357641 فواید روغن آفتابگردان روغن آفتابگردان یکی از انواع روغن‌هایی است که برای پخت‌وپز و آماده کردن غذا استفاده می‌شود. چنانچه این روغن در دمای مناسب استفاده شود، مفید و سالم است. <p>به گزارش جهانی پرس از ایسنا، این روغن حاوی سطوح بالایی از چربی&zwnj;های اشباع&zwnj;نشده است که در بدن به مثابه اسیدهای چرب امگا ۶ عمل می&zwnj;کنند که برای تنظیم سوخت&zwnj;وساز، تحریک رشد و سلامت پوست، مو و استخوان&zwnj;ها حیاتی&zwnj;اند.</p> <p>چه چیزی موجب مضر شدن روغن آفتابگردان می&zwnj;شود؟</p> <p>روغن آفتابگردان زمانی که به مقدار کم مصرف شود و در دمای مناسب گرم شود، سالم و مفید است. این روغن در گرمای بیشتر و درجه حرارت بالاتر، ترکیبات سمی آزاد می&zwnj;کند که بر سلامت تاثیرگذار است.</p> <p>امگا ۶ و مقدار زیاد اسید اولئیک</p> <p>اسیدهای چرب امگا ۶ در بدن نقش موثری دارند؛ از جمله:</p> <p>تحریک رشد مو و سلامت پوست</p> <p>حفظ سلامت استخوان</p> <p>تنظیم سوخت&zwnj;وساز یا متابولیسم بدن</p> <p>افراد روزانه به ۱۱ تا ۲۲ گرم اسیدهای چرب امگا ۶ نیاز دارند تا مطمئن شوند که این ماده مغذی عملکرد مفیدی دارد.</p> <p>بر همین مبنا، کسانی که اسیدهای چرب امگا ۶ زیادی مصرف می&zwnj;کنند، در معرض خطر افزایش التهاب گسترده در سراسر بدن و بیماری&zwnj;های مربوط به آن، مانند بیماری التهاب روده قرار می&zwnj;گیرند.</p> <p>اسید اولئیک و تاثیر آن بر سلامتی</p> <p>عامل اصلی افزایش التهاب در پی مصرف بیش از حد روغن آفتابگردان، اسید اولئیک است.</p> <p>اسید اولئیک گونه&zwnj;ای ترکیب شیمیایی موجود در چربی&zwnj;ها و روغن&zwnj;های حیوانی و گیاهی است. این اسید اغلب به مثابه &laquo;چربی سالم&raquo; در نظر گرفته می&zwnj;شود که التهاب را کاهش می&zwnj;دهد، آسیب ناشی از رادیکال&zwnj;های آزاد را از بین می&zwnj;برد و به سلامت قلب کمک می&zwnj;کند. با این حال، اگر بیش از حد مصرف شود، اثرات معکوس در پی خواهد داشت.</p> <p>بنا به نتایج به&zwnj;دست&zwnj;آمده از تحقیقات، وجود بیش از حد اسید اولئیک در رژیم غذایی می&zwnj;تواند بر سلامت قلب تأثیر منفی بگذارد و به&zwnj;ویژه به نارسایی قلبی منجر شود.</p> <p>اکسیداسیون و آلدئیدها</p> <p>دمای روغن آفتابگردان هنگام پخت نباید به بالاتر از ۴۵۰ درجه برسد، زیرا در دماهای بالاتر ترکیبات سمی بالقوه آزاد می&zwnj;کند. تحقیقات نشان داده است که پخت این روغن در دمایی خاص، باعث آزاد شدن ترکیباتی به نام آلدئید می&zwnj;شود.</p> <p>هنگامی که آلدئیدها در هوا آزاد می&zwnj;شوند، خاصیت سیتوتوکسیک یا آسیب&zwnj; زدن به سلول&zwnj;ها، خاصیت جهش&zwnj;زایی یا ایجاد تغییرات در مواد ژنتیکی و نیز خاصیت سرطان&zwnj;زایی پیدا می&zwnj;کنند که باعث سرطان می&zwnj;شوند.</p> <p>نقطه دود چیست؟</p> <p>نقطه دود در پخت روغن، دمایی است که روغن در آن شروع به سوختن و دود کردن می&zwnj;کند. در چنین حالتی، ترکیبات موجود در روغن با گرم&zwnj;شدن بیش از حد تجزیه می&zwnj;شوند. برای کسب بهترین اثر از نظر طعم و فواید سلامتی، اغلب توصیه می&zwnj;شود که غذا را با دمایی زیر نقطه دود بپزید.</p> <p>فواید روغن آفتابگردان</p> <p>اگرچه مصرف بیش از حد این ترکیبات خطرناک می&zwnj;تواند به اثرات نامطلوب بر سلامتی منجر شود، گنجاندن متعادل آن&zwnj;ها در رژیم غذایی فوایدی برای سلامتی دارد که عبارت&zwnj;اند از: کاهش &laquo;کلسترول بد&raquo;، کاهش خطر بیماری قلبی و تحریک لخته شدن مفید خون در بدن.</p> <p>آیا روغن زیتون بهتر است؟</p> <p>به گزارش ایندیپندنت، روغن زیتون نقطه دود پایین&zwnj;تری از روغن آفتابگردان دارد و بنابراین باید در پخت&zwnj;وپز با دمای کمتر استفاده شود. با این حال، از آنجا که روغن زیتون در قیاس با روغن آفتابگردان در دماهای بالاتری پایدار می&zwnj;ماند، گزینه خوبی برای پخت&zwnj;وپز و دارای فوایدی برای سلامتی دانسته می&zwnj;شود.</p> <p>ناگفته نماند که هر دو روغن حاوی چربی&zwnj;های مفیدند و در سلامت کلی بدن موثرند.</p> <p>چطور به میزان داغ&zwnj;شدن روغن پی ببریم؟</p> <p>با قرار دادن یک قاشق چوبی در تابه می&zwnj;توان متوجه شد که روغن برای سرخ شدن غذا داغ شده است یا خیر. اگر حباب&zwnj;هایی در اطراف قاشق ظاهر و روی سطح شناور شوند، روغن به اندازه کافی داغ شده است. بهترین روش برای جلوگیری از رسیدن به نقطه دود، آهسته گرم کردن روغن است.</p> <p>چه کسانی باید از روغن آفتابگردان اجتناب کنند؟</p> <p>روغن آفتابگردان در مجموع برای مصرف بی&zwnj;خطر و برای سلامتی مفید است. در عین حال، اگر به مقدار زیاد مصرف شود به&zwnj;ویژه برای افراد مبتلا به عارضه&zwnj;ای که التهاب مزمن را تحریک می&zwnj;کند، اثرات پیش&zwnj;التهابی مضری دارد.</p> <p>افراد مبتلا به چاقی هم بهتر است مصرف روغن آفتابگردان را محدود کنند، زیرا رژیم&zwnj;های غذایی سرشار از چربی، پیامدهای منفی برای وضعیت سلامت آنان خواهند داشت.</p> <p>هنگام آشپزی با روغن آفتابگردان، آن را در حد اعتدال مصرف کنید تا ضمن پرهیز از قرار دادن بدن خود در معرض خطر افزایش التهاب، از مزایای سلامتی آن بهره&zwnj;مند شوید.</p>