۱۴۰۲/۹/۱۳ - ۱۰ : ۱۰

ضرورت تشکیل کمیته‌های منسجم برای پیگیری مطالبات معلولین کلان شهر تهران

ضرورت تشکیل کمیته‌های منسجم برای پیگیری مطالبات معلولین کلان شهر تهران

به گزارش جهانی پرس از روابط عمومی اداره کل سلامت شهرداری تهران، محمد امین توکلی‌زاده درسومین نشست کانون افراد دارای معلولیت محلات شهر تهران که با حضور مدیرکل سلامت شهرداری تهران و دبیران مناطق ۲۲ گانه برگزار شد؛ اظهار کرد: افراد دارای معلولیت نباید اجازه دهند که مطالبات آن‌ها انباشته شود بلکه باید با بیان به موقع، منصفانه؛ اولویت‌بندی شده و دقیق به گونه‌ای عمل کنند که مسئولان پاسخ‌گویی موثری به مطالبه آنان داشته باشند.

وی افزود: افراد دارای معلولیت مطالبات و انتظارهای به جا و به حقی از مسئولان دارند اما باید خواسته‌های آنان به شکل متمرکز، منسجم و براساس اولویت‌هایی که این گروه با آن رو به رو هست مطرح شود تا بتوان موضوعات مطرح شده را پیگیری و به نتیجه رساند.

معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران، بیان دیدگاه‌های منتقدانه نمایندگان افراد دارای معلولیت را فرصت مناسبی برای آشنا کردن بیش از پیش مدیران با مشکلات این قشر دانست و گفت: ضرورت دارد ۴ کمیته منسجم برای پیگیری مطالبات افراد دارای معلولیت شکل گیرد تا موضوعات و مطالبات بیرون از شهرداری در قالب یک کمیته به شکل خاص دنبال شود.

توکلی‌زاده خاطرنشان کرد: افراد دارای معلولیت خارج از بدنه شهرداری یک مطالبه و در داخل آن ۳ مطالبه خاص دارند. در بدنه شهرداری ۳ مطالبه شامل حمل و نقل، مناسب‌سازی معابر شهری و نیز موضوعات فرهنگی و اجتماعی است که می‌طلبد برای دنبال کردن آن کمیته‌های خاص با حضور اقشار مختلف دارای معلولیت شکل بگیرد تا موضوعات به نتیجه برسد.

وی افزود: موضوع مناسب‌سازی معابر به دلیل وسعت ۷۰ هزار هکتاری تهران کار سختی است اما، می‌توان با اولویت‌بندی مراکزی که افراد دارای معلولیت از آن استفاده بیشتری می‌کنند، مناسب‌سازی کرد تا افراد بتوانند از مزیت‌های آن استفاده کنند.

معاون شهردار تهران گفت: مبدا و منشا هر موضوعی باید به درستی و به موقع از سوی افراد دارای معلولیت دنبال شود، ما نیز در شهرداری برای دنبال کردن موضوعات در کنار افراد دارای معلولیت خواهیم بود و این مطالبات را تا رسیدن به نتیجه دنبال می‌کنیم.

توکلی زاده با بیان اینکه نیاز است اداره کل سلامت شهرداری تهران به عنوان مرجع تخصصی حوزه افراد دارای معلولیت در شهرداری تهران موضوعات مرتبط با این حوزه را در قالب جلسه با معاونین و مدیران شهری پیگیری کند، اظهار کرد: باید نتایج، اقدامات و فعالیت‌های صورت گرفته در کمیته‌ها و مصوبات آن از مجرای اداره کل سلامت با مدیران و معاونین شهردار تهران پیگیری شود تا مصوباتی که از سوی نمایندگان مردمی افراد دارای معلولیت که در قالب کانون‌های افراد دارای معلولیت در محلات تهران فعالیت می‌کنند، جنبه اجرایی به خود بگیرد.

وی به حساسیت شورای شهر و شهرداری تهران نسبت به مسائل افراد دارای معلولیت اشاره کرد و بیان داشت: در روزهای اخیر ۳ معاون شهردار جلسات مفصلی با افراد دارای معلولیت برگزار کردند. اکنون افکار مدیران شهرداری در این حوزه حساس شده است و اعضای شورای شهر نیز در بُعد نظارتی شهرداری معطوف به افراد دارای معلولیت است اما نباید به این موضوع اکتفا کرد و باید دیگر دستگاه‌ها را نیز در این حوزه فعال کرد.

معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران به مگاپروژه "من شهردارم" در شهرداری تهران اشاره کرد و افزود: "من شهردارم" در حال تکمیل ریز پروژه‌های شهری تهران است. در سامانه این طرح ۲ هزار پروژه تعریف شده است که افراد دارای معلولیت و خانواده‌های آنان با ثبت نام در این سامانه می‌توانند به شکل منسجم به طرح‌هایی که مرتبط با آنان است رای دهند تا شهرداری اعتبار لازم را برای اجرای آن پروژه‌ها پرداخت کند.

توکلی زاده با بیان اینکه سهم بودجه‌ای مناسبی در حوزه‌های مختلف تخصیص داده شده است و باید سهم افراد دارای معلولیت از این تخصیص با مطالبه‌ی به موقع دنبال شود، گفت: امسال ۷۰ درصد بودجه شهرداری تهران صرف خرید ناوگان حمل و نقل عمومی شده است تا این معضل در تهران به حداقل برسد. در این راستا باید سهم خرید اتوبوس‌ها و واگن‌های مناسب‌سازی شده برای افراد دارای معلولیت از سوی دبیران کانون‌های افراد دارای معلولیت و دیگر تشکل‌های مرتبط با این گروه جمعیتی دنبال شود.

 

معاون شهردار تهران در ادامه در پاسخ به یکی از مطالبات مطرح شده از سوی دبیر یکی از کانون‌های افراد دارای معلولیت درباره موضوع عملی نشدن استفاده از ناوگان تاکسی اینترنتی برای این افراد گفت: سال گذشته در نشست مشترک با رئیس سازمان بهزیستی و به پیشنهاد مدیرکل سلامت شهرداری تهران موضوع استفاده از ناوگان تاکسی اینترنتی در شهر مطرح و رئیس سازمان بهزیستی نیز با این موضوع موافقت کرد.

توکلی زاده توضیح داد: شهرداری آمادگی کامل دارد تا سهم خود را در این حوزه به صورت کامل پرداخت کند اما سازمان بهزیستی تاکنون اقدامی برای پرداخت سهم خود انجام نداده است. هر زمان که سازمان بهزیستی سهم خود را در این باره پرداخت کند قطعا شهرداری نیز به تعهد خود عمل می‌کند.

معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه برای نخستین بار مشکل سرویس حمل و نقل دانش آموزان استثنایی در شهر تهران با اقدام موثر شهرداری برطرف شد، گفت: با وجود اینکه تقبل هزینه مرتبط با سرویس مدارس کودکان استثنایی برای شهرداری بار مالی سنگینی داشت، با حمایت شهردار محترم تهران و تخصیص ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار؛ مشکل دانش آموزان برطرف شد.

توکلی‌زاده در بخش دیگری از این نشست، با اشاره به واگذاری برخی اماکن شهرداری به افراد دارای معلولیت که با هدف حمایت از تامین معاش و ایجاد اشتغال برای این افراد انجام شده است، از سوء استفاده برخی افراد در واگذاری این اماکن به افراد دیگر خبر داد و افزود: متاسفانه شاهد این هستیم که برخی افراد از شهرداری فضایی را برای کارآفرینی دریافت کرده‌اند اما این اماکن توسط آنها به دیگران واگذار شده است. این موضوع سبب شده است که با مشکلاتی در این زمینه رو به رو شویم. انتظار داریم اگر چنین موضوعی اتفاق افتاده است خود افراد دارای معلولیت با متخلفان برخورد کنند.

همچنین حمید صاحب مدیرکل سلامت شهرداری تهران نیز در این نشست گفت: همه باید با هم تصمیم بگیریم و برای رسیدن به حال خوب تلاش کنیم و برنامه‌های خود را نباید صرفا در حوزه های کالبدی شهر تعریف کنیم بلکه باید سهم مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز در برنامه‌ها لحاظ شود.

وی افزود: افراد دارای معلولیت باید مبانی و اقدامات ما در این حوزه را نقد کنند و بدون رودربایستی، رویکردها و مبانی ما را بررسی و مورد نقد خود قرار دهند تا رویکردهایی که در این اداره کل اتخاذ می‌شود بیشترین تاثیرگذاری را بر جامعه افراد دارای معلولیت بگذارد.

وی با بیان اینکه جامعه معلولان هر محله نمایندگان خود را در کانون‌های افراد دارای معلولیت انتخاب کرده‌اند تا نیازهای آنان از سوی دبیران کانون‌های افراد دارای محلات در شهرتهران پیگیری شود اظهار کرد: یکی از موضوعات مورد توجه و مهمی که باید از سوی دبیران کانون‌ها پیگیری شود ایجاد حال خوب و کشف استعدادها و توانمندی‌های افراد دارای معلولیت است تا این افراد فرصت بروز و ظهور بیشتری در جامعه پیدا کند.

صاحب با تاکید بر اینکه باید حالت تعادل در زندگی را ترویج و تبلیغ کنیم تا حال خوب در جامعه ترویج شود، اضافه کرد: برای اینکه بتوانیم با جامعه و دیگران تعامل داشته باشیم نیازمند این هستیم که زندگی ما عاقلانه و درتعادل باشد تا آرامش پیدا کند و بتواند با رسیدن به این تعادل حال دیگران را نیز خوب کند.

مدیرکل سلامت شهرداری تهران با بیان اینکه مدیریت شهری باید جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی را در شهر برای افراد دارای معلولیت مناسب‌سازی و شهر را برای حضور این افراد در جامعه زیست‌پذیرتر کند، ادامه داد: حال خوب حکایت از سلامتی روح و روان ما است. هدف ما ایجاد حال خوب برای خود، فرزندان و جامعه است و درسیاست‌گذاری برنامه‌ها این موضوع باید با افراد دارای معلولیت به اشتراک گذاشته شود تا سیاست گذاری‌ها در این مسیر به درستی جهت داده شود.

وی با اشاره به اینکه قانون از شهرداری خواسته است امکان حضور معلول را در جامعه فراهم کند، گفت: سهم مناسب‌سازی معابر در خیابان‌های شهر تنها ۳ درصد است. بدون شک سال‌ها طول می‌کشد تا شهر به وضعیت آرمانی خود برسد از این رو، پیشنهاد می‌شود مطالبه اصلی در کنار موضوع مناسب‌سازی معابر، مناسب‌سازی ناوگان حمل و نقل عمومی باشد.

 

صاحب با اشاره به روز جهانی افراد دارای معلولیت از اجرای ده‌ها عنوان برنامه در این هفته خبر داد و با بیان اینکه برگزاری رویدادهایی مانند "برنده شو" با استقبال گسترده افراد دارای معلولیت رو به رو شده است، گفت: سال گذشته تنها ۱۳۰۰ نفر از افراد دارای معلولیت در رویداد بازی‌های نشاط‌ آور شرکت کردند در حالی که این تعداد اکنون از۲۰ هزار شرکت کننده در ۷ رشته ورزشی نیز فراتر رفته است.

وی با اشاره به اینکه امیدواریم در روز جهانی افراد دارای معلولیت شهرها برای حضور بیشتر این گروه جمعیتی در بستر شهری و جامعه فراهم‌تر شود اظهار کرد: امیدواریم عموم افراد جامعه حقوق افراد دارای معلولیت را بیشتر بدانند و آن را رعایت کنند و مسئولان نیز نسبت به دغدغه‌های افراد دارای معلولیت نیز اطلاع بیشتر و بهتری پیدا کنند تا توانند تصمیمات مناسب در این حوزه اتخاذ کنند.

وی با اشاره به برنامه‌های پیش‌بینی شده در روز و هفته جهانی افراد دارای معلولیت درمناطق ۲۲ گانه تهران، افزود: بخشی از برنامه‌ها از سوی ادارات سلامت مناطق شهرداری تهران و بخشی از آن نیز ازسوی دستگاه های تابعه شهرداری و همکار با شهرداری اجرا می‌شود.

مدیرکل سلامت شهرداری تهران به شعار جهانی این روز اشاره و با بیان اینکه ۳ شعار ازسوی اداره کل سلامت برای بزرگداشت این روز پیش‌بینی شده است بیان داشت: پویش "همه اعضای یک پیکریم" با رویکرد توجه به توانمندی‌های افراد دارای معلولیت و نیز توانمندی‌های کانون‌های افراد دارای معلولیت شعار محوری روز جهانی افراد دارای معلولیت است.

صاحب از برگزاری کمدی نشسته با حضور۵۰ شرکت کننده خبر داد و گفت: در روز جهانی افراد دارای معلولیت ۱۷ تن از کمدین‌های برتر با یکدیگر به رقابت می پردازند تا ۳ کمدین برتر انتخاب و از این افراد در برنامه‌های اداره کل سلامت و برنامه‌های شهرداری استفاده شود.

وی با اشاره به اینکه هرساله "جشن مهرانه و ازدواج افراد دارای معلولیت" برگزار می شد اما برای دوام و پایداری ازدواج در گروه افراد دارای معلولیت برای آنان کارگاه‌های یک روزه همسرگزینی در دستور کار قرار گرفته است، افزود: برای افراد واجد شرایط در هرپهنه کارگاه‌های آموزشی برگزار و تا پایان سال ۱۲ کارگاه برای ارتقای مهارت همسرگزینی و پایداری ازدواج در میان این افراد برگزار خواهد شد.

مدیرکل سلامت شهرداری تهران از لزوم برقراری ارتباط نزدیک میان افراد دارای معلولیت و رانندگان خطوط حمل و نقل عمومی شهرداری خبر داد و گفت: بر این اساس مانند سال گذشته برای رانندگان خطوط تندرو اتوبوسرانی تدارک دیده شده است و به مدیران سامانه‌ها نیز آموزش لازم داده شده است تا در برخورد با افراد دارای معلولیت بتوانند رفتار مناسب و حمایتگرانه‌ای داشته باشند.

لازم به ذکر است در این نشست، دبیران کانون‌های محلات شهر تهران هر یک در سخنانی بر اهمیت فرهنگ‌سازی به عنوان اولویت اول، توجه به طرح‌های پیشنهادی ارایه شده ازسوی دبیران کانون‌های افراد دارای معلولیت درمناطق، تعامل بیشتر معاونین فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با دبیران کانون‌ها، آگاهی‌رسانی از وضعیت افراد دارای معلولیت به مردم، هویت‌بخشی به کانون افراد دارای معلولیت، آموزش مطالبه‌گری،تغییر وضعیت پرسنل دارای معلولیت شاغل در شهرداری تهران، لزوم ایجاد ساز و کاری برای طرح مشکلات و رسیدگی به هنگام در رفع آن از سوی مسئولان، توجه به مشکلات افراد دارای معلولیت در طول سال، کمک به توسعه ناوگان حمل و نقل افراد دارای معلولیت، نبود فرصت شغلی با وجود تحصیلات بالای افراد دارای معلولیت بیان شد و اعضای کمیته‌های ۴ گانه افراد دارای معلولیت برای پیگیری مطالبات این گروه جمعیتی انتخاب و در پایان نیز توسط معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران از دبیران کانون‌های افراد دارای معلویت مناطق ۲۲ گانه تجلیل به عمل آمد.