۱۴۰۳/۷/۹ - ۱۴ : ۴۷

مرد نکونام نمیرد هرگز//برنامه سازی که به مرد اقوام ایران در رادیو شهره بود

مرد نکونام نمیرد هرگز//برنامه سازی که به مرد اقوام ایران در رادیو شهره بود

به گزارش جهانی پرس از روابط عمومی معاونت صدا، محمدمحسن رفیعی، گوینده برنامه «فرهنگ مردم» گفت: سال 58 همکاری خود را با شادروان آذری شروع کردم. وی سردبیر و مسئول برنامه «فرهنگ مردم» شد و به حق دین خود را ادا کرد.
رفیعی ادامه داد: زنده یاد آذری بسیار پر تلاش، صدیق و در کار دقیق بود و کاری کرد برنامه «فرهنگ مردم» به عنوان الگو مورد توجه دیگر برنامه سازان قرار بگیرد. ضمن اینکه او گروهی کار می کرد و رفتاری صمیمانه با همه داشت. شادروان تا زمان بازنشستگی به خوبی کار را هدایت و مدیریت می کرد. بعد از او خانم فقیه میرزایی تهیه کنندگی برنامه را بر عهده گرفت.
گوینده برنامه «فرهنگ مردم» تصریح کرد: آذری بسیار فهیم، آگاه و با ذوق بود و دلسوزانه به مسائل نگاه می کرد. جایش در رادیو خالی است. فکر نمی کنم به این زودی برای او جایگزین پیدا شود.
نامش ماناست
یدالله گودرزی، مدیر گروه فرهنگ و تمدن رادیو ایران تاکید کرد: رادیو ایران یکی از استادان و پژوهشگران پیشکسوت خود را از دست داد. علی آذری ارقون از کارشناسان و پژوهشگران برنامه «فرهنگ مردم» بود و سال‌های بسیاری به واسطه این برنامه به فرهنگ و آیین‌های سراسر ایران خدمت کرد و سمت استادی برای همه پژوهشگران جوان داشت. او با کار مداوم در حدود دو دهه در برنامه «فرهنگ مردم» توانست نظر مخاطبان را جلب کند. پس از بازنشستگی وی در مراکز استان‌ها تدریس می کرد و با برنامه «فرهنگ مردم» ارتباط داشت و مشاوره می‌داد.
یدالله گودرزی افزود:ما در دومین جشنواره «آیین سخن»، ویژه پاسداشت زبان و ادبیات فارسی از شادروان به عنوان یکی از میراثان فرهنگ ایران تقدیر کردیم. پرتره‌ای از او آماده و در این مراسم تقدیم شد که برایش جذاب و خاطره انگیز بود. نام این هنرمند در رادیو ماندگار است.
بهره بردن از موسیقی اقوام
محمدمهدی لبیبی، پیشکسوت رادیو و جامعه شناس با بیان اینکه رادیو یکی از بهترین هایش را از دست داد، توضیح داد: شادروان آذری برای برنامه «فرهنگ مردم» زحمت زیادی کشید. او قبل از برنامه پژوهش بسیاری انجام می داد و این مقوله برایش از اهمیت بسزایی برخوردار بود. بنابراین راحت از این موضوع عبور نمی کرد و برایش مهم بود. یکی از ویژگی های برنامه «فرهنگ مردم» موسیقی بود. شنوندگان با شنیدن این برنامه می توانستند موسیقی اقوام ایران را بشنوند و همین موضوع یکی از شاخصه های برنامه بود.
استادی دلسوز به میراث رادیو 
غلامرضا بحیرایی، مدیر گروه ورزش و تفریحات رادیو ایران گفت: آنچه در مورد استاد آذری بیش از هر چیز شاخص به نظر می رسید، ادب  واخلاق حرفه ای بود . در کنار روحیه دقیق و نظمی که در برنامه سازی داشت از زنده یاد آذری چهره و خاطره ای درخشان و برجسته در کار و روابط انسانی به یادگار گذاشت. 
بحیرایی ادامه داد: او تجربه کاری اش را به نسل های جوان تر رادیو انتقال می داد. او استادی دلسوز برای میراث رادیو بود. استاد آذری در برنامه سازی یک محقق و معلم فراموش نشدنی بود.
هنرمندی ارزشمند
حمیدرضا خزایی، پیشکسوت رادیو در این باره بیان کرد: او در برنامه سازی متخصص بود و برایش مهم بود برنامه ای که تهیه می کند کاملا بر مبنای پژوهش باشد. همیشه در کارش منظم بود و با تمرکز کار می کرد تا بتواند یک کار ارزشمند از خودش به جا بگذارد. روحش شاد.
به سعه صدر شهره بود
ناصر ملائیان، نویسنده و محقق پیشکسوت برنامه «فرهنگ مردم» گفت: سال 61 بعد از مدتی وقفه، سری دوم برنامه «فرهنگ مردم» با حضور زنده یاد آذری شروع شد. برنامه «فرهنگ مردم» با سه گوینده و به مدت یک ساعت جمعه ها ساعت 21 پخش می شد. در ابتدا آذری نویسندگی و سردبیری و بعدها تهیه کنندگی برنامه را بر عهده گرفت. وقتی من برای همکاری به این برنامه ملحق شدم، آقای کاظم زاده هم برای همکاری آمدند که بعد از مدتی به گروه کودک رفتند.
ملائیان ادامه داد: به دلیل اینکه ما گنجینه مستقلی از تنوع اقوام و مناطق ایران نداشتیم باید از صفر شروع می کردیم و به جمع آوری  مطالب  می پرداختیم که این کار سختی بود. سال 63 با وجودی که محقق برنامه بودم نویسندگی را هم شروع کردم.
آقای جابر عناصری مدتی نویسندگی برنامه را بر عهده گرفت و با اینکه علمش را داشت و فرهنگ عامه را می شناخت، نتوانست بماند و رفت ومن با مرحوم آذری نویسندگی برنامه را همزمان انجام دادیم. بعد از مدتی که وی سردبیری برنامه «آواها و نواها» را بر عهده گرفت، تعدادی از همکاران کار بلد رادیو همچون خانم ها ناهید گودرزی، عذرا زلف خانی و زهرا فقیه میرزایی به ما ملحق شدند و آذری همانطور که به من آموخت برای این دوستان نیز آموزش را آغاز کرد.
محقق برنامه «فرهنگ مردم» ادامه داد: مرحوم آذری با رویکرد جدیدی برنامه «فرهنگ مردم» را تولید می کرد .شادروان خوش برخورد و مردم شناس بود. رشته علوم اجتماعی خوانده بود و مردم را خوب می شناخت. همچنین در سفرهای تحقیقاتی به مناطق مختلف کشور با همه اقوام و مردم برخورد خوبی داشت. آذری در رادیو به خوش اخلاقی و سعه صدر معروف بود. 
ایجاد آرشیو نوشتاری و گفتاری از فرهنگ مردم 
زهرا فقیه میرزایی که در حال حاضر تهیه کنندگی برنامه «فرهنگ مردم» به عهده دارد، عنوان کرد: شادروان آذری از سال 62 برنامه «فرهنگ مردم» را احیای کرد. او تلاش کرد آرشیو برنامه «فرهنگ مردم» را به دو بخش نوشتاری و گفتاری ارتقاء دهد. 
او با بیان اینکه آرشیو گفتاری شامل گزارش و موسیقی از مناطق مختلف ایران است، ادامه داد: مرحوم حسین حقایق از کسانی بود که به عنوان گزارشگر به گوشه و کنار کشور می رفت و گزارش های مختلف در خصوص ادبیات شفاهی جمع آوری می کردند. بعدها شادروان برنامه «آواها و نواها» را راه انداخت که در خصوص موسیقی نواحی مختلف ایران بو د..
فقیه میرزایی با اشاره به خصوصیات اخلاقی و کاری آذری تاکید کرد: آذری فردی مهربان، جدی و پیگیر بود. کسی که اهل یاد گرفتن بود، می توانست از او یاد بگیرد.
میرزایی که خود را یکی از شاگردان آذری می داند با بیان اینکه ناب ترین قسمت های فرهنگ مردم در آرشیو «فرهنگ مردم» است، افزود: باید تلاش شود این آرشیو برای نسل آینده حفظ شود. ما در حال حاضر در برنامه «فرهنگ مردم» ادامه دهنده راه زنده یاد هستیم.