363533 اهمیت مصرف پروتئین در زندگی روزمره و سلامت بدن نقش پروتئین در رشد و نمو، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان‌ها، سیستم عصبی، ایمنی، خون‌رسانی، تنفس، گوارش و تمام فعالیت‌های حیاتی بدن بسیار مهم است.<BR> <BR> <p>به گزارش جهانی پرس از ایسنا، پروتئین&zwnj;ها جزو سه گروه اصلی مواد مغذی محسوب می&zwnj;شوند که حیات انسان&zwnj;ها به آن وابسته است. پروتئین&zwnj;ها، مولکول&zwnj;های درشتی هستند که مانند یک تسبیح که از دانه&zwnj;های کوچکتری تشکیل شده، از واحدهای کوچک&zwnj;تری به نام &laquo;اسیدآمینه&raquo; تشکیل شده&zwnj;اند و به علت داشتن عامل نیتروژنی از دو گروه دیگر کربوهیدرات&zwnj;ها و چربی&zwnj;ها متمایز می&zwnj;شوند. پروتئین&zwnj;ها، نقش&zwnj;های بسیار متنوع و مهمی در بدن ایفا می&zwnj;کنند؛ سلول&zwnj;های بدن برای ادامه فعالیت خود به پروتئین&zwnj;ها وابسته هستند.</p> <p>رشد و نمو، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان&zwnj;ها، سیستم عصبی، ایمنی، خون&zwnj;رسانی، تنفس، گوارش و تمام فعالیت&zwnj;های حیاتی بدن به پروتئین وابسته است. پروتئین&zwnj;های بدن از مجموع ۲۱ نوع اسیدآمینه تشکیل شده&zwnj;اند که بدن می&zwnj;تواند فقط ۱۳ نوع را تولید کند و هشت مورد باقیمانده باید از طریق مصرف موادغذائی تأمین شود. هشت اسیدآمینه&zwnj;ای که بدن تولید می&zwnj;کند با نام &laquo;اسیدهای آمینه ضروری&raquo; شناخته می&zwnj;شوند. موادغذایی حیوانی، بهترین منبع برای دریافت پروتئین کامل هستند؛ پروتئین کامل، تمام هشت اسید آمینه ضروری را دارد. همچنین &laquo;پروتئین&zwnj;های غیرکامل&raquo; که بیشتر منبع گیاهی دارند، فقط دارای تعدادی از این اسیدآمینه&zwnj;ها هستند.</p> <p>عدم دریافت کافی پروتئین با مشکلاتی مانند عقب&zwnj;ماندگی رشد، ضعف بدن، افزایش ابتلا به عفونت&zwnj;ها، تحلیل عضلات، ریزش مو، کاهش یادگیری، کم&zwnj;خونی و موارد دیگر همراه است. کمبود پروتئین فقط در افراد کم وزن و لاغر به&zwnj;وجود نمی&zwnj;آید، بلکه افراد با اضافه&zwnj;وزن که الگوی غذایی پرچرب و پرکربوهیدرات بدون توجه به منابع پروتئینی را داشته باشند نیز در معرض کمبود پروتئین قرار دارند.</p> <p>بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، به منظور تامین پروتئین مورد نیاز بدن، منابع پروتئین باید شناخته شده و در برنامه غذایی لحاظ شوند. منابع حیوانی شامل انواع گوشت&zwnj;ها، لبنیات و تخم&zwnj;مرغ می&zwnj;شود؛ محدودیت&zwnj;هایی برای مصرف گوشت به ویژه گوشت&zwnj;قرمز به علت داشتن چربی اشباع، کلسترول و افزایش خطر بیماری&zwnj;های قلبی عروقی باید در نظر گرفت.</p> <p>حبوبات و سویا نیز از منابع خوب پروتئین&zwnj;های گیاهی محسوب می&zwnj;شوند؛ به علت ناکامل بودن پروتئین&zwnj;های گیاهی، لازم است پروتئین&zwnj;هایی از این دست را با یکدیگر مصرف کرد تا از کفایت اسیدهای آمینه اطمینان حاصل شود. به طور مثال، حبوبات را می&zwnj;توان با غلات یا غلات را با لبنیات ترکیب کرد؛ در نتیجه یک وعده عدس&zwnj;پلو یا ترکیب نان با ماست وعده کاملی از نظر پروتئین به حساب می&zwnj;آید.</p> <p>لازم است که آموزش&zwnj;های لازم در زمینه تنظیم سبد غذایی خانوار با هدف دریافت کافی پروتئین&zwnj;ها، با توجه به توان اقتصادی خانواده&zwnj;ها، به ویژه در ارتباط با کودکان، سالمندان و زنان باردار مورد توجه قرار گیرد.</p>