انقلاب است. این یک نقصی است که ما داشتیم و هنوز هم کاملا رفع نشده ما باید حفظ ظاهر کنیم به آنها اجازه بدهیم بیایند اعتراض کنند. حتی تلویزیون با آنها مصاحبه کند و بپرسد حرفتان چیست چه می‌خواهید بگویید، سوال کنیم آیا فکر نمی‌کنید این از بیرون طراحی شده؟ مردم را آگاه کنیم ولی اینطور که ما بلافاصله خط می‌کشیم که اینهایی که آمدند در خیابان اینها فریب خورده هستند، خائن هستند باید با آنها مقابله کرد و حق اعتراض ندارند این کار را خراب می‌کند. ما در سال ۸۸ تقریبا یک چنین برخوردی داشتیم در حالی که می‌شد بگوییم عده‌ای واقعاً اعتراض دارند حالا فرض کنید اشتباه می‌کنند یا فریب خوردند ولی اینها حق دارند اعتراضشان را اعلام کنند باید فرصت بدهیم.

سوال: آقای حسینی بفرمایید.

حسینی: همانطور که گفتم از مدتی قبل طیفی که به عنوان مخالف بودند و سوابق خوبی هم در انقلاب و در قبل از انقلاب داشتند ولی ظاهراً، چون از اول دولت‌ها دست اینها بوده در دوره جنگ و دولت موسوم به سازندگی، کار را در دست داشتند. از سال ۸۴ که دولت دست گروه دیگری افتاد یک چرخش مدیران انجام شد ظاهراً عده‌ای برنمی‌تابیدند یعنی برایشان دشوار بود و به هر شیوه‌ای خواستند که دوباره به قدرت برگردند و این بود که از قبل هم زمینه را آماده کردند نوع تبلیغاتشان، نوع تجمعاتی که داشتند و بعد هم از بیرون به آنها کمک می‌کردند و به این قضایا دامن می‌زدند در همان ایام ببینید چقدر رفت و آمد‌ها زیاد شد.

سوال: شما معتقد هستید که در شکل‌گیری آن خارجی‌ها هم از ابتدا نقش داشتند، چون آقای مطهری می‌گویند وقتی زمینه اش فراهم شد آنها به صورت طبیعی آمدند.

حسینی: بله وقتی دیدند یک عده افرادی که چهره‌های موجهی هم هستند که اینها وارد شدند و می‌گویند ما مثلاً به صندوق اعتماد نداریم باید کمیسیون نظارت تشکیل شود از این حرف‌ها گفته می‌شود خوب آنها هم دیگر از این مسئله استفاده می‌کردند بعد هم ما دیدیم که نظام خیلی سعه صدر به خرج داد. اینطور نبود که برخورد کند بگیرد و ببندد. بیشتر فقط در تهران بود. اینطور نبود که جنبه سراسری داشته باشد بیشتر در تهران و بعضی کلان شهر‌ها بود ولی هر روز مسئله بود خیلی از تجار ما آسیب دیدند و مشکلات برای کشور ایجاد شد. برخی از افراد که مثلاً چهره مذهبی داشتند، چهره حزب‌اللهی داشتند، امنیت نداشتند به آنها حمله می‌کردند یعنی آن افرادی که دنبال سوء استفاده بودند از این قضایا و دیگر به تدریج مردم صفشان را جدا کردند وقتی دیدند اینها شعار‌های آنچنانی می‌دهند؛ علیه نظام و رفتار‌های این چنینی دارند راهشان را جدا کردند و مسیر تغییر کرد؛ بنابراین وقتی در داخل افرادی هستند باید مرزبندی‌شان را مشخص کنند. مسئولین و نهاد‌های مختلف کار خودشان را انجام دادند همانطور که در سال ۱۴۰۱ سه ماه طول کشید یعنی سه ماه اینها کشور را به آشوب و اغتشاش کشانده بودند و شهر‌های مختلف و دانشگاه‌های مختلف هرجا می‌رفتید می‌دیدید از این مسائل است، اما نهایت تلاش صورت می‌گرفت که با اینها برخورد نشود که کم کم خود من آن ایام دانشگاه تربیت مدرس رفتم، دانشگاه علامه رفتم، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، در استان‌ها می‌رفتم بچه‌ها را طوری تحریک کرده بودند هیجانات و احساسات بعد که با آنها صحبت می‌کردیم کم کم آرام می‌شدند و بعضی‌ها که خیلی تند بودند من گاهی اوقات دعوتشان می‌کردم می‌گفتم بیایید دفتر آنجا بنشینیم با هم صحبت کنیم که یک بار چند نفر آمده بودند یکی از آنها می‌گفت: الان در این خیابان‌ها در کنار نیروی انتظامی از حشد الشعبی هم هستند! من گفتم خب بیاید الان ما کل تهران را با هم برویم بگردیم اگر شما یک نیروی این چنینی پیدا کردید حق با شماست. بعد دیگر چیزی نداشتند بگویند. می‌خواهم بگویم همیشه سعی بر این بوده که از برخورد خشن جلوگیری شود در حالی که خیلی از کشور‌ها اصلاً چنین چیزی را تحمل نمی‌کنند؛ وقتی که آشوب می‌کنند در همان دوره دیدیم مسجد لولاگر را آتش زدند، در سال ۱۴۰۱ دیدیم حوزه علمیه، مساجد، بانک‌ها چقدر خسارت وارد کردند در حالی که نظام تحمل کرد، مدارا کرد، دائم توصیه می‌شد تا جایی که میسر است هیچ برخوردی صورت نگیرد و ما چقدر در همین سال ۱۴۰۱ شهید و زخمی دادیم، چون من می‌رفتم شهر‌های مختلف می‌دیدم چه اتفاقاتی افتاده و اینها را باید کسانی که می‌خواهند یک اعتراضی بکنند مراقبت کنند که دیگران نیایند سردمدار قضیه شوند و ادامه بدهند و بعد که ماجرای ۹ دی رخ داد اوباما صحبت کرد گفت ایرانی‌ها باید به اعتراضات خود ادامه بدهند یعنی انگار که ناراحت شده حالا چرا این حرکت انجام شده و یک آب سردی بوده بر آن آتشی که برافروختند.

سوال: حالا چه شد که این اتفاقات منجر شد به ۹ دی یعنی بعد از ۸ ماه ما نهایتاً با ۹ دی برخورد کردیم؟

مطهری: حالا من باز یکی دو نکته را ناظر به حرف‌های جناب آقای حسینی عرض کنم، اینکه من گفتم انتخابات آن سال از حالت طبیعی خارج شد یکی از دلایلش این بود که برخی از اعضای شورای نگهبان به طرفداری از یکی از کاندیدا‌ها سخنرانی می‌کردند، حمایت می‌کردند در حالی که شورای نگهبان داور است مثل اینکه مسابقه فوتبال تیم استقلال و پرسپولیس داریم بعد قبلش داور به طرفداری از یکی از اینها برود صحبت کند. خوب بازی به هم می‌خورد اینجا هم می‌خواهم بگویم مدیریت ما خوب نبود به خاطر این است اشتباهاتی شد یا همان بحث جشن پیروزی که مثلا ایشان می‌گوید بعد از انتقام جشن می‌گیرند درست است. هنوز عده زیادی اعتراض دارند روشن است وقتی کمیته هم تشکیل شود همه همین را می‌گویند در آخر شما مسئله را تمام شده تلقی کردید ما باید فرصت می‌دادیم نمی‌ترسیدیم. ببینید ما می‌ترسیم، یک حرکتی در جامعه پیش می‌آید می‌ترسیم نکند انقلاب الان می‌خواهد از بین برود، اینطور نیست انقلاب ریشه در ایمان مردم دارد به راحتی از بین نمی‌رود ما، چون می‌ترسیم مشکل درست می‌کنیم. در همه اعتراضات همینطور بوده در سال ۹۸ در مسئله بنزین می‌ترسیم می‌گوییم باید سه روزه این داستان بخوابد بعد می‌گوییم ۲۴۰ نفر کشته شدند خب برای چه باید کشته شوند شما بگذارید یک ماه طول بکشد، اما کسی کشته نشود. سال ۸۸ هم همینطور و حوادث دیگر هم همینطور بوده بحث این است که مدیریت ما و نحوه برخورد ما باید درست باشد نترسیم انقلاب ما به راحتی از بین نمی‌رود می‌ترسیم فکر می‌کنیم انقلاب می‌خواهد از بین برود و بعد رفتار‌های نامناسب انجام می‌دهیم مثلاً شما می‌گویید مسجد لولاگر را آتش زدند یا در روز عاشورا شعار‌های نامناسب دادند خوب شما حرف طرف مقابل را هم بشنوید اینها این را اصلاً قبول ندارند.

حسینی: کجا محکوم کردم؟ گفتم مردان خداجو، انسان‌های خداجو کسانی که در عاشورا آمدند آن کار‌ها را کردند وقتی به آنها می‌گویید خداجو هستند.

مطهری: من نمی‌خواهم از آنها دفاع کنم، من می‌گویم اینها خودشان می‌گویند اینها کار ما نبوده حالا شما اصرار می‌کنید می‌گویید نه کار شما بوده، اینها می‌گویند آمدند که ما را بدنام کنند.

حسینی: خوب همان موقع می‌آمدند اعلام موضع می‌کردند.

مطهری: من می‌گویم شما باید حرف طرف مقابل را هم بشنوید من کل کار آنها را تایید نمی‌کنم من معتقدم بهتر بود آقای موسوی در نهایت می‌گفت بنده همچنان معتقدم تقلب شده ولی حرف مرجع قانونی را قبول دارم بالاخره قبول داریم که شورای نگهبان می‌گوید تقلب نشده و تمام. باید موضوع را یک جوری تمام می‌کردند ولی می‌خواهم بگویم ما هم به گونه‌ای رفتار کردیم که اینها را انداختیم بر دنده لج. می‌خواهم بگویم رفتار خودمان را هم همیشه نگاه کنیم فقط به طرف مقابل نگوییم اینها خائن هستند، اینها وابسته به خارج هستند ما خوبیم و همه کار‌های ما درست است. این زشت است و کار درستی نیست. حالا به هر حال، سوالی که آقای خسروی فرمودند که آیا بالاخره ما عبرت گرفتیم و این باعث شد که بعد از آن رفتار بهتری داشته باشیم، من معتقدم واقعا همینطور شد در انتخابات سال ۹۲ خیلی بهتر عمل شد اولاً همان ابتدا از طرف دفتر مقام رهبری اعلام شد که رهبر انقلاب هیچ نظر خاصی ندارند این بر اثر تجربه سال ۸۸ بود که آن موقع تبلیغاتی بعضی‌ها کرده بودند روی علاقه به خیال خودشان ولایت مداری که من معتقدم شاید تعبیر تندی باشد

اینها دوستان نادان ولایت هستند که کارشان یعنی به ضرر ولایت تمام می‌شود مثل همان دوستی‌های خاله خرسه است. کار‌هایی می‌کنند که دشمن دانا نمی‌کند این است که ما نباید طوری رفتار کنیم که رهبری را مجبور کنیم که وارد شوند، اگر ما رفتارمان را درست انجام بدهیم کارمان را به موقع انجام بدهیم که اصلاً نیازی به ورود ایشان نباشد.

سوال: آقای حسینی شما بفرمایید.

حسینی: هم مشی امام این بوده و هم مقام معظم رهبری که هیچ موقع اینکه از چه کاندیدایی ایشان حمایت می‌کنند را مطرح نمی‌کردند. حالا ما که سراغ نداریم سندی، مدرکی چیزی که عده‌ای گفته باشند. حالا فردی، شخصی، خودش جایی موضعی گرفته و گفته آنرا نباید به کل نظام ارجاع داد. می‌خواهم بگویم اینکه مسئله‌ای نیست. سال ۹۲ به خاطر اینکه نیرو‌های انقلاب، نیرو‌های متدین حالا هرچه که می‌خواهیم اسمش را بگذاریم هیچگاه اعتراض نداشتند، بنده خودم مجلس ششم با یک اختلاف خیلی کم مثلاً رقیب ما را گفتند پیروز، ما اعتراض هم داشتیم در نحوه شمارش آرا و چیز‌های مختلف ولی وقتی شورای نگهبان مسئله را خاتمه یافته تلقی کرد اصلاً دیگر حرف هم نزدیم. می‌خواهم بگویم این طرف این گونه هستند لذا وقتی آقای روحانی با ۲۵۰ هزار رای بیش از ۵۰ درصد انتخاب شد هیچکس اصلاً اعتراض نکرد در انتخاب‌های دیگر هم همینطور بوده آن کسی که همیشه اعتراض می‌کرده در مقاطع مختلف این طیف اصلاح طلب بودند که این گونه مشی و روش داشتند و اینها باعث می‌شده مشکلات در کشور ایجاد شود اگر آنها هم تابع قانون بودند خودشان اصلاً مجری انتخابات بودند همیشه می‌دانستند در انتخابات اصلاً نمی‌شود تقلب به این صورت صورت بگیرد. آقای میرحسین موسوی شما ببینید بیاناتش در گذشته در انتخابات‌های مختلف ایشان اظهار نظر کرده گفته اصلاً چنین چیزی میسر نیست، چون ما مجریانمان از مردم هستند، افراد مورد اعتماد و وثوق ناظرین هستند یعنی حاضر نیست که مثلا یک معلم محترمی در یک شهرستان که پای صندوق رای است دین خودش را به خاطر دنیای دیگران از دست بدهد ولی خوب اعتراض به چه یعنی واقعاً این فاصله زیاد هیچ سندی، مدرکی بعد‌ها هم ارائه نکردند که بگویند بر چه اساسی بوده است.

سوال: آقای حسینی راجع به خود ظرفیت‌های حوادث ۹ دی جمع‌بندی بفرمایید.

حسینی: من فکر می‌کنم که حماسه ۹ دی باعث شد دو قطبی که در جامعه ایجاد شده بود این دو قطبی تمام شود. مردم دوباره در کنار هم قرار بگیرند و بدانند که در این فضای غبار آلود عده‌ای می‌آیند می‌خواهند ماهی خودشان را بگیرند و به اختلافات و درگیری‌ها دامن بزنند. اینها نکات خوبی بود که مردم مراقبت بیشتری کنند، اینکه پیوندشان با رهبری مستحکم باشد و جایی که می‌بینند دشمن دارد وارد می‌شود مرزبندی کنند فاصله بگیرند اینها نکاتی است که ما باید در نظر داشته باشیم مخصوصاً الان که ببینید فضای مجازی کار‌هایی که می‌کند فرصت نبود بعضی نکات را یادداشت کرده بودم که مثلاً خانم هیلاری کلینتون در آن زمان گفته هر چند وقت یکبار مدیرانی از شرکت‌های مایکروسافت، گوگل، فیسبوک، توییتر را در یک کشور ثالث کوچک مثل فنلاند جمع می‌کردیم توسط یک خبره از وزارت خارجه آمریکا به آنها دو مطلب آموزش می‌دادیم یک اینکه چطور در کشور‌های مختلف طبق اهدافمان جریان ساز و اثرگذار باشند، دوم اینکه چگونه خودشان را مخفی کنند تا دولت‌ها و مردم جهان متوجه اثرگذاری‌شان نشوند؛ بنابراین ارتقاء سطح سواد رسانه‌ای مردم بسیار مهم است در همین حوادث منطقه شما ببینید یادی هم بکنیم از سردار دل‌ها حاج قاسم سلیمانی در آستانه سالگرد شهادت آن سردار بزرگوار هستیم.

سوال:ممنون، آقای مطهری ظرفیت‌هایی که حماسه ۹ دی ایجاد کرد بفرمائید.

مطهری: کسی منکر این نیست که خارجی‌ها برای ما برنامه دارند ولی به هر حال ۹ دی من عرض کردم مردم هرجا احساس کنند آن اساس انقلاب در خطر است وارد می‌شوند در ۹ دی هم همینطور بود، دیدند به گونه‌ای شده که اساس انقلاب در خطر است و همه قشری وارد شدند و این هم یک نقطه قوت مردم ما است.


لينک مطلب: http://www.jahanipress.ir/ NSite/FullStory/?Id=369459

چاپ خبر