366726 در پی افزایش قیمت نان؛ تکلیف نان آزاد چیست؟ یک کارشناس حوزه آرد و نان با تاکید بر اینکه نان آزاد همیشه گام به گام و متناسب با کیفیتی که ارائه می‌دهد افزایش قیمت داشته دیگر افزایشی نخواهد داشت.<BR> <BR> <p>به گزارش جهانی پرس از ایسنا،&nbsp; اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان یکی از اقدامات مهم دولت سیزدهم برای جلوگیری از انحراف آرد و نان یارانه&zwnj;ای و رسیدن یارانه دولت به جامعه هدف بود. پیش از اجرای این طرح شکاف قیمتی آرد دولتی و آزاد زمینه&zwnj;ساز قاچاق آرد دولتی شده و در آستانه تبدیل شدن به یک معضل اقتصادی برای کشور بود اما در دولت سیزدهم این چالش به میزان زیادی مرتفع شده است.</p> <p>با اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، در فاز اول کارت&zwnj;خوان&zwnj;های هوشمند در نانوایی&zwnj;های سراسر کشور نصب شد و در فاز دوم، تخصیص سهمیه آرد یارانه&zwnj;ای به نانوایان، مبتنی بر عملکرد دوره قبل آن&zwnj;ها به&zwnj;علاوه درصدی بیشتر صورت گرفت.</p> <p>با اجرایی شدن طرح هوشمندسازی طی سال&zwnj;های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، ۱.۵ میلیون تن آرد یارانه&zwnj;ای معادل ۲۷ هزار میلیارد تومان صرفه&zwnj;جویی شده است. این ۱.۵ میلیون تن آرد معادل نیاز ۲۰ میلیون نفر در مدت یک سال است و کاهش هزینه&zwnj;ای که در دو سال گذشته به واسطه طرح هوشمندسازی در حوزه عرضه نان صورت گرفت ۳ میلیون تن معادل ۵۴ هزار میلیارد تومان بوده و تمامی این صرفه جویی&zwnj;ها بدون هیچ گونه شوک قیمتی اتفاق افتاد و این در حالیست که قیمت نان طی روزهای گذشته ۴۰ تا ۶۶ درصد افزایش داشته&nbsp; و در این مطلب به تاثیرات افزایش قیمت پرداخته شده است.</p> <p>کریم سبزیان- اولین تولیدکننده آرد کامل در کشور و کارشناس حوزه آرد و نان- در گفت&zwnj;وگو با ایسنا، درباره تاثیر هدفمندسازی یارانه آرد نان در کنترل قیمت و کیفیت نان اظهار کرد: این طرح در ابتدای ماجرا خیلی خوب بود و نانوایی&zwnj;ها را کنترل کرد، اما متاسفانه مسیر دور زدن این دستگاه&zwnj;ها را نانوایان کشف کردند و دیگر آن کنترل&zwnj;گری روزهای اول را ندارد. اگر برای هر خانوار حجم نان در نظر می&zwnj;گرفتند و با یک کارت همچون کارت یارانه برای خانوار این یارانه در نظر گرفته می&zwnj;شد می&zwnj;توانست کنترل&zwnj;کننده باشد. تا زمانی که قیمت آرد کیلویی ۱۰۰۰ تومان و قیمت نان دانه&zwnj;ای ۵۰۰۰ تومان و قیمت ضایعات نان به&zwnj;طور مثال ۱۷ هزار تومان باشد، این دستگاه&zwnj;های هوشمند نمی&zwnj;توانند مسئله نان و ضایعات را کنترل کنند.&nbsp;</p> <p>وی با تاکید بر اینکه قیمت می&zwnj;تواند کیفیت و میزان ضایعات نان را کنترل کند، ادامه داد: از طرفی نیز با در نظر گرفتن یارانه نان برای خانوار دیگر اختیار هزینه&zwnj;کرد آن با خود خانواده است. به&zwnj; طور مثال اگر خانواده ۵۰ نان نیاز دارد؛&nbsp;&nbsp; به طور مثال یارانه ۷۵ عدد نان محاسبه و پرداخت شود که در این صورت دیگر قابل کنترل است. دولت سهمیه را به چند مدل پرداخت می&zwnj;کند. از طرفی این یارانه را به محله&zwnj;ها می&zwnj;برد که ما این سهم را می&zwnj;بریم. بعد اگر به طور مثال فردی در پادگان مشغول به کار باشد دوباره علاوه بر سهم او در محله، به عنوان کارمند پادگان سهمی برای او در نظر می&zwnj;گیرد که در این صورت یا آرد پادگان هدر می&zwnj;رود و یا آرد محله&zwnj;ها از بین می&zwnj;رود. سرانه&zwnj;ای که در برخی استان&zwnj;ها ۱۱ کیلو و در برخی استان&zwnj;ها ۷ کیلو در ماه است درست نیست. عدد واقعی باید خیلی پایین&zwnj;تر باشد.</p> <p>این کارشناس حوزه آرد و نان افزود: پیش از اجرای این طرح محاسباتی داشتیم که در آن زمان کشور ما با ۱۲ میلیون تن گندم اداره می&zwnj;شد ولی مصرف واقعی باید ۶ تا ۶.۵ میلیون تن باشد. با طرح هدفمندسازی ۱.۵ میلیون تن کاهش یافت درحالی که اگر اعداد و ارقام و این طرح درست بود، نانوا نمی&zwnj;توانست این طرح را دور بزند و قابل کنترل بود. چرا دولت باید گندم ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومانی را خریداری کند و برای آن یارانه پرداخت کند اما چنین اتفاقاتی رخ دهد؟ این&zwnj;ها تماما به قوانین غلط مربوط است.</p> <p>وی درباره افزایش قیمت نان اظهار کرد: هر چند این افزایش قیمت نان مناسب بود اما این میزان افزایش کم بود چراکه اجاره مغازه&zwnj;های نانوایی بسیار بالا است. نانوا از سامانه هر کیسه نان را ۴۸ هزار تومان خریداری می&zwnj;کند، حال برای اینکه این آرد به دست او برسد باید حتی تا نصف مبلغ خرید، هزینه کرایه بپردازد. در چنین شرایط تنها کاری که می&zwnj;تواند برای جبران ضرر و زیان خود کند یا آرد فروشی می&zwnj;کند یا وزن چانه نان را کاهش می&zwnj;دهد. نانوایی یک کارگاه تولیدی است. مسئولان فکر می&zwnj;کنند نانوا در کل آفریده شده که خدمت نیم&zwnj;بها به جامعه ارائه دهد اما نانوایی نیز یکی از اصناف ما است و یکی از کسبه بازار است که باید منافع خود را داشته باشد.</p> <p>سبزیان ادامه داد: نانوایانی هستند که رشد مالی ندارند. تمام هزینه&zwnj;های مغازه، کارگر، اجاره، آب، برق، کنجد و... برای خودش دیگر چیزی باقی نمی&zwnj;ماند. در هر صنفی یک وجهه و اعتبار خاصی وجود دارد که متوجه می&zwnj;شوید کیفیت و درآمدزایی این شغل مناسب است یا خیر؟ اما وقتی به اتحادیه&zwnj;های نانوایی در هر شهرستانی&zwnj; می&zwnj;رویم شاهد این هستیم که حتی شرایط معیشتی مناسبی نیز ندارند.</p> <p>وی درباره تاثیر افزایش قیمت بر کیفیت نان تصریح کرد: این افزایش قیمت فعلی با آردی که در نانوایی&zwnj;ها موجود است به بهبود کیفیت ختم نمی&zwnj;شود اما اگر نانوایی&zwnj;ها با آرد کامل فعالیت کنند نتایج بهتری برای سلامتی و کیفیت بالای نان حاصل می&zwnj;شود.&nbsp;</p> <p>این کارشناس حوزه آرد و نان در پایان ادامه داد: به دلیل اینکه نانوایی&zwnj;های آزاد تاکنون بر اساس قیمت تمام شده فعالیت می&zwnj;کردند، چندان نیازی به افزایش قیمت ندارند و افزایش نیز چندان نداده&zwnj;اند. آن&zwnj;ها باید رضایت مشتری را داشته باشند. نان آزاد به دلیل اینکه بر اساس هزینه تمام شده قیمت نهایی را اعمال می&zwnj;کند و تاکنون افزایش قیمت شیبی داشته است، الان دیگر هم گام با نان دولتی افزایش نخواهد داشت.</p>